@cemilAltan a kısmen katılıyorum ancak bu genç kardeşimizin ailevi durumunu da bilemeyiz,
mevcut şartları ve imkanları tarım yapmasını gerektirmiş demekki.
@Efe1707 kardeşim
babam 60 lı yaşlarında bundan 20-30 sene önce de tarla ekerdi,kimyasal gübreyide daha az kullanarak ekim yaptığını söyler hep,verim nasıldı diye sordum buğdaylarımız daha uzun saplı ve dönümden yerine göre 350-400- 500 kilo buğday aldığını söyler.ozamanlar herkeste hayvan olduğundan kış boyu münasip yerlerde biriktirilen hayvan gübreleri yazın tarlalara serilip sürüm yapılırmış,sıkıntı şu ne o eski tohumlar kaldı nede eski tarlalar,
tarlalarımızı yanlış gübre kullanımı yüzünden kendi elimizle çoraklaştırdık hasta ettik.iyileştirmeninde tek yolu organik madde,kemreyi at tarlanı sür mahsulü izle ihtiyacına göre gübre kullan.yaşın gereği deneyimin olmayabilir dedenle anlaşamadığınız yer olur foruma yaz kardeşim.bilen fikri olan deneyimleyen birileri muhakkak yazar.
birde not düşeyim,
keşke ülkemizin eğitim sistemi tavşan-kaplumbağa-kaplan ve balıkları aynı yarışa girin ve kazanın diye dayatmasaydı.hepsinin yeteneğine göre kendi kulvarlarında yarıştırsaydı.
Ben çocuk gelişimi mezunuyum ama müşteri hizmetleri temsilcisi olarak çalışıyorum.Eşim inşaat teknikerliği okumuş şoför olarak çalışıyor.kimse okuduğu alanda kendini geliştirmiyor yada yapmak istediği işle alakalı okuyamıyor.
çiftçi hiçmi kazanmaz kazanır ama kazandığı paranın miktarı belirsizdir,hava durumuna bağlıdır,hastalıklara zararlılara bağlıdır..batan çiftçilere bakıyorum benim görüşüm önlerindeki 365 günü düşünerek birikim ve yatırım planlaması yapmadıklarından.sermaye-gelir-gider dengesini yanlış kurduklarını düşünüyorum.çoğunun B planı yok.bankalar kredi veriyor ama bu para havadan gelmiyor neticede günü geldiğinde ödenecek.100 dönüm kuru tarla için 130 beygir traktör alıp köy meydanında kasım kasım kasınanlar kuraktan mahsül alamayınca yada hayvanın yemine deli paralar ödeyip alınca banka kredilerini ödeyemediler.borç ödemek için hayvanlarını yok parasına sattılar yada kestirdiler.biz hayvancılık yapıyoruz 100 birim hayvan var.150 birim hayvana 365 gün yetecek yemi samanı otu harmanda ambara koyuyoruz.bunuda tarlamdan çıkarmaya özen gösteriyorum.yem olarak veremeyeceğimiz ürünü ambarda bekletip hasat zamanı dışında ederinde satıp 1 yıl sonra lazım olabilecek mazotu-tohumu-gübreyi stokluyoruz.maliyetimizi düşürmeye çalışıyoruz.yada üretemediğimiz ürünü almak için kullanıyoruz.
bu yıl başka bir kriz ortamı var batmayacak adamların bile birikimi eridi.Ama tarım biterse ülke biter önünde sonunda birileri bu işe dur demek zorunda.tarım ve hayvancılığı da birileri yapmak zorunda.bu işi yapacaklarda hatalarından ders almak zorunda.