Ynt: Gübreleme hakkında uzman görüşüne katılırmısınız ?
İlk çimlenme ve çıkış sırasında gübre bitkiye çok yarar getirmiyor , hatta gübrenin çimlenmeye olumsuz etkisi bile oluyor denilebilir.
Bitki belli bir miktar gelişim sağladıktan sonra ek besine ihtiyacı oluyor. Zaten ilk çıkış sırasındaki besini tohumun kendi bünyesinde var.
Gübresiz ekim yapan birinin tarlası , gübreli ekim yapan birinin tarlasına göre ilk çıkışta daha iyi bile olabilir. Bu sebeple bazı mühendisler gübrenin ekim makinasına konulmasını istemiyorlar , Horsch ' un sistemine sahip mibzerler ülkemizde pek bulunmuyor. Bu tarz bir makina olsa en güzeli bu tabi.
Buğday ekiminde gübreyi tarlaya kova ile serpip , üzerine diskaro vb bir alet çekip , gübrenin toprağa belli bir derinlikte karışmasını sağlayıp, sonra mibzer ile gübre koymadan , gübreden daha yukarıda bir derinliğe ekmek mevcut imkan ve aletler ile yapabileceğimiz bir uygulama gibi duruyor.
Bu sene ayçiçek ekimlerinde gübreyi serpme yerine makinaya koymayı , buğday ekimlerinde ise yukarıda yazdığım gibi bir uygulama yapmayı planlıyorum.