GÜNÜMÜZDE İYİ BİR ÇİFTÇİ NASIL YETİŞİR

Ynt: GÜNÜMÜZDE İYİ BİR ÇİFTÇİ NASIL YETİŞİR

Kavrama Açısından Tarla İşlerine 7-8 Yaşlarında Yavaştan Başlaması İyi Olur...

Tarım Tekniklerini Zaten Sizden Görerek Öğrenir, Belli Bi Yaşa Kadar Sizinkileri Uygular Daha Sonra da Zaten Çağ ' a Ayak Uydurur O Günün Teknikleri İle Sizden Öğrendiklerini Harmanlayarak Ona Göre Kendi Tarzını Oluşturur...

Eğitim-Tarım Durumu İçin İse Çocuğu Okumaya Zorlayın Derim, İleri de Çiftçi Olacaksa da Bilinçli Çiftçi Olsun...
Ama Okumak İstediği Bölümü Kendisi Seçsin... İlla Tarıma Devam Edecekse Her Ne Bölüm Bitirmişse Bitirsin Gelir Yine Tarımını Yapar...

Tarım Alanına Çok İstekli İse Ziraat Müh Veya Veterinerlik Okutulabilir... Ve İleriki Yıllarda Eğitimi Ve İlk Mesleği Olan Çiftçiliği Birleştirerek Modern Tarım Yapabilir...

Gerçi Zaten Çok İstekli Olan Birisi Okumamışsa Veya Tarımla Hiç Alakası Olmayan Bi Bölüm Bitirmişse Bile Yine Yapar O İstediği Modern Tarımı...

• Beğen
Tepkiler: Gürcan Koç

Gerçekten güzel yorumlar yapılmış. Çiftçiliği yapacak çocuk içinde varsa hangi mesleği okusa da sonunda çiftçiliğide yapar diyorum. Eğer ilk etapta çocuğa küçük sorumluluklar verip karşılığı sözle ya da davranışla takdir etme şeklinde ödüllendirilirse ve çocukta da kabiliyet varsa gerisi tamamdır. Bunun yanında zaman içerisinde gençler alışverişin içerisine de katılmalı bence. En basitinden gübre, tohum ya da ilaç gibi alışverişleri yapması, paralarını ödemesi sağlanabilir. Tabii bunları yaparken uzaktan takip etmek de şart. Bu durum özellikle ilerisi için çok önemlidir. Sadece çalışıp ürünü yetiştirmek yetmez paranın hesabını da yapmayı bilmelidir iyi bir çiftçi.

ydincbayram link=topic=69224.msg788202#msg788202 date=1382733209' Alıntı:
Gerçekten güzel yorumlar yapılmış. Çiftçiliği yapacak çocuk içinde varsa hangi mesleği okusa da sonunda çiftçiliğide yapar diyorum. Eğer ilk etapta çocuğa küçük sorumluluklar verip karşılığı sözle ya da davranışla takdir etme şeklinde ödüllendirilirse ve çocukta da kabiliyet varsa gerisi tamamdır. Bunun yanında zaman içerisinde gençler alışverişin içerisine de katılmalı bence. En basitinden gübre, tohum ya da ilaç gibi alışverişleri yapması, paralarını ödemesi sağlanabilir. Tabii bunları yaparken uzaktan takip etmek de şart. Bu durum özellikle ilerisi için çok önemlidir. Sadece çalışıp ürünü yetiştirmek yetmez paranın hesabını da yapmayı bilmelidir iyi bir çiftçi.
Aynen Katılıyorum Abi...

