Abi başarılarının devamını dilerim. Ürün gerçekten kaliteli olursa tutar çünkü bu alanda çok bilgi açığı ve sahtekar var. Bişeyede değinmek istiyorum hümik asitlerin molekül ağırlığı 600g/mol olduğu için yapraktan uygulanamaz çünkü stomalardan geçmez zaten esas görevide humusun yapı taşı olduğu için toprağa organik madde temin eden bir toprak düzenleyicisidir. Ama fulvik asit yapraktan uygulanabiliyor onun molekül ağırlığı 300g/mol civarında.
İsmail bu bir genelleme.
Spomaların genişlikleri, bitki türüne ve bulunduğu konuma göre 13-14 mikrona kadar çıkabiliyor. 10 mikrondan büyük açıklığa sahip olan spomalardan hümik asit kolaylıkla "geçer".
2. ve daha önemli olan kısım, hümik asitin şelatlama konusundaki başarısı. Hümik asiti ile bitki için ihtiyaç duyulan tüm metalleri şelatlayabiliyorsun. Hümik asitin en bilinen, en öne çıkan özelliğidir bu.
Bu bile tek başına yapraktan yapraktan hümik asit vermek için yeterli bir sebep.
***
Şelatlama ile ilgili bir alıntı:
Hümik asitler doğal büyük bio-polielektrolitlerdir. Bünyelerinde önemli oranda polifenoller, polikarboksilik asitler, karboniller ve peroksitler gibi organik kimyanın önemli gruplarını barındırmaktadırlar. Hümik asitler gerekli besin maddelerinin bitkiye geçişini sağlamaktadırlar. P2O5 in hümik asitlerce elverişli hale getirilmesi hakkında birçok makale yazılmıştır. P2O5 içeriğinin fazlaca bulunduğu ortamlarda meydan gelen kloroz problemini hümik asitlerin demiri bitkinin alacağı forma getirmesi ile çözdüğünü DeKock 1955de göstermiştir. İz elementlerin bitki tarafından ihtiyacının karşılanmasında hümik asitlerle şelat yapan bileşiklerin rolü büyüktür. Tüm gerekli metaller hümik asitlerle şelat yapabilmektedir. Toprakta bulunan potasyum, kalsiyum, mağnezyum, demir ve çinko ile reaksiyona giren hümik asitler organa-mineral köprüler üretmektedirler. Bu köprüler mikroorganizmalar için hayati destek veren toprağın mekanik parçacıklarını bağlamaktadırlar.
Şelatlama; Hümik asit-metal kompleksi bitki beslemede belirleyici bir durumdur. Kurşun, krom, kadmiyum ve benzer ağır metaller ile radyoaktif elementlerin önce bitkiye, sonra da hayvanlarla insanlara geçişi ciddi hastalıklara yol açtığı bilinmektedir. Ağır metaller ile çözünmez bileşikler yapan hümik asitler bunların hücreden içeri girmesini engelleyen setler oluşturmaktadır. İnorganik demir bileşikleri de toprakta çözünmezler, oldukça kararsızdırlar ve kalsiyumu yüksek (kireçli) topraklarda bitki tarafında alımı zordur. Humatlı bileşikler demiri şelatlı kompleksler içine dahil etmektedir. Toprak fosfatları demir ve alüminyum ile yaptıkları reaksiyonlarda bitki tarafından alınamaz duruma gelmektedirler. Fakat reaksiyon sonucu oluşan bileşik hümik asitler tarafından komplekslenmektedir.
Şelatlama maddeleri olan hümik asitler fosfat ile demir-alüminyum arasındaki bağları kırabilmektedirler. Sonuçta fosfat iyonu serbest kalmaktadır. Humatların toprağa ilavesi bu işlemin hızını yükseltmekte ve fosfatın bitkilerce alınmasını kolaylaştırmaktadır. Küçük miktardaki hümik asitler bile bitkiyi hassas hale getirmede, plasmanın geçirgenliğini arttırmada ve bitkilerce besin elementlerinin alımının hızlanmasında aktif hareket etmektedirler. İlieske hümik asit ve türevlerinin bitki zarının geçirgenliğini arttırdığını, bunun da bitkinin besin elementlerini almasını kolaylaştırdığını tespit etmiştir. Büyük orandaki hümik asitler ise elverişli demir kaynağıdırlar.
***
Not: Konu hakkında yapılmış çok az araştırma var ve çoğunu okudum. Yapraktan hümik asit kullanıp da (az yada çok) verim artışı yakalanmamış bir örnek yok. Alınamayan bir şey nasıl verim artışı sağlasın?
Hepsini geçtim bunu sayısız kez pratikte denedim. Hümik asit yapraktan da alınıyor.