Güncel fiyatlardan dekara pancar maliyeti hesabı


Merhabalar, hazır şeker piyasada 25 tlyi geçmişken yetiştirici olarak bir pancar maliyet hesabı yapayım dedim çıkan sonuç gerçekten çok ürküttü beni sizlerle de paylaşmak istedim. Öncelikle tarla kirasıyla başlamak isterim, bizim buralarda fiyat 700-900 bandında ortalama olarak 800 tl baz alacağım. İlk olarak toprak işlemeyle başlayalım güncel mazot fiyatlarından çifti ikilemesi derin patlatması ekimi çapası yaklaşık olarak 400 tl oluyor piyasaya çalışanların fiyatından, kendi traktörüyle yapanlar kendi tarlası yerine başka tarlayı çapalasa zaten aradaki fark cebine kâr olarak girecekti o yüzden bütün hesaplarımı piyasa fiyatından yapacağım. Sonraki etapta taban gübresi olarak dönüme 1 torba dap atarız biz şu an 900 tl ücreti var. Tohumlamasına gelirsek piyasada 1 kiloluk tohumun fiyatını inanın hiç bilmiyorum 500 farz edeceğim dekara ortalama 100 tl masraf yapar. Sıra geldi sulamasına, şu an yağmurlama sisteminin masrafını hesaplamak gerçekten yorucu bir iş olacak o yüzden devletimizin de tavsiye ettiği damlama sulama sistemini esas alacağım. Biz ayçiçeğimize damlama sistem kurduk orada 70 dekara 60 bin tl masrafımız oldu 22lik sistemden 17lik olsa 40 bin tl civarı olurdu. Pancarda 140 cm arayla değil de 90 cm arayla döşendiğini de farz edersek yaklaşık dekara 900 tl maliyet çıkardı. Sonraki etapta yaprak gübresi var, ortalama bir miktar olarak ilk etapta 30 kilogram üre gübresini atarsak 400 tl ve sonra da 25 kilo amonyum sülfat ya da can tarzı bir gübre atarsak 200 tl maliyet daha çıkıyor. Gelelim otla mücadele kısmına, ilaç masraflarını ortalama bir miktar olarak dönüme 250 tl hesaplayacağım biz işçiye çiftçapa karakazma yaptırırız onun için de 350 tl fiyat istiyorlar. Potasyum gübresi ve ek mineralleri de son etapta nitelik artırıcı olarak atarsak dekara 8 kilodan yaklaşık 300 tl yapar. Sulama ücreti olarak damlama sistem ne kadar harcıyor bilemiyorum o yüzden yağmurlama hesabı yapacağım. Bizim fıskiyelerimiz 15x15 225 metrekare alan sular saatte 3 ton atar, bölgemiz kurak olduğu için senede 25 suyu ortalama 12 saat veririz. Kapalı sistem bin tona yaklaşık 250 tl fiyat biçiyorlar, dönüme saatlik 13 ton sezonda toplam 300 saat ortalama 4 bin ton su yapar bu da 1000 tl ücret yapar. Ben işçilik masrafını falan hesaplamaya yorulduğum için en son söküme geliyorum, geçen sene mazot 7 tl idi 250 tlden söküyorlardı bu sene muhtemelen 800 tl falan olur. Bir çok masrafı atlamama rağmen 6400 tl masraf çıkardım bir dekara, gel gelelim işin neticesine; biz bu sene dekara soğuk başlayan yaz neticesine gelişmeyen pancarlarımızdan dolayı ancak 5-6 ton verim alabileceğimizi düşünüyoruz. Haliyle baz alım fiyatından her türlü zarar edeceğiz üstelik aşırı kötü de bir verim almıyoruz ülke ortalaması bu verim. Sizin düşüncelerinizi merak ediyorum hepinize iyi forumlar.
 
Türkşeker kafasını kuma gömerek, masrafları görmezden gelerek, yüzde bilmem kaç zam yaptık diyerek çiftçiyi kandırdığını zannetmesin
Herkes hesabını kitabını yapıyor
Türkşekerin tokatçı gibi, dalavereci gibi davranması çiftçinin asabını iyice bozmaya başladı
Geçen sene yapılan sorumsuzluğa çiftçinin bir kez daha tahammülü kalmadı
Geçen sene kur krizi oldu çiftçinin Mart'ta Nisan'da hesabına yatan para maliyetini bile karşılamadı
Büyük çiftçi böyle saçmasapan hareketlerle ikinci kez karşılaşırsa bir daha pancar ekmez alternatif ürünlere döner
Halep oradaysa arşın burada pancarın dekarda 5-6 ton masrafı var
Türkşeker aklını başına almazsa seneye büyük çiftçi eker mısırı, döşer damlamayı bakar keyfine
Dere boyundaki üç dekar pancarlarla ülkeyi doyuramazsın türkşeker
Aklını başına al
 
  • Beğen
Tepkiler: BekirBey
Çiftçinin malı para etmez, birde bunlar ucuzluk için yırtınıyor sosyal patlamadan korkuyor, kabak çiftçinin başına patlıyor.