Konuyu açan İsmail abiye teşekkür ediyorum. Yorumları okudum çok da güzel yorumlar. Kendimi anlatacak olursam köyde doğup büyüdüm, 6 yaşıma kadar köy hayatındaydım hatırlıyorum abim ile akşam hayvan aramaya giderdik annem korkmamak için beni de hayvan gütmeye götürürdü. Ben dedem babamdan daha çok bağlıyım çünkü o nereye ben oraya idim. Babam ya çalışmada olurdu ya da abimle giderdi beni götürmezdi fakat dedem beni hiç yanından ayırmazdı tarlaysa tarla işse iş tabi küçüğüm öyle merakla izlerdim onu. Bana ufakken debriyajın gazın yerini sorardı vitesi değiştirince kaça taktım derdi ufaktan ezberledim çoğunu. O zamanda hayvanları çok seviyodum tek isteğim tabiki traktör ve taksi sürmekti oyun gibi geliyordu. Tarladan felan dönerken beni kucağına alır yolda bana sürdürürdü. Ekin biçerken biçerin ipini felan bana çektirirdi ufaktan alıştım. Sonra sebebini söylemek istemediğim bi nedenden dolayı babam istanbula geçti 2002 de 1 sene sonra annem ve bende gittim istanbula 2003 de başladım okula. Abartısız söylüyorum 2003 den beri her tatilde köye gittim yazın kışın kurban her zaman gittim. Hala da gidiyorum. 8-9 yaşlarımda iken tarlada traktör çekmeye başladım, çiftler başlayınca 20-25 hayvanı önüme katıyolardı bende hevesli hevesli gidiyordum her köyden istanbul dönüşümde ağlıyordum :) Ben babamdan fazla bişey kapamadım hiç bi konuda. Çoğu huyumu dedemden aldım çünkü sürekli onunlayım hala da durum böyle. sonra 11-12 yaşlarımda artık neyin ne olduğunu çözmeye başladım taksiyi öğrendim traktörü öğrendim derken olduk yarım yamalak şoför. Tabi yaş büyüdükçe sorumluluklar arttı artık sevdiğim için gittiğim köye mecburi olarak gitmeye başladım ama bana hiç ağır gelmedi. Daha istanbulda doldu doldu 1 yaz geçiremedim yaz tatilinde 1 ay bile kalamadım. yaş biraz daha büyüyünce çiftçiliği tarımı daha da çok sevdim ama maalesef hep uzağım. İlk ve Orta okulu istanbulda okudum. Şuan da istanbulda lise okuyorum bilgisayar-yazılım bölümündeyim. Ama tek isteğim bilgili bir çiftçi olmak. Eskiden traktörümüzü sevmezdim kötü gelirdi ama şimdi köyde 1 traktörümüz olduğu için şükrediyorum :) Eskiden bilmezken traktörü hor kullanır bağırdır zıplatırdım. Şimdi ise mümkün olduğu kadar düzgün kullanmaya çalışıyorum. Her yaz hasatta bulunuyorum ekim zamanı bazen köye gidiyorum ekime yardım ediyorum. Açıkcası daha mibzer, merdane, kültüvatör ve nadas gibi işlerde fazla tecrübem yok çünkü istanbuldayım. Okulda ve ya sokaktaki arkadaşlarımın nerdeyse çoğu ekmeğin nerden geldiğini bilmiyorlar tarla traktör hayvan nedir bilmiyorlar.

Şuan tek isteğim liseyi bitirmek, lise den sonra iyi bir üniversitede ziraat okuyup köye geri dönmek, eğer üniversite okuyamazsam gene de köye gideceğim. Şehir hayatı beni çok sıkıyor çoğu şeyden hiç tat alamıyorum. Kimseye de şehir hayatını tavsiye etmem buradan yaşıtlarıma söylüyorum köy hayatını, kendi işinin patronu olmayı en konforlu şehir hayatı bile size veremez.

Çiftçi olacak birisinin çekirdekten yetişmesi gerektiğini ve işi seviyorsa yapmasını doğru buluyorum. Eğer bu işi sevmiyorsa ne kadar yaparsa yapsın verimli bir iş çıkaramaz gerçi durum her işte böyle değil mi ? Seven insan zaten eninde sonunda çiftçiliği yapacaktır. Komşularımız hayvancılık ve tarım ile uğraşıyorlar 2 erkek oğuldan birisi liseden sonra okumadı şuan istanbulda tekstil atölyesinde düşük bir maaşla çalışıyor, oda köye geliyor hasada, buğday ekimine gübre atmaya vs vs. ama sevmiyor. Diğer çocuğu ise geçen yıl türkçe öğretmeni oldu ve kastamonu da küçük bir köy okulunda sözleşmeli olarak çalışıyor fakat çiftçiliğe çok meraklı köpek,inek,buzağı sevmesi eliyle beslemesi güderken hayvanlara bağırmaması bile belli ediyor. O da çiftçiliği tek iş olarak yapamasam bile öğretmenlik ile yürütmeye çalışacağım diyor.

İş sevmekte ve yetiştirmekte biter eğer hayatında hiç görmemişse sevmesi zor olur evet ama az da olsa görüp de sevdiyse o kişi çiftçiliği yapar.

