Günün İşinden Bir Fotoğraf ve Yorum

Bereketli olsun.
Bu gün 15 kg/dk üre buğdaylara attık.
25 kg tohum kullanımına göre sanki biraz seyrek çıkış olmuş.
Havalar ılıman gidiyor, gelişim bundan sonra hızlanır.
Hocam bereketli olsun, kolay gelsin. Bende bugün bugdaya ot ilacı attım. Planım yarın 15 kg üre atmaktı. Bugün öğleye kadar 55-60 kg,üç gün hafif yağmur gösteriyordu,şimdi 122 kg sağanak gösteriyor. Yerimiz yüzde 10-15 eğimli, o yüzden ertemeyi düşünüyorum. Siz ne dersiniz...

Havanin yüzde 78 i azot yaradan bunu boşuna koymamiştir zaten taban gübresiyle fazla fazla verdik azot serseri takilir yağiş yoksa uçar çoksa aşağı yikanir toprakta onu tutacak canlilar yoksa yine boşa gider bitki fazlasini alsa bu seferde hastaliklara direncsiz hale getirir pas ilaclarina mahkum eder yaptigimiz işi sorgulayalim hiçbir amaca hitap etmeyen çevreden görülen yada alışkanlik hale gelmiş yapilan islerimizi sorgulayalim

Havanin yüzde 78 i azot yaradan bunu boşuna koymamiştir zaten taban gübresiyle fazla fazla verdik azot serseri takilir yağiş yoksa uçar çoksa aşağı yikanir toprakta onu tutacak canlilar yoksa yine boşa gider bitki fazlasini alsa bu seferde hastaliklara direncsiz hale getirir pas ilaclarina mahkum eder yaptigimiz işi sorgulayalim hiçbir amaca hitap etmeyen çevreden görülen yada alışkanlik hale gelmiş yapilan islerimizi sorgulayalim
Evet doğru.Otlar en güzel örnek.Hiç gübresiz yüzbinlerce yıldır hayatlarını devam ettiriyorlar.Ne bit sinek ilacı,ne mantar ilacı,ne sıvı gübre.Çünkü onlar toprağın öz evladı.
Ancak biz kültür bitkisi yetistiriyoruz.Alanda başka bitkisel ve hayvansal canlı istemiyoruz.Ürettigimiz ürünlerle bizde türümüzü ( H.sapiens) besleyerek devamını sağlamaya çalışıyoruz.Örneğin buğdayda; kuru ve suluda azot ve diğer gübrelerin ihtiyacı farklı.Suluda toprak yapısına göre beklenen verime göre ihtiyaç yine farklı.Ben sulu ve 800+ beklenen verime göre her yıl dekara 15 kg saf azotu veriyorum( taban,1.üst,2.üst).Yağış öncesine denk getirerek tam yararlanma sağlamak, uygulama zamanını geçirmemek gibi şartları da var.Bu yıl yağışlar nedeniyle koruyucu pas ilacı attık.Atmam,pas görürsem atarım diyen arkadaş tarlası aniden pasla kaplanınca dehsete düştü,yoğun ilaçlamayla tarlayı zor kurtardı,verim kaybı da yaşamıştır.
Kısacası,masraf zevk degil acı veriyor ama bilgili,bilinçli,yerinde,yeteri kadar ve zamanında yapmak zorundayız.

Hocam bereketli olsun, kolay gelsin. Bende bugün buğdaya ot ilacı attım. Planım yarın 15 kg üre atmaktı. Bugün öğleye kadar 55-60 kg, üç gün hafif yağmur gösteriyordu, şimdi 122 kg sağanak gösteriyor. Yerimiz yüzde 10-15 eğimli, o yüzden ertelemeyi düşünüyorum. Siz ne dersiniz...
Buğday ekili tarlamız geçen sezon yonca yeriydi ve altında tavuk gübresi vardı.
Taban gübresiz olarak yılbaşında ektik.
Bitkinin biraz daha fazla sapa çalışabilmesi için destek olarak üre kullandık.
Hiç gübre atmasak 400 kg/dk biçebiliriz ama
15 kg üre şimdi 15-20 kg nitrat Mart ayı sonlarında atarsak 600 kg/dk biçebiliriz.
Adana'da 700 kg/dk biçilen yerler oluyor.
Yağış durumuna göre gübreleme yapılmalıdır.

