Tekrar Merhaba,
hayvansal ve bitkisel aminoasitler ile ilgili biraz daha araştırma yaptım.
bazı makalelerde belirtilen verileri paylaşmak istiyorum. Tercih sizin. Verim artışı vs konusunda hayvansal veya bitkiselin çok farketmediğini yazmıştım yukarıda. Aynı durum geçerli. ancak farklarını belirtmenin faydalı olacağını düşünüyorum.
HAYVANSAL AMİNOASİT
İKİ YOLLA YAPILMAKTA
1- ASİDİK ORTAMDA 120 Dereceden yüksek sıcaklık ve 220 kPa dan fazla basınç. Kullanılan asit genelde HİDROKLORİK ASİT (Tuz ruhu diye bildiğiniz ürünün ana maddesi) ve SÜLFÜRİK ASİT.
2-BAZİK ORTAMDA: Yine sıcaklık ve Bu sefer Kalsiyum hidroksit veya sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit
bu işlemlerin avantaj ve dezavantajları:
AVANTAJLARI: Yüksek oranda TOPLAM aminoasit elde edilir.
DEZAVANTAJLARI: bu zorlayıcı koşullar nedeniyle bazı aminoasitler genellikle tamamen parçalanır yani kaybolur veya cok az kalır Örneğin TRİPTOFAN isimli aminoasit (OKSİN sentezinde görevlidir), SİSTEİN, SERİN ve TİREONİN oranları düşer. GLUTAMİN ,ASAPARAGİNE asidik formuna dönüşür.
Bu koşullarda sıcaklığa dayanıksız maddelerin bir kısmı örneğin VİTAMİN ler bozunur.
Diğer Önemli olan nokta bu kimyasal şartlarda L formdaki aminoasitlerin bir kısmının D formuna dönüşmesi sorunudur.
Kullanılan kimyasallar nedeniyle Tuzluluğun yüksek olması.
Bitkide enerji metabolizmasında ve oksidatif strese direnç artımında görev alan karbonhidrat, fenol ve fitohormonlarİÇERMEZ. (Kullanılan koşullar nedeniyle)
BİTKİSEL AMİNOASİT
ENZİMLER KULLANILARAK YAPILIR. (Ticari olarakda uygun metotdur) 60 dereceden düşük sıcaklık kullanılır.
AVANTAJLARI:
SON ürün hem aminoasit hem de parçalanmamış PEPTİTLER içerir.
yüksek sıcaklık kullanılmadığı için vitamin vs ler içinde bozulmaz.
Kimyasal kullanımı az olduğu için TUZLULUK SORUNU YOKTUR.
Bitkide direnç,büyüme ve gelişmeye etkili olan sinyal gönderiminde etkili olan PEPTİTLER bozunmadan içerisinde yer alır.
Bitkide enerji metabolizmasında ve oksidatif strese direnç artımında görev alan karbonhidrat, fenol ve fitohormonlar içerir.
Daha yüksek oranda mineral içerir.
DEZAVANTAJLARI: hayvansala göre daha az oranda toplam aminoasit elde edilir.
Kaynağı veriyorum
Yukarıda verdiğim bilgiler yapılış ve içerik olarak karşılaştırılmış kısımları içerir.
Kısaca özetlemeye çalıştım. Sonuç olarak hemhayvansal hem bitkisel aminoasitler etkili ürünler. Ancak daha önceden de dediğim gibi firmalar fark oluşturmak için çeşitli hormonlar (biostimulantlar) ekleyebiliyorlar ürünlerine.
Fiyat performans açısından bakıldığında bana göre bitkisel aminoasitler hayvansal aminoasitler kadar etkili ürünler. Isabion iyi bir ürün ama asıl etkinin içindeki aminoasitten kaynaklanıp kaynaklanmadığını verilen bilgilere göre değerlendirmek gerekir. Başka hayvansal aminoasitlerle kıyaslandığında İsabion fark oluşturuyorsa içine eklenen ilave maddelerin etkisindendir diyebiliriz ancak.
detaylandırmak isterseniz daha da genişletebiliriz konuyu.
hayvansal ve bitkisel aminoasitler ile ilgili biraz daha araştırma yaptım.
bazı makalelerde belirtilen verileri paylaşmak istiyorum. Tercih sizin. Verim artışı vs konusunda hayvansal veya bitkiselin çok farketmediğini yazmıştım yukarıda. Aynı durum geçerli. ancak farklarını belirtmenin faydalı olacağını düşünüyorum.
