Ynt: holder ile yapraga humik asit uygulamasi nasil olur? ve leonardit??
[size=12pt]
Arkadaşlar Merhaba;
Leonardit ve hümik asitlerle ilgili konu açılmışken ben de kendi düşüncelerimi beyan etmek isterim.
Öncelikle bu uyguladığımız ürünlerin hiç biri; iyi bir şekilde yanmış havyan gübresini ve yeşil gübrelemenin toprağa kattığı değeri sağlamayacağını düşünüyorum. Çiftçiliği kolektif bir şekilde (Çiftçilik+Hayvancılık) yapamadığımız için her yıl yanmış hayvan gübresini, ekim yaptığımız topraklarımıza veremiyoruz.Hayvancılıkla uğraşıp, tarlası olmayan arkadaşların hayvan gübrelerini tarlalarımıza seriyoruz ama verdiğimiz hayvan gübre az olduğu için tarlaya mininum fayda sağlıyor. Yaptığımız iş; insanın oruçluyken ağzını ıslatmasına benziyor, yani susuzluğu gideremiyor. Tarla komşum, yeşil gübreleme amacıyla macar fiğ ekip, 15-20 cm boyutuna ulaştığında, fiği olduğu gibi toprağa çevirdi ardından fasulye ekti, 2,5 da alandan (konya dönümü) alberta cinsi fasulyeden 1200 kiloya yakın verim aldı. Toprağın organik madde miktarını arttırabilmek için yanmış hayvan gübresi veya yeşil gübreleme uygulanmalı, bunlar yapılamadığı takdirde organik gübre ihtiva eden gübreler uygulamamız gerekir. Türkiye topraklarının %70e yakın kısmı organik maddece fakirdir.
Kaynak:
http://www.gubretas.com.tr/MAKALEFILE/toprakta_organik_maddenin_onemi.doc
Geçen yıl, Beyoğlu firmasına ait Charisma Plus isimli ürününü bir bahçemizdeki denedik. Bu yıl 1 tona yakın aldık fasulyede deneyeceğiz. Charismaplusı alırken firmaların ürünlerini epey araştırma yapmıştım.
Buğday için ise taban gübresi ile beraber hamino isimli katı haldeki humikasiti 2 kg/da dozajında uyguladık.Kısmet olursa bu yıl yeşil gübreleme için macar fiğ ekmeyi düşünüyoruz.
Araştırdığım firmaların ürünleri;
[/size]
[size=12pt]Humik asit uygulamalarımız ve civardaki çiftçi arkadaşların uygulamaları ve tecrübeleri;
Tohum kaplama;
Geçtiğimiz sezon fasulye tohumlarını humik asit ile kapladık ama gözle görülür bir netice alamadık.
Ekim öncesi toprak yüzeyine pülverize etme;
Siteden takip ettiğim kadarı ile Gürkan Özkan arkadaşımız bu uygulamayı yapıyor, olumlu netice aldığını belirtmiş. Henüz böyle bir uygulama denemedik ama bu yıl kısmet olursa deneyeceğiz. Kütahya Kimya firmasının Hum-elit 18 humik asitini denemeyi düşünüyorum. Uygulama dozajları üreticinin sitesinde mevcut.
Yaprak yüzeyine pülverize etme;
Yaprak uygulamalarında, humik asit yerine molekül büyüklüğü daha küçük olan fulvik asit uygulaması tavsiye edilmektedir. Altınekinde buğdaylara ot ilaçlaması uygulaması yaparken beraberinde biovin uygulayanlar olumlu netice aldığını söylediler. (Biovin, Konya Şekerin bitkisel kaynaklı humik asididir. Pancar bölgedeki Mühendisler de biovin için yaprak uygulaması tavsiye ediyorlar.)
Sulama suyu ile humik asit uygulaması;
Çiftçiler arasındaki en yaygın uygulama yöntemi bu olsa gerek. Bu uygulamanın, en iyi faydası; sulama suyu ile karışık halde uygulanan gübreleri, humik ve fulvik asitlerin şelatlama özelliğinden dolayı elementler, toprakta birbiriyle rekabet etmezler. Mesela demir sülfat ile hümik-fulvik asit uyguladığımızda, humik-fulvik asitler şelatlama vazifesi gördüğünden demirin diğer elementlerce bağlanmasını engelleyerek bitki tarafından alınabilmesini sağlarlar.
Bu yukarıdaki uygulamalarının her birinin ayrı ayrı faydası olduğu kanaatindeyim.
Piyasada bir çok leonardit, humik asit satan firma var.Tabloya bilindik, güvenebileceğim firmaların ürünlerini yazmaya çalıştım.
Tablodaki ürünlerin web adresileri:
http://www.beyoglugubre.com/urunlerimiz.php
http://www.organiksa.com.tr/detay-tr-10-Magic_Leon.html
http://iztar.com.tr/leo-humus.asp
http://www.orfeteknik.com.tr/agrohum.htm
http://www.siamad.com.tr/uumlruumlnler304m304z.html
http://www.tisantarim.com.tr/organiktoprakduzenleyiciler.html
http://www.izotar.com/tr_urunler.aspx?id=7
http://www.gubretas.com.tr/TR/PRODUCTS/pro_detay.asp?gId=5&fId=35#
http://www.konyaseker.com.tr/biyoetanol_uretim_tesisleri
http://www.tkihumas.gov.tr/humas/makale.asp
http://www.yem-miks.com/e-katalog.htm
http://www.kutahyakimya.com.tr/humelit18
[/size]