GÜNCEL gübre fiyatları 2021 ocak

Doğal karbondioksit olanından mı bahsediyorsun hocam ? Yüksek katma değerli sera ürünleri için veya topraksız tarım için makul olabilir ama onun haricinde çok aşırı maliyetli bir uygulama olur.

Bunun içersindeki karbon miktarı çok az gramla veriyorlar diyelim. Havada da çok az. Zaten karbondioksitli gübreler aşırı pahalı olur topraksız tarımda kullanırlar genelde. Gübre etiketinde de yazıyor 0,04ppm gibi birşey havadaki karbon miktarı. Bu havada 0,04 ppm gibi bir miktar olan karbondioksit bileşiğindeki saf karbondan bitkiye 1 ton dane 1 ton da sap ve kök dersek 2 ton biomas içersinde toplam karbon miktarı 300-500 kg arasında falandır.

Yani 20 kg saf azot tüketirken en az 15 katı saf karbon tüketmesi lazım bitkinin. Onu da havada 0,04 ppm gibi zerrecik miktarında bulunan karbondioksiti yakalayarak yapması lazım. Fotosentezi kısıtlayan en büyük faktörlerden biri de bu işte karbondioksit. Çok rüzgarlı havalarda veya çok durgun yaprak kıpırdamayan havalarda fotosentez yapamamasının sebebi bu. Kardondioksiti yakalayamıyor veya havada karbondioksit yok.

Gece oksijen tüketiyor ve bitki etrafında sabahları bol miktarda karbondioksit bulunuyor. Fotosentez yapmaya başladığında bu karbondioksiti yakalıyor karbonunu alıyor kullanıyor ve oksijene çeviriyor. Hafif bir rüzgar yoksa ve yeni karbondioksit içeren hava bitkinin yakınına taşınmıyorsa öğleden sonra o çok güzel güneşli havalarda bile 0 fotosentez yapar.

Bir diğer karbondioksit kaynağı da toprak altı canlıları. Bunlar da bitkiden şeker aldıkça tüketirler enerji elde ederler ürerler çalışırlar karbondioksit açığa çıkarırlar. Topraktaki boşluk kısımlarda hava-su oranı normal düzeydeyse bu boşluklardan çıkan toprak altı canlılarının açığa çıkardığı karbondioksiti de yakalar bitki. Aşırı yağışlı geçen havaların ardından toprağın tamamen suya doyduğu zamanlarda toprak içinde hiç hava kalmadığı için oksijen de karbondioksit de bulamadığı için fotosentezi sadece havadan yakaladığıyla yapabiliyor. Toprak çok yaş olduğu zamanlarda da fotosentez yapamamasının sebebi bu.

Kısacası kuru tarımda bitkiyi dengeli ve azar azar beslemek dışında çok etki edebileceğimiz birşey yok, Sulama yapılabiliyorsa da topraktaki su doygunluğunu yeterli hava-su oranını yakalama amaçlı sulama yapılırsa bir miktar daha fotosentez kapasitesini arttırabiliyoruz. Salma sulama-damlama sulama arasındaki verim farkı da en çok bu sebepten meydana geliyor. Sık sık azar azar sulamak, azotunu azar azar amonyum formunda vermek, nitrat ile beslenip çok enerji harcamasına sebep olmadan tüm besinleri dengeli ve tüketim zamanına göre vermek vs.

Yani dışardan karbondioksit vermek ile çözülebilecek bir durum değil. Bu tarz gübrelerin illa müthiş etkileri olur ama bitkini zaten yapabildiği bir işlevi dışardan kapatabilmek çok çok zor ve maliyetli oluyor.

Pazar değeri çok yüksek ürün üretenler kullanıyor bunları tabiki ama buğdayda mısırda çok çok maliyetli olur
Hocam çok fazla maliyetli bir ürün değil 10 kg mi 850 tl diye aklımda kalmış dekara 100 150 gram kullanılıyor ben fasulyede çıkış sonrası dekara 100 gram kullanıyorum bitki hızlı gelişiyor yaprakları çok canli oluyor vede yapraklar kalinlasiyor içeriğinde çok sayıda mikro element var karbondioksit alımını % 250 arttiriyormus buda fotosentezi arttiriyormus
 
  • Beğen
Tepkiler: dwil ve aenema
evet sadece 15 ay önce 3900 TL olan dap gübresi şimdi 13250 TL

15 ayda yüzde 340 artış

gübre kullanmayacağız artık

ithalatçılar ithal etmesin, fabrikalarda kapısına kilit vurabilir sıkıntı yok, çözüm bu kadar basit çözümsüz bişey yok daha ne olsun,
 

Benzer Konular