Merhabalar, hazır şeker piyasada 25 tlyi geçmişken yetiştirici olarak bir pancar maliyet hesabı yapayım dedim çıkan sonuç gerçekten çok ürküttü beni sizlerle de paylaşmak istedim. Öncelikle tarla kirasıyla başlamak isterim, bizim buralarda fiyat 700-900 bandında ortalama olarak 800 tl baz alacağım. İlk olarak toprak işlemeyle başlayalım güncel mazot fiyatlarından çifti ikilemesi derin patlatması ekimi çapası yaklaşık olarak 400 tl oluyor piyasaya çalışanların fiyatından, kendi traktörüyle yapanlar kendi tarlası yerine başka tarlayı çapalasa zaten aradaki fark cebine kâr olarak girecekti o yüzden bütün hesaplarımı piyasa fiyatından yapacağım. Sonraki etapta taban gübresi olarak dönüme 1 torba dap atarız biz şu an 900 tl ücreti var. Tohumlamasına gelirsek piyasada 1 kiloluk tohumun fiyatını inanın hiç bilmiyorum 500 farz edeceğim dekara ortalama 100 tl masraf yapar. Sıra geldi sulamasına, şu an yağmurlama sisteminin masrafını hesaplamak gerçekten yorucu bir iş olacak o yüzden devletimizin de tavsiye ettiği damlama sulama sistemini esas alacağım. Biz ayçiçeğimize damlama sistem kurduk orada 70 dekara 60 bin tl masrafımız oldu 22lik sistemden 17lik olsa 40 bin tl civarı olurdu. Pancarda 140 cm arayla değil de 90 cm arayla döşendiğini de farz edersek yaklaşık dekara 900 tl maliyet çıkardı. Sonraki etapta yaprak gübresi var, ortalama bir miktar olarak ilk etapta 30 kilogram üre gübresini atarsak 400 tl ve sonra da 25 kilo amonyum sülfat ya da can tarzı bir gübre atarsak 200 tl maliyet daha çıkıyor. Gelelim otla mücadele kısmına, ilaç masraflarını ortalama bir miktar olarak dönüme 250 tl hesaplayacağım biz işçiye çiftçapa karakazma yaptırırız onun için de 350 tl fiyat istiyorlar. Potasyum gübresi ve ek mineralleri de son etapta nitelik artırıcı olarak atarsak dekara 8 kilodan yaklaşık 300 tl yapar. Sulama ücreti olarak damlama sistem ne kadar harcıyor bilemiyorum o yüzden yağmurlama hesabı yapacağım. Bizim fıskiyelerimiz 15x15 225 metrekare alan sular saatte 3 ton atar, bölgemiz kurak olduğu için senede 25 suyu ortalama 12 saat veririz. Kapalı sistem bin tona yaklaşık 250 tl fiyat biçiyorlar, dönüme saatlik 13 ton sezonda toplam 300 saat ortalama 4 bin ton su yapar bu da 1000 tl ücret yapar. Ben işçilik masrafını falan hesaplamaya yorulduğum için en son söküme geliyorum, geçen sene mazot 7 tl idi 250 tlden söküyorlardı bu sene muhtemelen 800 tl falan olur. Bir çok masrafı atlamama rağmen 6400 tl masraf çıkardım bir dekara, gel gelelim işin neticesine; biz bu sene dekara soğuk başlayan yaz neticesine gelişmeyen pancarlarımızdan dolayı ancak 5-6 ton verim alabileceğimizi düşünüyoruz. Haliyle baz alım fiyatından her türlü zarar edeceğiz üstelik aşırı kötü de bir verim almıyoruz ülke ortalaması bu verim. Sizin düşüncelerinizi merak ediyorum hepinize iyi forumlar.