---''Kanola çıkışta 06. 10. 2015''---

Ynt: ---''Kanola çıkışta 06. 10. 2015''---

dustero link=topic=85816.msg1028379#msg1028379 date=1445461219' Alıntı:
Yılmaz abi dert etme mevlam verir abi :) Ben 700 gram kanoladan 430 kg alan gördüm öyüzden ay çok sık olmuş ay şöyle olmuş böyle olmuş çok önemli değil. Kanola tamamen yılla ilgili şükür bu sezon iyi geçiyor sonuna kadarda böyle devam eder inşallah. O paylaştığım 4 foto civardaki en iyi kanola olması gereken sıklık o abi ne seyrek bırakıp ota kaptırmaya değer nede çok sık atıp riske atmaya. Seyrek kanolada sezon yağışlık geçerse abi sezonun zirvesinde o olur ama kurak giderse sık olanların gerisinde kalır. Geçen sene icar bi 5 dekar vardı depo sahte tohumlardandı neyse çaktım intervix morardı sörpüştü gebermedi meret seyrekleşti sadece. Neyse bozmadım 5 dekar çokta önemli değil dedim sonra toparladı kendini ama nasıl toparladı anlatamam 2700 kg kanola aldım ordan elimi yüzümü 3 kere yıkadım inanamadım :) Bana orası fazla gibi geliyodu 6 dekar vardır diyodum neyse aklıma fields area geldi düz bir tarla ölçtüm 4.800 m2 geldi kaç kg denk geliyor hesabını yapamadım :) Yani anlıycağın ister seyrek ister sık kanola yılla ilgili abi henüz ilkbaharı görmedik ama bu senede seyrekler fazla yapacak gibi öyle hissediyorum. Sık kanolada çok ardında kalmaz ama abi merak etme kırılma noktası bir noktada doğru 30 bitkinin altında kalmazsan ne şekilde olursa olsun iyi verim alırsın öteki türlü sadece iyi yağana yağmurların etkisi büyük olur.

Aslında dert etmekten öte, öğrenmeye çalışıyorum Süleyman. Gürkan ' ın da dediği gibi, buğdayı daha idrak edemedik. Kanola apayrı bir derya.

Gecen yıl yapılan denemeler iyi kılavuzluk etti bu yıl. Hiçbir yerde yazmayan, ya da yanlış yazan bir çok şeyi yaşayarak tecrübe etme şansımız oldu. Tecrübe biraz pahalı olsa da çok iyi bir öğretmen.

Mesela toprak hazırlığında 15-20 cm ' den derin surmenin hiç bir anlamı olmaz yazıyor her yerde. Kanola kazık kök, o yolunu bulur, demişler. Peki yabancı otlar?

Su an 25 cm ve üstü derinlikten sürdüğüm ve sapları tam olarak örttüğüm kısımlarda en ufak bir ot problemi yok. Ama 15 cm ve surulen kısımlarda var. Bu tecrubenin bedelini de lontrel Extra, formula super ve nonplus ' larla nakit olarak ödeyeceğiz :)

sebazios link=topic=85816.msg1028434#msg1028434 date=1445499550' Alıntı:
Aslında dert etmekten öte, öğrenmeye çalışıyorum Süleyman. Gürkan ' ın da dediği gibi, buğdayı daha idrak edemedik. Kanola apayrı bir derya.

Gecen yıl yapılan denemeler iyi kılavuzluk etti bu yıl. Hiçbir yerde yazmayan, ya da yanlış yazan bir çok şeyi yaşayarak tecrübe etme şansımız oldu. Tecrübe biraz pahalı olsa da çok iyi bir öğretmen.

Mesela toprak hazırlığında 15-20 cm ' den derin surmenin hiç bir anlamı olmaz yazıyor her yerde. Kanola kazık kök, o yolunu bulur, demişler. Peki yabancı otlar?

