Satışlar ne alemde?

2. Elde o kadar çok 200 - 300 saatte 1-2 yaşında az kullanılmış traktör varki, alan yok satanı gözünden öpeyim, bu işler traktörsüz olmuyor ama, traktörde iş görür olacak, nerde o eski traktörlerin kalitesi, artık arasanda bulamazsın o kaliteyi.

Yerli yeni traktörlerin hiçbirinde kalite yok, sürekli biyerlerini baktırmak zorundasın, tamam ithal traktörde kalite olan var, ama onlarında bakımları çok pahalı.

Bedavadan ucuza üretim yapan çiftçimizi çok zorlayan durumlar bunlar, çünkü girdiler muazzam yüksek, 20 yıl öncesinin girdilerini katlamış durumda piyasa, fakat ürün fiyatları gerilemiş durumda, yapacak bişey yok, zaten iman gücüyle gece gündüz üretim yapan çiftçi bu durumda 200 -300 saatte tarktörü satmaya çalışması normal, aksi zaten içeri göçertir adamı.

Ocak 2024 traktör üretim adedi 6.278
Ocak 2025 traktör üretim adedi 3.846
Geçen yıla göre bu yıl ocak ayında %38,7 daha az traktör üretilmiş.

Ocak ayında 1.101 adet traktör ihracatı gerçekleşmiş.

Ayda ortalama 4 bin adet traktör üretilirse yılda 48-50 bin adet demek 2019 dan beri en düşük üretim adedi demektir.

2023 yılında toplam 77.901 adet traktör satılmış,
2024 yılında toplam 63.546 adet satılmış.
2023 e göre 2024 te satışlar %18,4 azalmış.

Özetle bu yıl traktör pazarı küçülecek gibi görünüyor.
Çiftçinin alım gücü günden güne azalıyor
Ayni model traktör vevya ekipmanı 5-6 yıl önce örneğin 100 ton buğdaya alıyorsan şu an min 200 ton buğday lazım.
Maliyetler, ürün satış fiyatından çok daha fazla artıyor. Kredi finansman maliyeti artıyor.
Hava şartlarında belirsizlik, kuraklık ve doğal afetler artarak devam ediyor.
Özetle çiftçilik günden güne zorlaşıyor.
Böyle bir belirsizlik ortamında çiftçi ancak ayakta kalabilirken, traktör almak öncelikler arasında olmuyor maalesef

geçen yıllardaki traktör satışlarının patlamasının sebebi çifçinin elindekini sermaye yapması. şu anda alımlar düştü çünkü kredi ile almak imkansız gibi bir şey. mesela bizim traktörün kredisini ödedikten sonra tekrar aktar dönder yaparak kredi çekmiştik traktöre. bu gidişat pek iç açıcı değil.