Bu saatten sonra tarımsal üretim düzene girmez, üretici için ufukta aydınlık günler diye bişey olması ihtimali sıfır, üreticinin büyük hatası kapamış gözlerini sürekli kazanacağım diye saldırıyor, traktörüm tarlam ekipmanım sulama teşkilatım var kazanırım sanıyor, ama yedirmemek için çalışanlar vardır diye düşünmüyor, oysa piyasa zaten eziyor, birde malum fiyat artışı karşısında korku dolu yöneticilerle bu işler yürümez vesselam.
 
  • Beğen
Tepkiler: The_Hoca
Türk şekerin 50 kg çuvallı şekerin satış fiyatı 1251 lira piyasada marketlerde, tüketici kilosuna 25 lira veriyor

Yahu 5 kg pancardan 1 kilo şeker yapılır, 5 kg pancara 42 kuruştan 2,10 TL ödediler, hadi toplamda 2,5 lira ödemiş olsunlar üreticiye, şimdi elde edilen şeker tüketiciye tam 10 kat fiyata ulaşmış.

Bu yıl üreticinin eline kiloda toplamda 2 lira geçmezse bu iş üretici için yapılır bir iş değil görünüyor, oda bugünkü fiyatlarla, bugünkü maliyet şartları ve piyasa şartlarıyla.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mmurat(mecidiyeli)
6 ton pancar çıkan tarladan 1 ton tane mısır, 5 ton mısır silajı, 500 kg buğday, 250 kg ayçiçek biçilebilir.
Pancar çok maliyetli bir ürün ve tarlaya fazlaca da sermaye bağlıyor.
Valla geçen sene icara verdiğimiz pancar ekilen bir tarlamız vardı, gübreyi de abarttılar icar diye de toprağı çözücü gübreleri kullandılar yani aşırı yordular toprağı ona rağmen 6 ton alamadılar. Bu sene aynı tarlayı çerezlik ayçiçek yaptık, 300 kiloyu geçik verim beklentimiz var inşallah üstelik masrafımız pancardan çok daha az uğraşımız 3 4 ay. Ayçiçek için de kaliteli mala 30-35 fiyatları konuşuluyor şu an olur mu olmaz mı bilmem ama 6 ton pancardan 1 kuruş kazanamazken 300 kilo ayçiçekten en az 100 150 kilosu bize kalacak gibi gözüküyor fiyata göre. Tekel olunca devlet işletmesi bile olsa zulmediyorlar. Keşke hepsini özelleştirselerdi özeller vallahi de billahi de devletten vicdanlı oluyor. En azından parayı falan peşin ödüyorlar primleri devletten fazla. Benim temennim kesin alım fiyatını geç açıklamaları, en azından enflasyona daha az eziliriz. 2 senedir çiftçiye çok büyük kazık atıyorlar TÜİK'in o uydurma enflasyonlarından.
 
Türk şekerin 50 kg çuvallı şekerin satış fiyatı 1251 lira piyasada marketlerde, tüketici kilosuna 25 lira veriyor

Yahu 5 kg pancardan 1 kilo şeker yapılır, 5 kg pancara 42 kuruştan 2,10 TL ödediler, hadi toplamda 2,5 lira ödemiş olsunlar üreticiye, şimdi elde edilen şeker tüketiciye tam 10 kat fiyata ulaşmış.

Bu yıl üreticinin eline kiloda toplamda 2 lira geçmezse bu iş üretici için yapılır bir iş değil görünüyor, oda bugünkü fiyatlarla, bugünkü maliyet şartları ve piyasa şartlarıyla.
Baz alım fiyatı %16 şeker oranından belirlenir o da 6 da 1 fiyatı oluyor, 4 tlnin yarısı onların olsun biz valla yarısına da razı oluruz ama onu da vermezler illa kanını çekecekler ki dönüme 50 100 lira destek verip gözümüzü boyasınlar. Eskiden pancar alım fiyatını hep Başbakan, Cumhurbaşkanı falan açıklardı evvelki sene yüzleri tutmadı yüzde 12 zam yaptık demeye.
 
  • Beğen
Tepkiler: toztoprak
Ben onu bunu anlamam, üreticinin eline geçen paranın 10 katına tüketici alırsa şekeri bunun adı başka bişeydir

market denetlemeyle üretici desteklemeyle bu şaklabanlık açıklanamaz.
 

2 lira yapamadılar alım fiyatını, vere vere 1450 oldu, oda posasıyla vs..bu senede üretici üretecek aracı kazanacak,

şekerin kilosu kaç lira mubarekler, üreticiye niye vermiyonuz?
 

Benzer Konular