Su an 25 cm ve üstü derinlikten sürdüğüm ve sapları tam olarak örttüğüm kısımlarda en ufak bir ot problemi yok. Ama 15 cm ve surulen kısımlarda var. Bu tecrubenin bedelini de lontrel Extra, formula super ve nonplus ' larla nakit olarak ödeyeceğiz :)

Abi ben herzaman söyledim yüzeyden sürüm hiçbirşekilde iyi değil o pulluğu salacaksın :) Çiftçinin en iyi öğretmeni kendisidir ay aklık toprak çıkıyo ay o çıkıyo bu çıkıyo birsürü hikaye toprağında aklık varsa sarı topraksa bunu zaten değiştiremezsinki. Humusun olduğu tabaka belli bunu çevireceksin azotu ve fosforu saklıycaksın. Ayrıca otla mücadelede derin sürüm çok büyük önem taşıyor ektiğin bitki ile ilgisi yok mekanizasyonun mutlak suretle güzel olmak zorunda uğraşırsan emeğinide alırsın.Paraya baştan kıycan bu işte abi ilaç şirketleri hali hazırda raflamış bekliyor :D

dustero link=topic=85816.msg1028463#msg1028463 date=1445509219' Alıntı:
Abi ben herzaman söyledim yüzeyden sürüm hiçbirşekilde iyi değil o pulluğu salacaksın :) Çiftçinin en iyi öğretmeni kendisidir ay aklık toprak çıkıyo ay o çıkıyo bu çıkıyo birsürü hikaye toprağında aklık varsa sarı topraksa bunu zaten değiştiremezsinki. Humusun olduğu tabaka belli bunu çevireceksin azotu ve fosforu saklıycaksın. Ayrıca otla mücadelede derin sürüm çok büyük önem taşıyor ektiğin bitki ile ilgisi yok mekanizasyonun mutlak suretle güzel olmak zorunda uğraşırsan emeğinide alırsın.Paraya baştan kıycan bu işte abi ilaç şirketleri hali hazırda raflamış bekliyor :D

Sürekli sürüm de iyi değil Süleyman. Öyle 10-20 yıl gibi kısa sürelerde çok farkedilmez ama belirli bir zamandan sonra toprakta ciddi bazı sorunlara neden oluyor sürüm.

Ne gibi? Mesela toprağın 15-20 cm altında yaşayan ve asla gün ışığına maruz kalmaması gereken mikroorganizmalar var. Sürüm esnasında toprağı tam ters çevirerek bu oranizmaların zarar görmesine neden oluyoruz. 2-3 yılda bir sürüm tamam ama her yıl yapılan derin sürüm de çok iyi değil.

Çizel, fantom, patlatma gibi ekipmanların, pulluktan artısı bu yönde var. Kanola için amenna ama buğday gibi yabancı otun sıkıntı olmayacağı mahsüllerde derin işlemeyi sürüm yerine çizel yada fantom gibi dikey toprak işleme aletleri ile yapmak daha doğru.

Beyler muhabbetiniz bol olsun, yarin ben de bu sezonun ilk fotolarini cekecegim. Azotrax kullanan var mi aranizda? Ben bu yil kullandim ilk kez. 10 eylul de ekim sonrasi yetismedi, yagmurdan sonra attim. Diger ekimlerde yagmurdan once attim, 3 gun sonra yagis geldi. Dekara 30 litre su ile attim, tam dozda. Ama bakiyorum da dikenler, histirlarin masallahi var. Yazik masrafa. Azotraxin kanolayi durdurdugunu dusunuyorum, ayrica cimlenmeye de etkisi var sanki. Gozlemim bu sekilde

