ET YİNE PATLADI GİDİYOR

Kesim 27,5 TL 2 hafta önce 26,5 TL idi, sezonda 7 TL den aldığımız samanı, olmayanlar kışın 17 TL den aldı.Saman, yonca fiyatları kadar patlayamaz. %10,26 enflasyon var, her şey çıkıyor, et mi enflasyonu yükseltiyor.
Devlet vatandaşına ucuz et yedirecekmiş ama bizim emeğimizi çalarak o kadar meraklıysa devlet kendi büyük çiftlik kurup ucuz et yedirsin bizi hamal yerine koymasın yem 60 mazot 5.20 et ucuz olacakmış tarım bakanı bu işi bilmiyor cafelerde 1 fincan kahve 20 tl ona niye pahalı demiyorsun maliyeti 1 lira olmayan şeylerin 20 tl ye satılıp alıcı bulması mümkün ama 1kgsi 24 liraya maal olan et pahalıymış ucuz et yedirecekmış sanki babasının çiftliğinden bağış yapıyor haksızmıyım hoca...

Devlet vatandaşına ucuz et yedirecekmiş ama bizim emeğimizi çalarak o kadar meraklıysa devlet kendi büyük çiftlik kurup ucuz et yedirsin bizi hamal yerine koymasın yem 60 mazot 5.20 et ucuz olacakmış tarım bakanı bu işi bilmiyor cafelerde 1 fincan kahve 20 tl ona niye pahalı demiyorsun maliyeti 1 lira olmayan şeylerin 20 tl ye satılıp alıcı bulması mümkün ama 1kgsi 24 liraya maal olan et pahalıymış ucuz et yedirecekmış sanki babasının çiftliğinden bağış yapıyor haksızmıyım hoca...

Yemin ederim ayakda alkışlıyorum.

Ramazan yaklaşıyor, daha çok artacak...
ayrıca dövizdeki artış her şeyin artmasına sebep oluyor.
girdi maliyetleri artınca, fiyatların artması normal hatta mecburi.
kimse zarar edeceği yahut beklediği kadar kâr edemeyeceği bir işi yapmaya mecbur değil,
çiftçi-köylü, şehirlinin-zenginin ucuz işgücü, karın tokluğuna çalışan ırgatı değil.

Enflasyonun sebebi, tarım ürünleri, gıda fiyatları değil.
tarım ürünlerindeki, gıda fiyatlarının yükselmesinin sebebi dövizin artması.
yani enflasyonun sebebi, dövizdeki artmasıdır. ama bunu söyleyemiyorlar, çiftçinin üzerine atmak daha kolay çünkü.
hatta çiftçinin üzerine atmak daha kârlı, yandaşlara ithalat izni verip kolay para kazanmanın bir yolu...

dövize müdahale edemeyen, faizleri ve enflasyonu düşüremeyenler,
teşviklerle büyümeyi sürdürmeye çalışıyorlar. hormonlu büyüme neticesinde ekonomi ısınıyor, ithalat patlıyor, enflasyon artıyor. stagflasyon ortaya çıkıyor.
hükümet, nasıl büyüdük ama demekten başka söyleyecek bir sözü yok.
cebinde 5 para olmayan, bankalara 5-10 yılını ipotek etmiş sürü de, ağzı açık bir şekilde dinleyip elleri patlayana kadar alkışlıyor...

maalesef gelecek karanlık,
en kötüsü de bir umut yok !

Sn Paramiliter, yazdiklarinizin icerigine katiliyorum, bazi soyleyis sekilleri disinda.

Umut herzaman vardir, buyuk savas sonrasi Almanya da bir ekmek alabilmek icin bavulla mark verilirmis, ama ulke batmadi. Neden ? Kuramsal olarak devlet kendi bastigi para uzerinden batmaz. Para basar surer piyasaya, paranin degeri duser ama borcunu oder.

Diyelim devletten herhangi bir nedenle bir milyon TL alacaginiz var, vadesi gelince devlet para basti, paranin degeri dustu ama size bir milyon odedi, siz paranin degeri dustu, alim gucu zayifladi bu para o para degil diyemezsiniz. Bu nedenle devlet kendi basabildigi para cinsinden iflas edemez.

Gelelim millete, ve ya ciftci ozeline, durum hic ic acici degil, hele pancar, bugdat, arpa gibi uretimi olanlara, onlarin pek sansi kalmadi. Kucuk arazi de dahi olsa sebze uretebilen, sera da olabilir, bir miktar daha sansli, dogrudan aliciya bir sekilde ulasabilme sansi var, karetmeye devamedip yasayabilir, ac kalmaz. Sutcu icin ayni seyi soyleyemem, sut icmeyebilirsiniz ama pahali eti alamayinca sebzeyi almak zorunda kalacaksiniz. Bu soylediklerim Allah korusun o gun gelirse diye dusunduklerim.

O gun gelirse, sehirde yasayip maasla calisanin ve kucuk esnafin hic sansi olmayacak, ancak koyde yeri olan enazindan kendi yiyecegini, tavugunu falan yetistirecek, para kazanmayacak ama ac kalmayacak. Sehirdeki ac kalacak.

Dolar, Euro artmis, artsin, ciftcide yok zaten ki kazanabilsin. Artis nedeniyle arar ediyor ama sahsen ya[abilecegi bir sey yok. Ozaman elde olani saklayip, satmamak, ailece karnini doyurma sansini kaybetmemek zorunda, bir de traktor falan diye borclanmamali, varsa para almali ama borclanmamali.

Bunlar hayal olmaz dmeyin, Yunanistan batti, cok buyuk kesim sehirden koye gidip karnini doyurmayi secti.