Buğday ekili tarlamız geçen sezon yonca yeriydi ve altında tavuk gübresi vardı.
Taban gübresiz olarak yılbaşında ektik.
Bitkinin biraz daha fazla sapa çalışabilmesi için destek olarak üre kullandık.
Hiç gübre atmasak 400 kg/dk biçebiliriz ama
15 kg üre şimdi 15-20 kg nitrat Mart ayı sonlarında atarsak 600 kg/dk biçebiliriz.
Adana'da 700 kg/dk biçilen yerler oluyor.
Yağış durumuna göre gübreleme yapılmalıdır.
Tarlamiz Çukurova da değil o yüzden verim hedefimiz 400-450 kg arası. Bizim burada kişiler sırf ben gubremi attım demek için çiğ üstüne atar,öyle de havaya gider. Bu şekilde de dereye gider zannımca. Bekleyelim hayırlısı olsun...

Bı tanıdıktan 3 tonluk remork aldık 40 bin verdik 2 tanede teker alacağiz bide üstüne 20 cm ilave yaptıracağız bide boyatilmasi lazım altlarda felan hiçbir sıkıntı yok(1 tane tekeri yeniledik özka marka 900/16 3 bin lira verdik)
Hayırlı olsun. Fotoğrafta paslar görünüyor. Bunları taşlamaya takılan telle temizleyebilirsiniz ama en temizi kumlatıp öyle boyamak. İmkanınız varsa kumlamayı tavsiye ederim

Hayırlı olsun. Fotoğrafta paslar görünüyor. Bunları taşlamaya takılan telle temizleyebilirsiniz ama en temizi kumlatıp öyle boyamak. İmkanınız varsa kumlamayı tavsiye ederim
Kumlatacagiz abi öbür dedigini biliyorumda çok uğraşmak gerekir şimdi güzelce kumlanirsa iyi olur bu remork tam 15 senedir yerinden kıpırdamadi ek birde ilave yaptiracagiz zaten

Birinci üreleri attım dönüme 10 kg

Resimler ve ekler

• 20240212_154842.jpg
    20240212_154842.jpg
    266.6 KB · Görüntüleme: 31
  • IMG-20240212-WA0022.jpeg
    IMG-20240212-WA0022.jpeg
    576 KB · Görüntüleme: 32

Arkadaşlar bu iki remork da kumlandi üstune her birinin 25 cm ilave yapıldı bide boya felan yapılıyor toplam 25 bin lira tuttu. Boyacı 10 bin lira aldı birinci biraz kufluydu felan ikincide pek birşey yoktu ama oda yenilensin diye düşündük. Demirci ise tam anlatmak gerekirse 3x1.8 genişliğinde remorka 8 tane 25 cm ilave yaptı 15 bin lira aldı birde ufak tefek çadir kancası felan yaptı bide arka kapakta azicin bir yama yaptı. Boya ya bir kaç süsleme daha yapacak son resimi o zaman atacagim

Resimler ve ekler

• 1000009420.jpg
    1000009420.jpg
    123.5 KB · Görüntüleme: 37
  • 1000009421.jpg
    1000009421.jpg
    116.2 KB · Görüntüleme: 36
  • 1000009422.jpg
    1000009422.jpg
    159.2 KB · Görüntüleme: 36
Arkadaşlar bu iki remork da kumlandi üstune her birinin 25 cm ilave yapıldı bide boya felan yapılıyor toplam 25 bin lira tuttu. Boyacı 10 bin lira aldı birinci biraz kufluydu felan ikincide pek birşey yoktu ama oda yenilensin diye düşündük. Demirci ise tam anlatmak gerekirse 3x1.8 genişliğinde remorka 8 tane 25 cm ilave yaptı 15 bin lira aldı birde ufak tefek çadir kancası felan yaptı bide arka kapakta azicin bir yama yaptı. Boya ya bir kaç süsleme daha yapacak son resimi o zaman atacagim
Hayırlı olsun ufuk bizde 1 hafta önce 3,5 tonluk remorka 0 kapak ve ilave yaptırdık boya dahil 22 bin tl
1000051189.jpg