CropMasteR link=topic=85816.msg1029188#msg1029188 date=1445715637' Alıntı:
Beyler muhabbetiniz bol olsun, yarin ben de bu sezonun ilk fotolarini cekecegim. Azotrax kullanan var mi aranizda? Ben bu yil kullandim ilk kez. 10 eylul de ekim sonrasi yetismedi, yagmurdan sonra attim. Diger ekimlerde yagmurdan once attim, 3 gun sonra yagis geldi. Dekara 30 litre su ile attim, tam dozda. Ama bakiyorum da dikenler, histirlarin masallahi var. Yazik masrafa. Azotraxin kanolayi durdurdugunu dusunuyorum, ayrica cimlenmeye de etkisi var sanki. Gozlemim bu sekilde

Abi azotrax kanolayı etkiliyor yaa pek atılmasını tavsiye etmiyorum artısının yanında eksiside var. Birde kanola ne durumdayken attın Gürkan abi ? Eğer kanola çıktı ise geç kalımış olabilirsin otlara ulaştırmak için.

Birde şu var eklemeyi unuttum eğer kumsala ektiysen yağmur azotrax ' ı yıkamış olabilir. 3 gün sürede normal ikinci atımında etkili olası lazımdı 30 litre su kullanmanda özel sebep varmı ?

dustero link=topic=85816.msg1029289#msg1029289 date=1445762056' Alıntı:
Abi azotrax kanolayı etkiliyor yaa pek atılmasını tavsiye etmiyorum artısının yanında eksiside var. Birde kanola ne durumdayken attın Gürkan abi ? Eğer kanola çıktı ise geç kalımış olabilirsin otlara ulaştırmak için.

Birde şu var eklemeyi unuttum eğer kumsala ektiysen yağmur azotrax ' ı yıkamış olabilir. 3 gün sürede normal ikinci atımında etkili olası lazımdı 30 litre su kullanmanda özel sebep varmı ?

Azotrax gerçekten hikaye. Şahsen atılan yerleri gördüm, Atılmayan yerlerden öyleydi geçen yıl. Kullanmadım bu yüzden.

30 litre su azotrax da dahil tüm ilaçların atımında önerilen ideal miktar. Tüm firmaların önerisi bu yönde ama öneriye pek uymuyoruz. Lakin doğrusu bu. Bitkiyi (yada toprağın yüzeyini) tam olarak yıkayabilmek için bu miktarda bir su gerçekten gerekli. Ben de hemen hemen tüm ilaçlamalarımı 26-27 litre su ile yapıyorum.

sebazios link=topic=85816.msg1030370#msg1030370 date=1446057185' Alıntı:
Azotrax gerçekten hikaye. Şahsen atılan yerleri gördüm, Atılmayan yerlerden öyleydi geçen yıl. Kullanmadım bu yüzden.

30 litre su azotrax da dahil tüm ilaçların atımında önerilen ideal miktar. Tüm firmaların önerisi bu yönde ama öneriye pek uymuyoruz. Lakin doğrusu bu. Bitkiyi (yada toprağın yüzeyini) tam olarak yıkayabilmek için bu miktarda bir su gerçekten gerekli. Ben de hemen hemen tüm ilaçlamalarımı 26-27 litre su ile yapıyorum.

Ben 20 litre su kullanıyorum. 20 litrede azotrax etkili ama kanolayıda ciddi biçimde etkiliyor.

BARTU link=topic=85816.msg1026264#msg1026264 date=1444597414' Alıntı:
hayır Aspir i kanola fazla büyümesin diye kullanıyoruz, yanılmıyorsam BASF ın fungusit ilacı
Hardal ilacını daha almadım DowAgro firması kanolada hardal için yani bir ilaç getirmiş yarın onu soracam, ziraatçımın elinde varsa alacağım hava açtıktan sonra kullanmayı düşünüyorum sınır boylarında aşırı hardal var...
Kanola yi durdurmak için en iyi yol geniş yapraklı ot ilacı atmak 15-20 gün kendine gelemiyor geçen yıl Mart in 20 sinde attım geniş yapraklar için o dönemde bile 20 gün kendine gelemediler neredeyse bozcaktim iyiki bozmamisim 20 gün sonra canlandıran 2 hafta geç biçtim yağmurlarda geç yağinca verim iyi oldu çok büyümesini istemiyorsanız basın geniş yapraklı yi bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz

