gübrede yıkanma olurmu?

Ynt: gübrede yıkanma olurmu?

İsmail Pelit link=topic=82738.msg985632#msg985632 date=1427144980' Alıntı:
Atilla abi iklimlerden bahsetmişken kurak ve yarıkurak bölgelerde su depolama amaçlı dipkazan ile taban kayasını kırmayı öneriyorlar. Böyle olunca alt katmanda su birikiyor ama alt katmanlarda tuz varsa su beraberinde tuzuda çıkarmazmı? Bizim bölgenin yağış ortalaması 432mm bizim için çok gereklimidir taban kırmak? Bu arada bende toprak bilimi okuyorum ama bu sorunun cevabını bulamadım bir türlü :)

İsmail kardeş

Taban kayası ile yaş sürümlerde oluşabilecek olan pulluk tabanınımı kastettiniz?

atila link=topic=82738.msg985851#msg985851 date=1427215105' Alıntı:
İsmail kardeş

Taban kayası ile yaş sürümlerde oluşabilecek olan pulluk tabanınımı kastettiniz?
Evet abi pulluk tabanı. Bizim arazilere hiç derin işleme yapılmamış yani taban var ama tuzlulaşmadan korkuyorum alt katmanların analizinimi yaptırsam bi ?

İsmail kardeş

Alt katmanların (burgunuza göre 90-100 cm`ye kadar) analizini yaptırmak toprağınızı tanımanız açısından faydalı olur.

Çizel veya dipkazan ile işlemenizin tuzlanmaya + / - etkisi olmaz. Arazinizin alt katmanlarında tuz varsa, bu zaten toprak kapilarlarındaki suyun yukarı hareketi ile ile üst bölgelere taşınır.

Hep yüzeysel işlenen (aynı derinlikte sürülen) tarlalarda mutlaka taban taşı oluşması gerekmez. Bu toprağınıza (ağır-hafif vs), işleme şeklinize (pulluk-çizel vs), ektiğiniz ürünlere vs bağlıdır.