.
Adamın kamyonu var. Aynı zamanda fabrikada memur ücretide 3700 küsürdü.
Adam amcasının oğluna 1750 lira verip kendi yerine çalıştırıyo kendide fabrikaya pancar çekiyo [emoji1].
Yahu hangi özel firmada bunu yapabilir.
Polardan ornek vermissiniz tabiki hakli taraflariniz var ancak ortada bi yanlis varsa duzeltmek yine sizin elinizde itiraz hakkinizi kullanabilirdiniz..Pancar üreten arkadaşlar bilir!
Polar diye bişey var. Ortalama 16 polar 210 tl tonu
Aynı tarla aynı tohum aynı gün söküm aynı silo.
1. Tır 13 polar
2. 15
3.12
4.16
5.18
6.14
...
Vs. Afyon şeker de yıl sonu ortalaması 16 polara denk getirdiler [emoji23]
Dedimya aynı silo aynı tarla diye
Adapazarı şeker fabrikasına giden tırlar
1. 21
2. 19
3. 17
4.21
5. 20
..
Burda ortalamada 19.78 denk geldi ki, arada bi tır var şeker örneğini 3 defa ölçmüşler 22 üzeri sayılmadığı için 21 yazılmış.
16 polar olunca 210 tl
20 polar olunca 260 tl
Arada 50 tl fark var 500 ton pancarda 25 bintl eder ki bu zaten bana kalacak kar.
Şimdi devlette sıra almak ölüm zulum eziyet.
Kotam var 800 ton tam 2 ay gönderneyle uğraşıyon.
Yok eğer yükleme makinasına versen hepsini bir günde alıyo ama onada tonda 5 tl para kesiyo.
Ben elbette özelleşmesini istemem. Fakat kimse kusura bakmasın ne kadar kabiliyetsiz vasıfsız torpilli elaman varsa hep devlette bu tür işletmelerde.
Ya paramı almak için tam 110 gündür bekliyom.
Kayseri 12. Ayda verdi. Özel olmasına ragmen tonunu 220 den ödedi.
Ben devlette hakkım olanı alamıyosam kimse kusura bakmasın.
Eger fabrikaları koruyucu şekilde kanunla özelleştirilirse ben karşı çıkmam olmasınıda isterim.
En azından adam akıllı iş yürür.
Bi mevzu daha var onuda yazayım.
Adamın kamyonu var. Aynı zamanda fabrikada memur ücretide 3700 küsürdü.
Adam amcasının oğluna 1750 lira verip kendi yerine çalıştırıyo kendide fabrikaya pancar çekiyo [emoji1].
Yahu hangi özel firmada bunu yapabilir.
Konussa nolacak ki...
Celladina aşık olmuşsa bir millet ister ezan ister çan dinlet..
İtiraz etmiyorsa sürü gibi illet mustehaktir ona her türlü zillet...
Basbayagida uyuyor o fabrikalar senin benim vergilerimle yapildi kimsenin babasinin mali degil..sattacam deyipte babasinin mali gibi kimse satamaz..15 senedir burdalar bana acilan bir devlet fabrikasi soylesene..kaldi ki baba mali satarken bile insanin cani sizliyor...
Abiler en başarılı ve. çiftçisi ile kordineli çalısan şeker fabrikaları hangisi ?
Yanlisin var kardes islevsiz degil o satilacak seker fabrikalari 33 milyon kar elde etmiş..bunlar kisaca peşkeş cekilecek..calisan sayisi 100 ise asgari ucrete mahkum edilip 50 kişiyle işi cevirecekler..kisaca zengin daha cok zengin olacak..işte oda devletin kabahati sen şeker fabrikalarını işlevsiz hale getirisen siyasilerin iş kapısı haline getirirsen zengine kota kazancı ve rantı haline getirirsen böyle olur.
Yalniz dayim ne sinirlenmis nereliymis taniyan yok mu hic
Evet hepimiz aynı gemideyiz.Polardan ornek vermissiniz tabiki hakli taraflariniz var ancak ortada bi yanlis varsa duzeltmek yine sizin elinizde itiraz hakkinizi kullanabilirdiniz..
Ornek verdiginiz fabrika Adapazari oldugu icin oradan devam edecegim.
-Adaseker, devlet fabrikalarina kiyasla kusbe odemesi yapmaz buda tonda 15 tl kaybiniz var anlamina gelir.
-Ada seker yatirilan her 1 ton pancarin 100 kilosunu (kisaca yuzde 10) c pancari olarak degerlendir. Buda esittir 1 ton 16 polar pancar 200,5 tl. Yani tonda 9.5 tl kayip..
-Adaseker ureticisine erken odeme yapar ancak erken odeme komisyonu olarak kalan hakedisin yuzde 5 ine el koyar. Buda esittir tonda 10 tl kayip.
-Ada seker b pancari uygulamasi ile elindeki pancar stokda fazla kalirsa sizden yuzde 5 oraninda yani tonu 165 liraya pancar alir sesinizi cikaramazsiniz.
