Eskiden (sürecek tarla bol iken) martta pullukla sürer, bir hafta sonra kazayağı çeker, ekmeden önce de bir kat kazayağı çekip buğday ekerdik. (Kazayağımız tırmıklı)
Arpa yerlerine kuraklıktan dolayı pulluk kullanmıyoruz, toprağın su ihtiyacı artıyor.
Artık icar tarlalar satılıp bizim alan azaldığı için boş tarla bırakmıyoruz. Biçer çıkınca goble (sapları parçalayıp kazayağının tıkanmasını önlemek için) üstüne çizel, üstüne kazayağı çekip bırakıyoruz. Baharın da kazayağı çekip yazlık arpa ekiyoruz.
Buğday ekilecek yerlere de aynı işlemleri uygulayıp güzün ekiyoruz. Sürüm için toplam yakıt tüketimimiz dekara 1,6 litre. Pulluk işin içine girerse bu miktar 2,3 litre oluyor. Yıl yağışlı geçerse ne ala, kurak geçerse pullukla hazırlanan yerler en az 100 kilo fire veriyor. Tohum artıp da anıza kazayağı çekip ektiğimiz yerler de oluyor, oralar da kurak senelerde diğer yerlerle aynı, yağışlı senelerde 50 kilo civarı fireli oluyor. Amaç masraftan kaçmak ve topraktaki organik maddeyi, bakterileri ve solucanları korumak. Traktörün çalışma saati, buna bağlı olarak lastikleri, yağları, makinenin pabuçlarını ve diğer aksamlarını daha az çalıştırıp bir yandan da amortisman giderlerini azaltmak, 3 yıllık süreçten itibaren toprağın gübre ihtiyacını azaltmak bize kar sağlıyor. 10 yıldır pulluk girmemiş tarlaya 10 kilo dap atarak her yıl pullukla sürülen ve 20 kilo dap atılan tarladan aynı verimi alınca emin oldum yaptıklarımdan