Günümüzde İyi Bir Çiftçi Nasıl Yetişir Demişiniz Benim Düşüncem Çiftçiliğe Hiç Alıştırmamak İyi Okutup İyi Bir Liseye Gönderip İyi Bir Tahsil Yaptırmak. Fakat Nasıl İyi Bir Çiftçi Yetiştirrim Diyorsanız Tarlaya Küçük Yaşlardan İtibaren Götüreceksiniz Tarlanın Yolunu Bi Kere Öğrenecek Yaşı Büyükükçe İşin Ucundan Oda Tucak Gerekirse Sen Gitmeyecen Tarlaya Onu Gönderecen. Tarım Lisesine Gönderirsen Çok Yararlı Olur Her Konudan. Ama Benim Fikrim Bu İşlerle Hiç Uğraşmaması. Çiftçiliğin Durumunu Hepimiz Biliyoruz Hele Bu Sene Ürettiğimizi Satamadık Bile.

ben çok hevesliyim ciftcilige köyde kalmaya ama babam yok dio almyo yanına o yüzden boş zamanlarımda yardım ederek yapyorum ciftciligi babamla beraber. cok istiyorum kendi isimizi yapmayı ama yok dio babam

iyi bir çiftçi iyi bir eğitimden olur... küçük yaşlarda tarlaya bahçeye ahıra gidecek... hububatı tanıyacak... gece bile gitse tarlayı eliyle koymuş gibi bulacak... bide heves lazım merak lazım tabi insanın içinden gelecek...

• Beğen

İnsan kendi kendini yetiştirir,ben çok meraklıydım halada öyleyim hedefimede ulaşırım inşallah kısa zamanda,erkek kardeşimin okulunda dersleride çok iyi merakıda var oda z.mühendisliği okumayı planlıyor ama zaman ne gösterir bilinmez insanın içinde olmadıkça zorlasanda bişey değişmez.Temelli köyde yaşamasada her haftasonu köye giden bir cocuk düsünün bunun icindeki sevgi öyle kolay kolay bitmez,öyle bol tarla bol traktör olmasada yürekteki duygular değişmez
Ayrıcada şehirli cocuk oluyor artık köyde doğan cocuklar şehire göç oldukça köyde yasam bitiyor merakı olan çok kalmadı tek tük

Güncelliyelim konuyu.
Çocuğun eğitim çağında sorumluluklarını iyi öğretmeli bencede .
Sabah erken kalkabilmesi ,
Üzerine aldığı sorumluluğu hilesiz gerektiği gibi yerine getirebilmesi.
Aklıma gelen bazı önemli konular.
Okul hayatı iyi gidiyorsa derslerini okumayı seviyorsa iş yönünden fazla sıkıştırmaya gerek yok bence.
Ama dersleri sevmiyorsa kabiliyet ve yeteneğine göre işe yönlendirmeliyiz , çiftçi olacaksa yanımızdan ayırmayalım .
Boş bırakmayalım boş bırakırsak zamanımızın dertleri kötü sosyal medya içki, uyuşturucu, sigara yanıbaşında yüce mevlam korusun hepimizi .

İyi geçinelim çocuklarımız ile önemsiyelim onların gözünün içine bakalım konuşurken.
Küçük çocuklarımız varsa sakın tepeden bakmayalım korkutmayalım göz hizasından konuşalım
Ne iş yaparsa yapsın iyi insan başarılı olsun .
Kızda olsa erkekte olsa böyle, son pişmanlık fayda etmiyor
Bizim nesil çoğu okumadı en fazla lise şimdi imkanlar iyi.
Babadan dede den öğrendik işleri, şimdi çıraklık bitiyor yavaş yavaş, her şeyin okulu var.

Çiftçi olunmaz, doğulur :)

Şöyle anlatayım:

vy3a3a8a.jpg

4 yaşında.

Vitese taktığımda kullanıyor (mantığını biliyor ama gücü yetmiyor )

Kullanırken videosu var. Bir ara paylaşıcam.

4 saat tarla süreyim, yanımda otursun, gıkı çıkmaz. Ne ekmek, ne su..

Kuzulara yem verirken olukları süpürmeye başladı.

ynana2ej.jpg

Birlikte koyunlara gidiyoruz arada:

ebe3e8e6.jpg

Bulduğu her traktörün tepesinde:

etuta4av.jpg

yjyzasu7.jpg

Arpa, buğdayı ayırıyor. Kuzuyu, koyunu, oğlağı, keçiyi biliyor. (Dedim ya 4 yaşında :) )

Köpeklerde o kadar boğuşuyor ki, onun yüzünden evi pire saracaktı. Sözde adı Nazlı :)

Sürekli soruyor, sürekli anlatıyorum.

Her sabah ayakkabılarını giyip onu da çiftliğe götürmem için kapıda bekliyor. Almadığımda siz düşünün :)

Kız-erkek olması farketmiyor.

Olayın özü:

Insan, hakkında birşeyler bildiği şeye ilgi duyar. Öğretin ki ilgi duysun.