-Adaseker piyasada 1100 lira olan gubreyi size 1300 e tohumu ise 200 liradan alip 270 liraya satar. Bunu da ancak bordroda ogrenirsiniz.
-Adaseker makine ile yuklemelerde sabit yuzde 8.9 fire uygular(aslen makine ile yuklemelerde yuzde 5 bile fire cikmaz.) yuklenen pancari da fireli halinden hesaplayip sizden yatan her 1 net pancar tonu icin 7 lira kesinti yapar. Zaten kepce ile yalpilan yuklemelerde firenin ne gelicegin sadece Allah bilir.
- 8 ton hasat ettiginiz pancar siloda ocak ayina kadar bekler ve bi bakarsiniz dekar basina 1 ton kaybiniz var.
- Ayrica her yil en gec odemeyi de yine adaseker yapar.
.
.
.....
Daha boyle uzar gider ama ozetlersek devlet fabriklarinda 16 polar pancar 210 liraysa Adasekerde eminnolun 16 polar pancarin gercek alim fiyati 180 lirayi gecmez.. Aksini idda edene brodro bile gonderebilirm..
Neyi savundugumuza biraz dikkat edelim lutfen. Cunku hepimiz ayni gemideyiz..
Afyon sekerde gecen kampanya doneminde hem randevu sisteminin getirdigi sikintilar hemde fabrika kaynakli grev ve ariza gibi sebeplerden dolayi pancarin nakliyesinde sorunlar yasandigini biliyorum. Ama su bir gercek ki devlet fabrikalari asla hakkinizi goz gore gore yemez. Ama ozel fabriklarda sozlesme tek taraflidir ve fabrikanin kar etmesi icin her hakkli sakli tutulur. Zaten su an Turkiyede sekeri maliyetinin altinda mal edebilen 3 fabrikadan biri adaseker dir. Sebebi ise sozlesmeyi arkasina alip ciftciye yuklenmesidir.. Yinede siz memnunsaniz adiniza sevindim Allah hic birinizin emegini bos etmesin insallah maksadim sadece bilinc olusturmak lutfen yanlis anlamayin sizi elestirmek gibi bi niyetim yoktuEvet hepimiz aynı gemideyiz.
Ama bazı gerçekler can yakar.
Afyon şeker
Kompoze ton 1298 tl
Üre ton 1236 tl
Adapazarı şekerle hiç bi farkı yok.
Keşke devlet fabrikalarıda dışarıda 1 ünütesi 355 tl olan tohumu 270 tl ye versede ordan alsak.
Bugüne kadar Adapazarı şekerde kota sorunu olmadı. Ne istediysek alıyoz.
Gönderme sorun olmadı istediğim zaman gönderirim + komyoncuya afyondaki gibi farkda vermem.
%10 u c den ödüyor doğru ama ne kadar hesap yaparsanız yapın, aynı kapıya çıkıyor.
Bnim bahsetmeye çalıştığım şey aynı pancarın devlette para etmemesi.
Küspe demişsiniz ama afyon bu yıl küspesini kendi sattı .
Afyonda 28 ekime mause yükletme şartıyla sıra verdi pancarı kasımın 16 17 gibi yükledim.
Devlet olmuş şu olmuş hiç umrumda değil savunduğum bişeyde yok. Sadece emeğimi korumayan bi kuruluş var ve buna bi çözüm şart.
Ciftci resmen sindire sindire bitiriliyo daha dogrusu köylü. Cark zengine donuyo.ben cocuklugum da her sene 600 ile 1000 ton arasi senelik pancar yatiririk da kantara.simdi 200 ton kota bulamiyorum pancar ekecem valla kar etmek icin degil pancari ozledim yav. Cocuklugum pancarda yagmurla ma yapmakla gecti..kota diyoz bilmem c den deniyo bilmem ney ney.kimi kime satiyonuz arkadas pancar ciftcinin ureticinin zaten yav.malesef bu gidisle ne pancar kalacak ne köylü. Arpa ekelim tamam.ekelim kilosu 5 tl olsun ekelim.ben bu sene 80 dekar arpa ektim eki ekmez yagmurlama. 20 gun sonra bida yagmurlama.sonra bide salma su.hasat et 7o0 yada 800 kurus.elinize kolunuza saglik.Bende aynı konuyu dile getirmiye çalışıyorum.Tarım konusu bu hükümetin en zayıf noktası.Birileri çok yanıltıyor,hükümeti.hep hopsayta düşürüyor.Çiftci para kazanamaz duruma düşürüldükçe birileri ellerini oğuşturuyor.Dalkavuklar ve şakşakcılar uzaklaştırılmadıkca hiç bir şeyi düzeltemeyiz.Tarım krediler,pancar koperatifleri,arpalık olmaktan kurtarılmazsa hiç bir şeyi kar ettiremeyiz.Milliyetçilik duygularının tavan yaptığı bir vakitte kimler bu şeker kotaları ile oynuyor.Vakıf arazileri birilerine pazarlanıyor. Büyükşehir yasasının eksiklerinden faydalanan fırsatçılar köylünün meralarına konuyor.Toplumun sinir uçlarınlan oynanıyor.Lütfen bunlara kulak verin