Aslinda olur da bu bölgede mart ta a hava çok çabuk ısınıyor hem de çok nemli olduğundan pas çok çabuk düşüyor as da ki azot nitrata donusene kadar buğday başak sürer geç kalabilir mi bir de kükürt hava aniden ısınınca yakma veya susuzluk yaratabilir mi..33 an varken burdaki tek ust gubresi oydu buğdayda baska gubre üst gübresi kullanılmazdi..şimdi alternatifler değerlendiriliyor işte. .
Hocam Candan şaşma bahar sıcak olur yağış kaçırırsan sizin orda üre veya AS 2 günde uçar gider. Can biraz daha kalıcı buharlaşma az.
Ayrıca %26 Can zaten yarısı AS yarısı Nitrat.
%13 Nitratı ilk bir ayda tüketir
%13 Amonyumu bir kısmını amonyum formunda bir kısmını da nitrata dönüştükçe alır baharda ısındığını düşünürsek yine 45-50 gün toprakta kalıcılığı olur.
Sapa kalkarken atılabilecek en güzel gübre bu şartlarda CAN. Bundan vazgeçmemek gerek. Kesintisiz besleme sağlar. Çabuk tüketilir bir sonraki yıla kalıntı da kalmaz.
Diğer konuya gelirsek en soğuk ayları kükürtlü gübre vererek geçirmek gerek. Sizin bölgede ocak-şubat en soğuk ay. Bence Ocak başı nitropower, şubat başı üre.
3e bölmenin şöyle de bir avantajı var.
Bitkinin günlük tüketebildiği miktar olarak bakarsak azotu hangi formda ne kadar tüketebilir? Rakamlar temsili;
Üre azotu : 10 gram
Amonyak azotu :30 gram
Nitrat : 50 gram
Sapa kalktığında ve havalar ısındığında fotosentez potansiyeli arttıkça üre ve amonyak azotu tüketimi pek değişmez ancak nitrat çok artar. 50 değil 100 gram olur.
Üre vermenin avantajı günlük 10 gram üre formunda alır 30 gram amonyum formunda alır. Bunlar için ekstra bir enerji de tüketmez. Ancak nitrat formunda tüketmeye başladığında fazladan enerji harcar. Fotosentez zaten kısıtlı. Az olan enerjisi ile hastalık ve stres koşulları ile mi mücadele mi etsin yabancı ot rekabeti mi yapsın kardeşleme mi yapsın kök mü geliştirsin. Fotosentez enerjisini dengeli harcamalı.
Erken dönemde 20 kg üre verdiğimizde günlük kullanabildiğinden fazlası nitrata dönüşecek ve azotu nitrat formunda almaya başlayacak. Bu da hastalık ve stres koşullarına davetiye çıkarmak demek. Aynı zamanda kök gelişimini ve kardeşlemeyi tamamlamadan erken uyanmaya çalışacak. Bünyesinde çok fazla nitrat biriktirdiği için sinek böcek çekecek ve pestisit kullanmak gerekecek.
Hangi evrede ne miktarda tüketimi olduğunu bilerek ve verdiğimiz azot hangi evrede ne formda olacak buna göre plan yapmak gerek.
15 kg saf azot verilecekse, 3kg çimlenme-çıkış / 3kg kardeşleme / 6 kg sapa kalkma / 3kg yağış varsa gebeleşmeye kadar.
Kardeşleme başı mümkün olduğunca az gübreleme yapmak gerek. 10 kg üre 15 kg nitropower maksimum miktar olmalı.
Kardeşlemenin sonuna doğru 15-20 kg üre verilebilir. Sapa kalkarken nitrata dönüşeceği gibi bir tarihte verilirse baharda havalar ısınmaya başladığı gibi toprakta bitkinin kullanmak isteyeceği azot her formunda bulunur.
Sapa kalkarken ise çiçeklenmeye kadar geçireceği 45-60 gün içerisinde tüketip bitirebileceği gübre olan Can.
Bence en ideali bu. Uzun oldu ama ezbere konuşmak yerine mantığını tam anlamak önemli.