Günün İşinden Bir Fotoğraf ve Yorum

Bulgur kaynatıyoruz kış için hazırlık
IMG_20200814_091007.jpg
IMG_20200814_091012.jpg

Geçmiş olsun kardeşim verilmiş sadakan varmış
Sağolasın abi Allah razı olsun
Gecmis olsun Cemal abi,bizde saman yaparken tarla sahibi ot toplama tirmigi ile sağı solu toplamis bide dişini kirmis hasbayin icine gitti baya bi dis kirdi egdi felan koyunu güden kurdu göruyo iste:)
Sağolasın ben haşbaysız bağlıyorum haşbay olsa haşbay komple çöp olurdu

Kolay gelsin yenilikleri iyidir fakat bunda suyun devir daimini nasıl sağlıyorsun , gübrenin çözünmesi ve tabana çökmesi için ne yapıyon
Gübreyi varile boşaltıyorum, üzerini su dolduruyorum.
Zaten suyu doldururken gübrenin çoğu eriyor, erimeyen kısmıda kürek yardımıyla çay karıştırır gibi karıştırarak eritiyorum.
Motor suyu toprak seviyesinden çekiyorsa (zorlanmıyorsa) vana tam açıkken 145 dk'da varildeki suyu çekiyor.
Motor suyu 2-3 mt'den çekiyorsa bu sefer vanayı tam açarsak motor varildeki suyu 8 dk gibi bir zamanda bitiriyor, o da motorun en yakından çekme eğiliminden kaynaklanıyor. Onun için vanayıyarım açmak lazım hemen bitmemesi için.
Bende ilk kez yaptım bakalım nasıl olacak mısırın gelişimi.
10 dk temiz su veriyorum peşinden gübreli suyu veriyorum devamında toplam sulama süresini 90 dk ya ayarlıyorum.
Azot kaybı olur mu sizce?

Şevket bu sistem iyide , ara gübre makinesinin gübre atması daha hoş.
Neden böyle yaptım:
1)Abi ara çapalama var gübreli ama motorlar büyük araya sığmıyor başkasından motor istemem gerekiyor ya da parayla başkasına geçirmem gerekiyor.
2)Arayı 30 liraya geçiyorlar.
3)Ara geçirtsem devamında sulama yapmak zorundayım zaten, hava durumunda 1 ay yağmur görünmüyor. Görünse de bulunduğumuz konum itibarıyla yağmur dağlara kayıyor bize esintisi kalıyor.Mecburen sulama yapmak zorunda kalıyoruz.
4) Hem sulama yaptım, hem gübreyi attım, hem ara geçirtmediğim için mahsülüm kırılmadı.
Sonuç; mısır çapa yapılmadı sadece.

Neden böyle yaptım:
1)Abi ara çapalama var gübreli ama motorlar büyük araya sığmıyor başkasından motor istemem gerekiyor ya da parayla başkasına geçirmem gerekiyor.
2)Arayı 30 liraya geçiyorlar.
3)Ara geçirtsem devamında sulama yapmak zorundayım zaten, hava durumunda 1 ay yağmur görünmüyor. Görünse de bulunduğumuz konum itibarıyla yağmur dağlara kayıyor bize esintisi kalıyor.Mecburen sulama yapmak zorunda kalıyoruz.
4) Hem sulama yaptım, hem gübreyi attım, hem ara geçirtmediğim için mahsülüm kırılmadı.
Sonuç; mısır çapa yapılmadı sadece.
Suyun cikısindan bi vanalı hortum daha koy varilin icine dibinde kalanlarida daha çok su ile eritebilisin.

Gübreyi varile boşaltıyorum, üzerini su dolduruyorum.
Zaten suyu doldururken gübrenin çoğu eriyor, erimeyen kısmıda kürek yardımıyla çay karıştırır gibi karıştırarak eritiyorum.
Motor suyu toprak seviyesinden çekiyorsa (zorlanmıyorsa) vana tam açıkken 145 dk'da varildeki suyu çekiyor.
Motor suyu 2-3 mt'den çekiyorsa bu sefer vanayı tam açarsak motor varildeki suyu 8 dk gibi bir zamanda bitiriyor, o da motorun en yakından çekme eğiliminden kaynaklanıyor. Onun için vanayıyarım açmak lazım hemen bitmemesi için.
Bende ilk kez yaptım bakalım nasıl olacak mısırın gelişimi.
10 dk temiz su veriyorum peşinden gübreli suyu veriyorum devamında toplam sulama süresini 90 dk ya ayarlıyorum.
Azot kaybı olur mu sizce?
İyi güzel tamamı eriyip gidiyorsa. Azot kaybı olurmu olmaz mı bilmem fakat mahsül çiğnenmez toprak sıkışmaz bu şekilde.
Ben sana bizim kullandığımız tüp sistemi atayım tarlaya geçince.

Çıkışta da vana var.
Erimeyen kalmıyor, tekrar sulandırsam seyrelecek diye yapmak istemedim.
Seyrelsin varsın, 10 dk da 1 varil su bitecekse 2 varil 20 dk da biter, çok su ile daha kolay erir ayrıca yapraklara fazla gübre aniden fazla gelebilir. Sonrasında epey gübre siz de calistiyormuşsun da sonuç olarak biraz seyrelmesinin faydası olur, zararı olmaz.
Dönüme kaç kg üre verdin bu sulamada?

15 yıldır aynı servisteyiz yağ ve filitre değişimı
Bakım zamanı 295 saat olmuş normalde 200 saate bi değişim yapardık
Ekli dosyayı görüntüle 51574
Cemal bey yakmayın motoru , Allah korusun, yazın sık sık kontrol edin , siz balyada kullanıyorsunuz üstelik. Aracım hiç yag ve su eksiltmez yıllardır, gecende bakıma gittim dediler yedek depoda su yarıya düşmüş, nasıl olur falan dedim , alttan bakınca durum ortaya çıktı devir daim ömrünü tamamlamış, ordan kaciriyormus, periyodik bakima gitmeseydim belkide harareti yükselince anlayacaktim Allah korusun, sürelere riayet etmeye çalışıyorum.

Cemal bey yakmayın motoru , Allah korusun, yazın sık sık kontrol edin , siz balyada kullanıyorsunuz üstelik. Aracım hiç yag ve su eksiltmez yıllardır, gecende bakıma gittim dediler yedek depoda su yarıya düşmüş, nasıl olur falan dedim , alttan bakınca durum ortaya çıktı devir daim ömrünü tamamlamış, ordan kaciriyormus, periyodik bakima gitmeseydim belkide harareti yükselince anlayacaktim Allah korusun, sürelere riayet etmeye çalışıyorum.
Eyvallah sağolasın
Hergun yağ ve suyunu kontrol ediyorum iş durumuna göre [emoji846]