9.11.2015 son durum

jjDL9J.jpg

dustero link=topic=85816.msg1029289#msg1029289 date=1445762056' Alıntı:

Suleyman ilk ektiklerim 10 11 eyluldu sanirim. Ekerken aksamuzeri yagmura yakalandik. Bayagi yagdi. 2 gun gecince hemen attim azotraxi, hazir rutubet kacmadan, iyice kaplasin diye. 30 litre su kullanmamin amaci iyice topragi kaplamak. Sanirim azotrax cimlenme basladigi icin kanolayi etkiledi. Halbuki yurtdisinda azotrax muadili oryx ismli ilacin etiketinde, tercihen cikis oncesi, ancak cikis sonrasi iki yaprak kotiledon donemde de kullanilabilir diyor. Birsey anladiysam arap olayim.
Bugun tarlalarin kenarlarina genis yapraklilar icin ilac attimn
. Birkac gun sonra da hardal ilaci atacagim, cent 7.
Ilk postada ektiklerim dehset buyumusler, keeper attim kanolayi durdurmasi icin, tarlanin ic taraflarında kanola durmus, ancak yastiklamalar masallah hala orman gibi. Halbuki yastiklamalar buyuk diye bir vites yavas gitmistim. :)
Diğer kanolalarin da ilaclamasi bitti. Karisimda keeper, gunebakan, 50 gr bor ve insektisit attim. Bu sene kanola senesi beyler :)

CropMasteR link=topic=85816.msg1034518#msg1034518 date=1447431201' Alıntı:
Suleyman ilk ektiklerim 10 11 eyluldu sanirim. Ekerken aksamuzeri yagmura yakalandik. Bayagi yagdi. 2 gun gecince hemen attim azotraxi, hazir rutubet kacmadan, iyice kaplasin diye. 30 litre su kullanmamin amaci iyice topragi kaplamak. Sanirim azotrax cimlenme basladigi icin kanolayi etkiledi. Halbuki yurtdisinda azotrax muadili oryx ismli ilacin etiketinde, tercihen cikis oncesi, ancak cikis sonrasi iki yaprak kotiledon donemde de kullanilabilir diyor. Birsey anladiysam arap olayim.
Bugun tarlalarin kenarlarina genis yapraklilar icin ilac attimn
. Birkac gun sonra da hardal ilaci atacagim, cent 7.
Ilk postada ektiklerim dehset buyumusler, keeper attim kanolayi durdurmasi icin, tarlanin ic taraflarında kanola durmus, ancak yastiklamalar masallah hala orman gibi. Halbuki yastiklamalar buyuk diye bir vites yavas gitmistim. :)
Diğer kanolalarin da ilaclamasi bitti. Karisimda keeper, gunebakan, 50 gr bor ve insektisit attim. Bu sene kanola senesi beyler :)

Gürkan bu botanikciler katiledon yaprakları yapraktan saymıyorlar. O 2-4 yapraktan kasıtları 2-4 gercek yaprak. Gelisim kistaslari da muntazam yaprak oldugundan, tarla şartlarında en az 4 gercek yaprağı tamamlamamış bitkiye uygulanmaması gerekiyormuş. Sorun burdan kaynaklanıyor.

Bu gun önder çiftçiyi karıştırdım biraz. 'bor bor bor' nereye kadar?

Funyusit, insektisit tamam. Kullanılır ama yurt disindaki uygulamaları inceledim. Tek defaya mahsus erken donem 300 ml ' lik (%10 ' luk) bı bor kullanımları var, hepsi bu.