Acımayın. Zorlamazsanız çıta yükselmez. Çocuk beyninin sınırı yoktur. Ne kadar verirseniz, o kadar alır.

O işi, bu işi öğrenmesin, okuluna baksın, derseniz emin olun okumaz.

• Beğen

çok söylenen klişe bir söz ama çekirdekten yetişme beni dedem bacak kadar kızanken atmıştı ford 6610un üzerine çift sürerken çamurluğa dayanmaktan omuzlarım morarırdı haftalarca sabah altıda başlardım akşam dokuza kadar anız sürerdim tek başıma biçerdöverde aynı 16 yaşımda 955 ile biçmeye başlamıştım hep merak toz toprak üzerinden inmezdim makinanın

İşin Özü Gerçekten Çekirdekten Yetişmek...

Ben 6 Yaşımda 96 Model 70-56s Ve Mavi Fordson Süper Major Kullanarak Başlamıştım Bu İşe... Sulu Tarım Yaptığımız İçin Sulama İçin Gerekli Malzemeleri Tarlalar Arası Aktarırken Traktör Kullandırırdı Babam...
Babam Tek Erkek Çocuk Oldugu İçin Mecburen Bizi Erken Yaşlarımızda Başlattı Bu İşe...
Sulama İçin Her Sabah 5-6 Gibi Uyanır Tarlaya Yağmurlama Borularını Değiştirmeye Giderdik... Bir de O Senelerde Patates Ekerdik, Sıraların Üzerinden Atlarken Düşe Kalka İş Görürdüm :)
O Zamanlar Bu Şekilde Zorluk Çektiğim Halde Bile Bu İş Bana Cok Zevkli Gelirdi, Hala da Öyle...

Ortaokuldan Mezun Oldugumda Okumayacağım Dedim, Liselere Giriş İçin Olan OKS Sınavından Çıktım, Rahatlıkla Bir Fen Lisesine Yerleşebilecek Kapasitedeydim... 100 Soruluk Deneme Sınavlarında 85-90 Net Civarı Yapıyordum... Ama Bir Kere O Traktör, Tarla Sevdasını Aldık Ya Çıktık Sınavdan Okumayacağız Diye :)
İlçemizde Bulunan Teknik Liseye Gittim, O Sıralar Babam Bu Çocuk Okumayacak Diye Burnu Sürtülsün Anlasın Diye Bana Çok Yüklenmeye Basladı... Standart Bi Şekilde Sabah 5te Uyanır Tarlanın Yağmurlama Hatlarını Değiştirir 8de Okula Gelirdim, Günde 8 Saat Dersi Görür Aksam 12 ye Kadar Tekrar Tarla :)

Bilgisayar Mühendisliğini İstiyordum İstediğim Bölümü De Kazandım, Şu Anda Da 3. Sınıftayım Allaha Şükür Güzel Gidiyor...

İşlerimiz Ben Kendimi Bildim Bileli Yoğun, Dediğim Gibi Babam Tek Oğlan Ve Sulu Tarım Oldugu İçin Baya Yogun Oluyor, Mesela Bi Tarlaya Sadece Ekim Biçim İlaç Gübre Biçim İçin Gitmiyoruz Bu İşlere Artı Olarak Sulama İçin Günde 3 Defa Her Gün Gidiyoruz...

Şu Anda Konya Şekerin İlçemizde Bulunan Beta Ziraat Ham Yağ Fabrikasında Zorunlu Stajımı Tamamlıyorum... Yine Aynı Şekilde Sabah Tarlanın Sulamasını Başlattıktan Sonra Staja Geliyorum İkindi Tekrar Bi Daha...

Eğitim Öğretim Sezonu Açıldığı Zaman Ayçiçek Fasulye Ve Pancar Ekimlerine Hasatlarına Gelmek Zorunda Kalıyorum Çiftçimiz Traktörle Yapılacak İşleri Beceremiyor... Babam da Kendisi Artık Biraz Yaşlandığı İçin Ben Yapıyorum... Severek Gelip Yapıyorum Yani Yüksünmüyorum Ya Yine Su İş Var Filan Diye...
Ben Su Anda Hem Okuyup Hem Çalışıyorsam Ve Bunu Severek Sürdürüyorsam Bu İşin Temeli O Çocukluğumda Yaptıgım İşlere Dayanıyor... Kilit Kelime Burada Çocukluğumda Alıştım Ve Sevdim...
Şu Anda Diyorum, Bilgisayar Mühendisliğini Bırakabilirim Ama Çiftçiliği Asla Bırakmam... Ki İleride Mesleğimde İlerledikten Sonra Tamamen Çiftçiliğe Yönelmeyi Düşünüyorum...

