Ynt: john deere 5095m alper5li pulluğu kaldırmadı hepsimi aynı
Bu bölümdeki tüm yazıları okudum ve gördüm ki çiftçimiz traktöre sadece pulluk takıp tarlaya gitmekten anlıyor. Bu traktör nedir 5095m serisi bir jhon deere traktör türkiye broşüründe 2242kg max kaldırma kapasitesi yazıyor. bu nedemek önce onu izah edeyim. Arkadaki kaldırma kollarının ucuna 2242 kg yük taktığında kaldırır demek eğer bu yük daha uzağa takılırsa mesela 4m boyunda bir pulluğun ağırlık merkezini ortası kabul edelim. burda yük 2 m ve 1000kg olsun kuvvetx kuvvet kolu hesabından gidersek
=kuvvet x kuvvet kolu =(1000kg) x (2m pulluğun ağırlık mnerkezine+1 m de traktör kaldırma kolu mafsalına)=3000kg yapar. bu çıkan momenti de kuvvet kolumuzun uzunluğuna bölersek. kol ucuna 3000kg kuvvet geldiğini görürüz. eğer traktörün kaldırma kapasitesi 2200kg ise bu pulluğu kaldırmaya kalktığında sistemdeki emniyet valfii devreye girecektir ve bizim hidrolik silindire yolladığımız yağlan tekrar tanka dönecektir.
arkdaşıma öncelikle aldığı traktörün piyasanın en iyisi olduğunu söylemek isterim. 95m serisi evet en iyi traktörlertden. burada yapması gerekn traktörüne uygun bir pulluk almaktır. bahsettiği pulluk 1200kg civarında ise bunu ancak 6000 serisi traktörlerle kullanabilir. bu bölümde yazan nh veya tumosan traktörler bu pulluğu kaldırıyor olabilir. ancak bu pulluğu kaldırmakla iş bitmiyor 1200kg pulluk traktörlere ciddi anlamda yük bindirir ve performansını etkiler.
Bu traktörü jhon deere amcam neden böyle yapmış kaldırma kapasitesi düşük.
1- traktör performansı sürüm esnasında düşmesin diye.
bilindiği üzere hidrolik otomatiği traktör zorlandığında pulluğu bir miktar kaldırarak zorlanmadığı zemine taşır ve hareketin sürekli olmasını sağlar. şimdi 1000kg pulluk kaldırmak var 500kg pulluk kaldırmak var bunlar hepsi traktörün gücünü ve yakıtını etkileyen faktörler.
2- ağır pulluk traktörün tarlayı daha fazla ezmesine neden olur.
3- traktör manevralarını zorlaştırır.
bENİM dayı oğlu var gitti case jx95 aldı ona 5 li pulluk çeker demişller. traktörü aldı 1-2 hafta sonra da çıktı devasa bir 5 li dönerli pulluk getirdi ve trakktör bu 5 li pulluğu kaldırmadı. çünkü pulluk daha yüksek seviye traktörlere göre yapılmıştı. o ne yaptı arkadan bir ayağını çıkardı öyle devaM ETTİ.
Kısacası sadede gelirsek ekipmanımızı traktörümüze göre seçelim. ağır ekipman sadece daha çok yakıt harcamamıza neden olur. birde tarlamızı bolca ezeriz.
buraya bir link koyuyorum sizin pulluk bundan sanırım ama çeken traktörede dikkatinizi çekerim.
http://www.youtube.com/embed/pqFSJ7kyuhk