2. Seferde mangan ve Potasyum
3. Uygulamada full magnezyum ' a dayanıyor adamalar.

150 kg magnezyum sulfat, 100 kg Potasyum Nitrat, 25 kg cinko sulfat aldım bugün. Yarın show başlıyor :)

Bu arada cent 7 zaten durduracak kanolayi. Üstüne keeper ' i dayarsan umulandan fazla bir duraksama, hatta gerileme yaşanabilir. Sahsi onerim Keeper ' i minimum 15 gun arayla vermen. Keza cent 7 çoğunlukla 2. Uygulamayı istiyor iyi bı sonuc icin.

dustero link=topic=85816.msg1036925#msg1036925 date=1448040261' Alıntı:
Uygulamalara devam :)

Fotolar güneşten bir acayip çıkmış yaa çekerken farketmedim renklerde solgunluk var.

jjdd1m.jpg

8Qjj27.jpg

ZJllQG.jpg

l9AArJ.jpg

vR33nz.jpg

Süleyman kolay gelsin. Kanolalarin gelişimleri gercekten çok güzel. Su an olması gerekenden bayagi ilerideker. Sulfat daha da kudurtacak. Kudurtmak yerine durdurmak gerekmez mi sence?

Hay masallah kolay gelsin. ben de su yagmur gelsin sülfatı atacağım. Fiyatlar ne civarda, ben 80 krş fiyat aldım kristal için. Kristal atımı cok zor bizim donderde. buyuk ıhtımal ıskenderun granül sülfat getırtecegız 4 kişi birleşip. sebazios durduran aspire ya keeper atılıp, ardından sülfat atımı kok uzunluğunu olumlu etkiliyor dıye dusunuyorum. Yaprak gelişimi durunca koke gııdıyor

CropMasteR link=topic=85816.msg1037017#msg1037017 date=1448049037' Alıntı:
Hay masallah kolay gelsin. ben de su yagmur gelsin sülfatı atacağım. Fiyatlar ne civarda, ben 80 krş fiyat aldım kristal için. Kristal atımı cok zor bizim donderde. buyuk ıhtımal ıskenderun granül sülfat getırtecegız 4 kişi birleşip. sebazios durduran aspire ya keeper atılıp, ardından sülfat atımı kok uzunluğunu olumlu etkiliyor dıye dusunuyorum. Yaprak gelişimi durunca koke gııdıyor

Gurkan ' ım.

1-) Sulfat formundaki kukurt (SO4) toprakta dolasmayi, gezmeyi sevmeyen sevmeyen bi element. Evciment bı tip yani. Bıraktığın yerde kalıyor. Hali ile (%98 ' lik saf kükürt de dahil) iceriginde sulfat bunun tüm gübrelerin, olabildiğince kucuk parçalar halinde verilmesi gerekli. Saf kükürdün ezelden beri toz halde, 21 ' lik AS,nin kucuk parçalı kristal halde üretilmesinin de, üstüne uzmanların ısrarla 'granül yahut piril yerine toz formdaki kükürdü kullanın!' demelerin de temel sebebi bu. Aksi halde besinin bitkiye ya da bitkini besine ulaşması zorlaşıyor.

2-) Aspire (%60 metconazole) ve keeper (%25 tebuconazole) ilaçları, birer fungusit olmalari yanında, ayni zamanda kanola icin tescilli birer bitki büyüme düzenleyiciler. Verim üzerine gösterdikleri olumlu etki de tartismasiz kanıtlanmış. Lakin bu büyüme düzenleme sınırlı bir süreyi kapsıyor. Her ilac gibi bir süre sonra etkinliği sona eriyor. Bunu söylememin nedeni, meteoroloji tahminlerinin ilgincligi. Meteorolojiye göre önümüzdeki hafta icinde yağacak yağışlar ardından hava ısı yine artacak. Eğer bu olursa, yağmur oncesi gübreyi yiyen kanolanin aynı hızla buyume devam etmesi soz konusu olabilir. Bu durumda iş gercekten tehlikeye girer. Keza bir 1 ay icinde meydana gelecek bir sapa kalkımın telafisi olmaz.

