abi bu kadar da destek alıyorlarmı????
Evet aliyorlar, yemlik danelerde kiloda 3-5 kurus degil sorun. Universite isbirligi ve egitimli isini bilerek yapan ciftci sayesinde ve kooperatif yardimiyla dekere 3 tondan fazla misir alabiliyor, bu destek degil mi ? Fazla gelen sutunu devlet alip suttizu yapiyor zararina satiyor. Tereyagin fazlasini alip zararina satiyor.
Bak hep diyorsun ki bizde mera yok, verilen mera islah yardimlari ile hangi mera islahi yapildi, meraya gubre atan taniyor musun ?
Daha once de yazdim oralarda her isteyen sut hayvana beslsyemez, beslerse malini satamz, istedigi zaman hayvan sayisini ve sut uretimini artiramaz. Bu destekdir aslinda, Yani bolgende sutun bir fiyati var, komsun gelip 100 inek alip sut uretip pazara girerse fiyat duser, devlet buna izin vermediginden uretim sabit fiyat sabit ! Sence bu desek degil mi.
Verdigin tabloya gore epey destek var, ekipman icin %50 hibe var, adam calistirinca sigorta yapmiyorsun, azaman neden pahaliya maloluyor. Hemen cevap gelecek, mazot pahali .
Ciftci olunce makini varislere bolup araziyi parcalayip kucultmuyorlar, isi bilen, ziraati bilen kiimse o isletiyor, bu iyi degil mi ?
Biza dana satinca kooperatifleri araciligi ile devletten sunvansiyon aliyorlar, gercekten onlarin 1000 Euro ya bize dana sattigina sen ?
Son bir iki senede yeni sut ciftligi kurulmasa sut simdi 1.40 mi olurdu 1.50 mi ?
Suni mera yapilip anali danali et irki yapilsaydi et ithaline gerek kalir miydi ? Yoksa hibe hayvanlari, 5 yil 7 yil vadeli alinan saf irk anaclari kesip sattilar mi bazilari ?
Orada destekleme var, ama adamlar daha caliskan, daha durust, en onemlisi daha bilincli. Universitenin teknik yardimlari azimsanmayacak duzeyde. Destek dedigin sadece para olmaz, teknik yardim, yonetim yardimi, pazarlama yardimi enazindan para kadar onemli.