Ben Ziraat Okumadım Çünkü İstediğim Bölüm Bilgisayar Mühendisliğiydi... Benim Önerim Cocugunuz Hangi Bölümü İstiyorsa Onu Okutun... Su Zamanda Niceleri Var Ziraat Okumuş Çiftçiliğin Çok sini Bilmez, Ama Belki Bi Doktor Ondan Daha İyi Bilir Ve Yapar... İşin Özü Sevdiğin Ve İstediğin, Mutlu Oldugun Şeyi Yapmak...
Çocugun Çiftçiliğe Alışması Konusunda Da Çocuğu Küçüklükten Bu İşin İşine Yavaşça Sokarak Alıştırmak Gerek... İlerleyen Zamanlarda Elbet Sevecektir, Çünkü Özü Topraktan, Çiftçilikten Geliyor Zaten Bu Çocuğun...

Bu güzel samimi yorumlara ne denir, inşallah genç arkadaşlarımız için yararlı olur konu .
Yılmaz, fotolu uzun yorumun için ayrıca teşekkür benim bir kızım birde oğlum var, kızım bu yıl üniversite sınavında Kocaeli üniversitesi hukuk fakültesini kazandı, inşallah seninki ablasından daha başarılı olur, arkadaş ol ona onun istediğini ver ki sende istediğini alabilesin, yoksa bir bakmışın büyümüş , fırsat kaçmış, : ' ( benim kızım artık bizden ayrılacak öğrendikleri ile baş başa.

Ömer,uzun yorumun iyi oldu, çok çalışmak kelimesi herkese göre değişik, bak işte sabah 5 te kalkıp sulama yapıp sonra okula ,okuldan sonra 12 ye kadar tekrar tarla işi, kimlere nasip olur uyy-*s .
Her başarılı insanın arkasında başarmasını sağlayan birileri vardır, aileden veya dışarıdan , benim oğlumda Endüstri meslek lisesi 2 . sınıfa geçti okulda çok başarılı değil ancak sınıfı geçiyor, yanımdan ayırmıyorum boş bırakırsam ortam çok kötü, ilgilenmez iş yaptırmazsak çocuklar boş kalınca kötü ortamlara düşüyor, insan gibi çalışsınlar insan gibi yaşayıp harcasınlar.
Bizimde niyetimiz oğlumun şimdilik hem okuyup hem çiftçilik ve hayvancılığı birlikte yürütmesi.
Sonra hangisini isterse o işi yapsın isterse ikisini beraber yapsın.

Yukarıda dediğimiz gibi önemseyelim arkadaş olalım çocuklarımıza iyi yetiştirelim şimdi okutma işi şart ama ister çiftçi ister başka iş yapsınlar.

Konuyu yeni gördüm ve bir kaç bir seyde ben söylemek isterim. Yorumları okurken hem duygulandım hemde sevindim. Çünkü burada bu işi yapanların çogu tabiri caizse burnu sürtmüş ki belli seyleri basarır hala gelmiş. Çogumuz bu işe baslarken sabah baban kalkar sen yanında giderken tarlada düşerken eline ayagına diken batarken bir işin ucundan tutarken ögrendik ve en önemlisi bu işi sevdik. Topragı sıktırıpta elimizin çamur olmasını istedik böyle büyüdük bizler. Bir zamanlar baska çocuklar parkta oynarken ben niye orda degilim ya da evde oyuncagını oynarken ben niye oynayamıyorum derken bir de zaman gecti yas 22 olmus işler hep elimde ve bu meslekten ziyade zevke aşka dönüşmüş...
Ben kendimi anlatayım benim iş hayatım 14 yasında tamamıyle basladı. Babamın kalp krizi butun işlerin bir anda bana yıkılmasıyla oldu. Ne kardesim ne de amcam olması büyük sormlulukları basıma getirdi. Biraz da hırslı olmam ve babamın yolunda devam etmek istemem her seyi bana getirdi. o gündür bu gündür hala işlerin yogun kısmı bende sıkılmıyorum bunalmıyorum sürekli azim sürekli güç ile her sene bir seyler katıyorum kendime. Bunun nedeni ise BU İŞİ HEM SEVMEK HEM DE ÇEKİRDEKTEN PİŞMEKLE ALAKALI....

İsmail Aga, bu seneden sonra iyi bir çiftçi zor yetişecek gibi, her şey altüst oldu. Benim evlat bile Tarım Meslek Lisesinden vazgeçip Anadolu Liselerine tercih yaptı.