Linus exstorm ve imression

Resimler ve ekler

• image.jpeg
    image.jpeg
    3.4 MB · Görüntüleme: 147
  • image.jpeg
    image.jpeg
    3.2 MB · Görüntüleme: 156
  • image.jpeg
    image.jpeg
    4.4 MB · Görüntüleme: 186
  • image.jpeg
    image.jpeg
    3.4 MB · Görüntüleme: 142
  • image.jpeg
    image.jpeg
    3.2 MB · Görüntüleme: 132
  • image.jpeg
    image.jpeg
    4.4 MB · Görüntüleme: 137

CropMasteR link=topic=85816.msg1037017#msg1037017 date=1448049037' Alıntı:

Teşekkürler Gürkan abi ben 70 kuruşa aldım.

sebazios link=topic=85816.msg1037064#msg1037064 date=1448055969' Alıntı:
Gurkan ' ım.

1-) Sulfat formundaki kukurt (SO4) toprakta dolasmayi, gezmeyi sevmeyen sevmeyen bi element. Evciment bı tip yani. Bıraktığın yerde kalıyor. Hali ile (%98 ' lik saf kükürt de dahil) iceriginde sulfat bunun tüm gübrelerin, olabildiğince kucuk parçalar halinde verilmesi gerekli. Saf kükürdün ezelden beri toz halde, 21 ' lik AS,nin kucuk parçalı kristal halde üretilmesinin de, üstüne uzmanların ısrarla 'granül yahut piril yerine toz formdaki kükürdü kullanın!' demelerin de temel sebebi bu. Aksi halde besinin bitkiye ya da bitkini besine ulaşması zorlaşıyor.

2-) Aspire (%60 metconazole) ve keeper (%25 tebuconazole) ilaçları, birer fungusit olmalari yanında, ayni zamanda kanola icin tescilli birer bitki büyüme düzenleyiciler. Verim üzerine gösterdikleri olumlu etki de tartismasiz kanıtlanmış. Lakin bu büyüme düzenleme sınırlı bir süreyi kapsıyor. Her ilac gibi bir süre sonra etkinliği sona eriyor. Bunu söylememin nedeni, meteoroloji tahminlerinin ilgincligi. Meteorolojiye göre önümüzdeki hafta icinde yağacak yağışlar ardından hava ısı yine artacak. Eğer bu olursa, yağmur oncesi gübreyi yiyen kanolanin aynı hızla buyume devam etmesi soz konusu olabilir. Bu durumda iş gercekten tehlikeye girer. Keza bir 1 ay icinde meydana gelecek bir sapa kalkımın telafisi olmaz.

Yılmaz abi Aspire atalı 1 hafta oldu şimdide amonyum sülfat. Endişelerinde haklısın ama Gürkan abinin dediğide doğru bana sorduğunun cevabını o vermiş. Yaprak gelişmesi durduğu için köke gidiyor ilk etapta köke gidecek ve kökün kış öncesi güçlü durumda olması lazım kökler şuan zayıf, toprağın hemen hemen ekimden beri yağmur görmediğinden sıkmış olmasını es geçersek çekinçe pıt pıt çıkıyor. Önümüzde şöyle bir durum var dediğin gibi yağmurdan sonrada hava gene açıyor ikilemde olmamak elde değil. Lakin bu sıcak havalardan sonra sert bir kışın gelme ihtimalide var bitkide kışa kök gelişimi yeterli düzeyde olmadan girerse bugüne kadar sarfedilen emekler boşa gidebilir. Oyüzden ben standart takvime uymayı tercih ettim Aspire bir süre daha etkisini bitki üzerinde gösterecektir. Sülfatıda dediğin gibi ince formda atmak gerekir aksi takdirde alınımı zor oluyor.