Halkın beklentiside çok fazla tabiki bunuda es geçmemek lazım
Yeterli mal ve hizmet üretimi olmadan borçlanarak tüketim yapıldı, tüketim ekonomisi modeli şimdi pandemi ile başlatılan, ardından enerji ve gıda krizi ile birlikte savaş ekonomisi dayatılarak emtia fiyatlarının yükselmesi sonucu rekabet edemeyen ekonomi oluverdi, yani tüketim ekonomisi modeli duvara çarptı, düz duvara çarptı desek daha doğru, çünkü mal ve hizmet üretimi olan gelişmiş ülkeler bile enflasyon yaşayacak, ama hiçolmazsa tüketimi düşmeyecek, fakat fakir ülkenin bu şansı yok, haliyle fakir ülkenin halkı dahada fakirleyecek, bundan kaçış yok, bu yüzden halkın beklenti içine girmesi yanlış.
Yönetimlerin ise bu durumu tersine çevirme şansı hiç yok, çünkü olay tamamen iç dinamiklerle açıklanacak boyutta değil, ihracatından çok ithalatı olanın bağımlılığı dışarıdaki ekonomilerin ürettiğine bağımlılıktır, bu durumda dışarıda olanlar direk içeriye yansıyacak, içerideki modelin yani tüketim ekonomisi modelinin sürdürülemez olduğu gerçeği bu değişen durumdan geliyor şimdilerde, tüketim enflasyonla mücadele edilemediğinden azalacak herdaim, tüketim az olacak, halk tüketemeyince çokda mutsuz olmaz, daha çok başına kötü şeylerin gelmemesine dua edecek artık, savaş kıtlık deprem coronadan ölmemek gibi şeyler mesela...