HAYVANSAL AMİNOASİT
İKİ YOLLA YAPILMAKTA
1- ASİDİK ORTAMDA 120 Dereceden yüksek sıcaklık ve 220 kPa dan fazla basınç. Kullanılan asit genelde HİDROKLORİK ASİT (Tuz ruhu diye bildiğiniz ürünün ana maddesi) ve SÜLFÜRİK ASİT.
2-BAZİK ORTAMDA: Yine sıcaklık ve Bu sefer Kalsiyum hidroksit veya sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit
bu işlemlerin avantaj ve dezavantajları:
AVANTAJLARI: Yüksek oranda TOPLAM aminoasit elde edilir.
DEZAVANTAJLARI: bu zorlayıcı koşullar nedeniyle bazı aminoasitler genellikle tamamen parçalanır yani kaybolur veya cok az kalır Örneğin TRİPTOFAN isimli aminoasit (OKSİN sentezinde görevlidir), SİSTEİN, SERİN ve TİREONİN oranları düşer. GLUTAMİN ,ASAPARAGİNE asidik formuna dönüşür.
Bu koşullarda sıcaklığa dayanıksız maddelerin bir kısmı örneğin VİTAMİN ler bozunur.
Diğer Önemli olan nokta bu kimyasal şartlarda L formdaki aminoasitlerin bir kısmının D formuna dönüşmesi sorunudur.
Kullanılan kimyasallar nedeniyle Tuzluluğun yüksek olması.
Bitkide enerji metabolizmasında ve oksidatif strese direnç artımında görev alan karbonhidrat, fenol ve fitohormonlarİÇERMEZ. (Kullanılan koşullar nedeniyle)
BİTKİSEL AMİNOASİT
ENZİMLER KULLANILARAK YAPILIR. (Ticari olarakda uygun metotdur) 60 dereceden düşük sıcaklık kullanılır.
AVANTAJLARI:
SON ürün hem aminoasit hem de parçalanmamış PEPTİTLER içerir.
yüksek sıcaklık kullanılmadığı için vitamin vs ler içinde bozulmaz.
Kimyasal kullanımı az olduğu için TUZLULUK SORUNU YOKTUR.
Bitkide direnç,büyüme ve gelişmeye etkili olan sinyal gönderiminde etkili olan PEPTİTLER bozunmadan içerisinde yer alır.
Bitkide enerji metabolizmasında ve oksidatif strese direnç artımında görev alan karbonhidrat, fenol ve fitohormonlar içerir.
Daha yüksek oranda mineral içerir.
DEZAVANTAJLARI: hayvansala göre daha az oranda toplam aminoasit elde edilir.
Kaynağı veriyorum
Protein hydrolysates as biostimulants in horticulture
In recent years, new strategies have been proposed in order to improve the sustainability of production systems for horticultural crops. A promising t…
www.sciencedirect.com
Yukarıda verdiğim bilgiler yapılış ve içerik olarak karşılaştırılmış kısımları içerir.
Kısaca özetlemeye çalıştım. Sonuç olarak hemhayvansal hem bitkisel aminoasitler etkili ürünler. Ancak daha önceden de dediğim gibi firmalar fark oluşturmak için çeşitli hormonlar (biostimulantlar) ekleyebiliyorlar ürünlerine.
Fiyat performans açısından bakıldığında bana göre bitkisel aminoasitler hayvansal aminoasitler kadar etkili ürünler. Isabion iyi bir ürün ama asıl etkinin içindeki aminoasitten kaynaklanıp kaynaklanmadığını verilen bilgilere göre değerlendirmek gerekir. Başka hayvansal aminoasitlerle kıyaslandığında İsabion fark oluşturuyorsa içine eklenen ilave maddelerin etkisindendir diyebiliriz ancak.
detaylandırmak isterseniz daha da genişletebiliriz konuyu.