Ynt: Hümik Asit kullanımı nasıl en verimli ? Topraktan ? Tohumdan ? Yapraktan ?
Katı granül hümik asidi hangi firmadan ve ne kadara aldınız?sagalassos link=topic=83221.msg992962#msg992962 date=1428871091' Alıntı:Arkadaşlar hümik-fulvik asiti her türlü şartlarda kullandım, hala kullanmaya devam ediyorum. Güvenilir bir marka bulduktan sonra, tohumu kaplamak ,topraktan ve yapraktan uygulamak hepside son derece faydalı... Sırasıyla gidelim : tohumu büyük bir naylon ya da brandaya döküyoruz, 1 lt. hümik asidi bir miktar suyla inceltip 100 kğ. tohuma sırt pompasıyla sıkıyoruz, başka biriside karıştırıyor. İyice yedirdikten sonra tohumlar kapkara oluyor, sonra tohumu bir kaç kez aktararak kurumasını sağlıyoruz. Kuruyan tohumu artık ekebiliriz. (Tam kurumazsa kepazeliğin bini para mibzer tıkanır durur). Yapraktan uygulamada ise 100 lt.suya 200-300 cc. hümik asit katılabilir. Topraktan uygulamada ben 25 kğ.lık torbalardaki granülü tavsiye ediyorum, 1 torba (25 kğ) ' yı mibzerin gübre gözüne DAP ile karıştırarak 1 dekara atıyorum.
Bunları uygularsak :
a) Hücre bölünmesini hızlandırır. Dolayısıyla , bitkinin büyümesi ve gelişmesi de hızlanır. Fidelerin daha hızlı ve kuvvetli büyümelerini sağlar.
b) Kök oluşumunu ve gelişimini hızlandırır. Kökleri kuvvetlendirir. Köklerin, özellikle uzunlamasına, büyümesi ve gelişmesi üzerine uyarıcı etkisi vardır. Bitki köklerinin uzunluklarında, kesitlerinde ve özgül ağırlıklarında önemli ölçüde artışlar sağlar. Bunun sonucu olarak da , bitki daha fazla besini bünyesine alabilir ve hastalıklara karşı daha dirençli olur. Ayrıca, bu güçlü ve daha geniş alana yayılmış olan köklerle, bitkinin stabilizesi artar, topraktaki suyu bulma ve absorbe etme yeteneği fazlalaşır.
c) Tohumda çimlenmeyi hızlandırır. Bitkinin hayatta kalabilme yeteneğini arttırır.
d) Bitki hücre zarlarının geçirgenliğini arttırır. Dolayısıyla, bitkinin topraktan daha fazla besini almasını ve kullanmasını sağlar.
e) Bitki bünyesinde vitamin miktarlarının artmasını sağlar.
f) Bitkide, klorofil, C vitamini, şeker, amino asitler ve diğer önemli bileşenlerin oluşmasını teşvik eder. Fotosentezi arttırır.
g) Bitkide hücre enerjisinin fazlalaşmasını sağlar.
h) Bitki metabolizmasını düzenleyerek azot bileşenlerinin birikmesini önler.
ı) Yararlı toprak mikroorganizmalarının gelişmeleri ve çoğalmaları üzerinde uyarıcı etki yapar. Bunların topraktaki miktarını ve aktivitelerini arttırır.
i) Bitki enzimlerini uyarır. Bitkinin enzim üretimini arttırır.
j) Bir organik katalizör olarak görev yapar.
k) Bitkinin soğuğa, sıcağa ve fiziksel etkilere karşı dayanıklılığını arttırır. Böcek ve hastalıklara karşı direncini çoğaltır. Bünyesinde bulunan antibiyotikler ve phenolik asitler gibi biyolojik aktif bileşenlerin bitkinin hastalıklara karşı direncinin artmasında önemli etkisi vardır.
l) Meyvelerde (üründe) hücre duvarları kalınlığının artmasını sağlar. Böylece, ürünün depolanma süresi ve raf ömrü uzar.
m) Elde edilen ürün ( meyve, sebze, çiçek, dane, kök gibi ) daha kaliteli olur. Bunların, dış görünüşlerinin daha göz alıcı ve besin değerlerinin daha yüksek olmasını sağlar. Tahıl ve hububatlarda, daha fazla protein içeriği ve amino asit içeriğinde daha fazla denge elde edilir. Bütün bunlar ürünün pazardaki değerini arttırır.
SONUÇ:
- Verim artar.
- Daha kaliteli, canlı, sağlıklı, besleyici ve standart ürün elde edilir.
- Önemli ölçüde erkencilik sağlanır.
- Gübre kullanılması durumunda, kullanılan gübre miktarı azaltılır. Ayrıca, Leonardit (veya Humik asit ) toprağın yapısını mükemmel bir şekilde düzenler ve ıslah eder. Toprağı kirletmez ve çevreye zarar vermez. Tam tersine, topraktaki mevcut kirlenmeleri giderir.