... Düzeltme ...
Son düzenleme:
Haberlerde demislerdi ya subatta cok sguyacak havalar diye kar yagacak falan bile dendi o yuzden dedim ben sulfatlar atilsa simdi olur mu?Faydası olur olmasınada havalar dengesiz gidiyor bir soğuk bir ılıman sıcaklık faktörüde önemli sonuçta hemşerim
Haberlerde demislerdi ya subatta cok sguyacak havalar diye kar yagacak falan bile dendi o yuzden dedim ben sulfatlar atilsa simdi olur mu?
Bugun getirdim bende ure ve sulfatlari firsat bekliyorum atis icin yaprak uygulamasi yaptiniz mi siz?Atılabilir bence Bende 17-18 şubat gibi 1. Üst gübre utec 46 yı atacağım bakalım niyetine girdim [emoji3]
Bugun getirdim bende ure ve sulfatlari firsat bekliyorum atis icin yaprak uygulamasi yaptiniz mi siz?
Verdiğiniz bilgiler gerçekten kıymetli teşekkürler.Bereketli olsun.Kolay gelsin.
Eskiden koyunlara belli bölgeler çitle çevrilerek, koyun yatırılır ve ertesi sene buğday ekilirmiş.
http://forum.toprakbilgi.com/gubrel...st-(azotlu)-gubre-kullanimi-ve-puf-noktalari/
Alıntıdır.
Son konu: sıcaklık
Üre İle Verilen amid formundaki azotun, bitki tarafından alabileceği formlara, yani 'amonyum ve nitrat'a dönüşmesi gerekli dedik.
Peki bu nasıl olur?
Toprakta bu işi yapan küçük bir ordumuz bulunur. Bunlara genel olarak 'nitrifikasyon bakterileri' denir. Bunlar hem biz, hem de bitki için için çok kıymetli dostlardır.
Yalnız bu küçük işçi dostlarımız biraz keyiflerine düşkündürler. Soğukta ve aşırı nemli ortamlarda çalışmayı sevmezler. Sendikaları da iyi çalışır. Bu nedenle olmazsa olmaz, tüm doğaya kabul ettirdikleri 4 şartları vardır:
1-) 10 derece ve üstü yoprak sıcaklığı (bu konuda biraz esnek olabiliyorlar. bazı şartlarda 5-6 dereceye kadar eyvallah dedikleri görülmüştür)
2-) içerisinde %25 hava ve su olan tavlı bir toprak
3-) organik madde ('siz gübre vermediğimizde biz açlıktan ölecek miyiz kardeşim! Toprakta organik madde olsun ki, suni gübre olmadığında da çarkı döndürebilelim' derler. Haklılar da)
4-) uygun (ideali 6-8 arası) ph
Yani bu 3 şart oluştuğunda bunlar çalışmaya başlar ve bitkinin ihtiyacı olan nitrat azotunu üretmeye başlarlar. Eğer bu şartlar tam olarak sağlanmamışsa, adam gibi çalışmazlar ve siz isterseniz 100 kg üre atın, nafile. Bitki sadece bunların ürettiği kadarını alabilir. Geri kalan azot buharlaşma ve yıkanmaya gider.
Bu nitrifikasyon bakteriler hemen her toprakta bulunur. Sayıları doğrudan bitkinin gelişimi ve verim için hayati öneme sahiptir. Aka yapılan araştırmalarda ortaya çıkan net bir sonuç var:
'Toprakta organik madde ne kadar çoksa, o kadar çok nitrifikasyon bakterisi bulunur'
Çünkü siz hiç gübre vermeseniz bile, mevcut organik madde sayesinde yaşamaya, üremeye ve çalışmaya devam ederler. Size muhtariyetleri kalmaz. Organik madde azaldığında da tam tersi şekilde sayıları düşer. Olay tek kelime ile bolluk ve yokluk olayırdır.
Ve ve işin ilginç yanı, bu olay organik maddenin faydalarından sadece biridir. Bundan çok daha çeşitli ve önemli faydaları vardır organik maddenin.
İşte bu yüzden kaliteli bir toprakta aranan 'ilk' öncelik organik maddedir. Siz istediğiniz kadar besleme yapın, istediğiniz kadar gübre kullanın, nafile. Hiç birisi organik maddenin eksikliğini kapatamaz. Ancak taşıma su ile değirmen döndürmüş olursunuz.
Özetle:
Azot gübrelemesinden sonraki en ideal şartlar:
- havanın düzenli +10c olduğu (ideali +23-29)
- topraktaki havanın muhafaza edildiği
- takriben 5-7 günde bir orta hafif bir yağışın alındığı
'Bir yağışlı, bir güneşli ama düzenli olarak sıcak' olduğu iklim koşullarıdır.
Sıvı amonyak, %80 azot kaynağı ile gübrelemeye ne zaman geçeriz? [MENTION=21067]sebazios[/MENTION]
Bereketli olsun halil [emoji106] dek geldi sansinaDün attık dekara 10kg üre attık bugün hafiften yağmur yağdı faydalı olur inşallah
Aynen walla atsakmı atmasakmı derken attım ya inşallah iyi olur[emoji1]Bereketli olsun halil [emoji106] dek geldi sansina
Verdiğiniz bilgiler gerçekten kıymetli teşekkürler.
Topraktaki organik madde oranını nasıl anlayabiliriz ve ve bu oranın artırılması için neler yapılabilir
Üreten sonra yağmur yağması gerekli çünkü uredeki amonyum un uçmamalı lazım amonyum un uçmamasi için yağmur lazım sizde yağmur yağmış amonyum kaybı yok sonraki safhada üre de kalan nitratın yarayışlı forma geçmesi için sıcaklık lazım onun da etki etmesi için en az 15 gün olur tahminim sizin hiç bir kaybınız yok hatta yağmurun yağması sizin için çok iyi uredeki kaybınız yok denilebilir normal 33 lukteki gibi üre de yağmurdan kaynaklı yıkanma olmaz dusuncesindeyim
Yikanma olmasi icin yagmurun bitki koklerinden daha derine inmesi lazim oyle 4-5cm yagislarda yikanma olmazO zaman diyebiliriz ki üre attıktan sonra amonyum A dönüşene kadar 15 gün çok yağmur yağarsa üre de yıkanma olmuyor hava sıcaklığı 10 derece üzerinde olursa 15. Günden sonra amonyum nitrata dönüşmeye başlıyor tahmini şartlar uygun olursa 25. Gün nitrata dönüşümün pik yaptığı dönem bu günlerde çok yağmur zararlı çünkü nitrat yağmur ile yıkanıp köklerden aşağı toprağa akıyor