Dahasini yazsam siyaset denecek, anlayan anlamistir, anlamamis olana maalesef daha acik yazamayacagim.

Nalbur bi arkadaşla konuşuyoruz;
Bizim işimiz dolar'a endeksli diyor. Şu tezgahta gördüğün malzemelerin tamamına yakını türk ürünü ama hammaddeleri yurtdışından dolar bazlı geliyor. Döviz bürosundan daha hızlı çalışmamız lazım ki para kazanalım, dolardaki 1 kuruşluk artışın karşılığı bizde zam demektir tolere ettiğimiz kadar 10-15 gün. Sonra mecburen zam yapıyoruz. 1 tane civata insan gözüyle peş para etmez, bu mu 1 lira bu mu 5 lira hadi ordan canım diyoruz ama gercek bu.

Elektirik malz. satan bi arkadaşla konuşuyoruz;
Bizim işimiz dolarla, hepsi türk ürünü fakat hammaddeleri yurtdışından dolar ve euro bazlı geliyor. Şu gördüğün trafonun içinde 30kg yakın bakır var dolar bazlı, özel bir sıvısı var dolar bazlı, kasası dolar bazlı, elektrik aksamı dolar bazlı. Şu gördüğün Jenaratörün tamamının ham maddesi dolar-euro bazında. Bu günkü fiyatından satsan 1 hafta sonra aynısı sattığın fiyata alamıyorsun. Aslında enflasyon olmasa, alışımızda satışımızda sabit olacak kazancımızı, kaybettiğimizi anlıyacaz.

Akaryakıt istasyonu sahibi arkadaşımız;
Bi dönem fiyatlar haftalık inip cıkıyordu. 1 tanker mazot bi hafta 100 bin tl iken diğer hafta 98 bin sonraki hafta 105 bin, bi sonraki hafta 97 bin. Piyasayı sürekli takip edip anlaşmalarımız da iskonto koparmaya calışıyorduk kazancımızı iskonto üzerinden belirliyorduk. Yaklaşık bir yıldır indirim yapmıyoruz, zam yapıyoruz. İnan sattığımızı zorla yerine koyabiliyoruz. Bide şu yıkama ponpalarımız olmasa ekmek yok (gülüşüyoruz)

Araç cam film çeken arkadaş;
Ben bu film topunu 135$ alıyordum dolar 3,12 idi şimdi 155$ dolara alıyorum dolar 4,06. Çift taraflı zam yedim niye ben yapmayayım. Memleketi benim sırtımdan mı kurtaracaklar.

Yıkama istasyonu sahibi arkadaş;
Araç yıkamayı 25tl'ye yapıyoruz. Herkes şikayetçi. Evin kirası 1000 tl oldu ben napayım. Mado'da çay 4 tl git ona laf söyle.

Market sahibi arkadaş;
Peşin paran yoksa, stok yapamıyorsan bu işi yapma. (Deterjan, bakliyat, sıgara, alkol,konserve stoğun sağlam olacak) yoksa toptancıya calışırsın borçlu kalırsın.

Kasap bi arkadaş;
Ortalıkta mal yok ki. karaborsa gibi. milleti soğuttular bu işten. Zengin işi oldu artık bu iş.....

İnşaatcı bi arkadaş;
Demirin kilosundan haberin varmı? cimentonun m3 aldı başını gitti mutfak, banyo, duşa kabin hep çin işi oldu. Başka türlü zarar. 3+1 evler ölüyor yeni trent 2+1 - 1+1 ver kiraya uğraşma başka işle. betoa tükürsen dolar....

V.S....

Yazıyı yazan ben;
TÜRK PARASIYLA YAŞAMIYORUZ ARKADAŞLAR. HAYATIMIZI DOLARA ENDEKSLEMİŞLER. SON KALEMİZ TOPRAK O DA DÜŞTÜ DÜŞECEK...

Geçen yaz 44 e aldığımız yem en son 54 oldu 3 gün önce 4 tl daha zam yaptılar 58 oldu. Bağlantı yapmadık. Zam geldikçe kitleyecekler. Geçen sene angus 26 liraydı geçen hafta kestiler 26.5 Tl. Enflasyona göre en aşağı %10 zam gelmesi gerekiyor. Ama birileri çıkıp ben şuraya gittim arkamdan iş çevirmişler kıymaya 1.5 tl zam gelmiş diyor. Tüm yandaş medya yayınlıyor. Bir yandaş medyada yeme gelen zamdan haber etmiyor. Sabrın sonu selamet olmayacak bu gidişle.

Ramazanda 32-33 olur gibi karkas böyle giderse çünkü yem fiyatkarıda baya artmış proyem besi başlangıç yemi aldım 1 hafta önce 70 çuval peşin 60 tl çuvalı Çankırı Çerkeş

Yurt dışı ithal et alım sözleşmesi yapılmış, eli kulağında, ısırdın mı uzayan etlerin gelmesi yakın duruyor. :) Vatandaş beğenmiyor ama piyasanın dumanı çıkıyor.
Bir kalemde azlık var, ithalat yapılıyor Amenna, buğdayda rekolte yeterliydi, ithalat haberi oluyor, fazla olsun da bir kerede dışarı satacağız deyin.

Geçen yaz 44 e aldığımız yem en son 54 oldu 3 gün önce 4 tl daha zam yaptılar 58 oldu. Bağlantı yapmadık. Zam geldikçe kitleyecekler. Geçen sene angus 26 liraydı geçen hafta kestiler 26.5 Tl. Enflasyona göre en aşağı %10 zam gelmesi gerekiyor. Ama birileri çıkıp ben şuraya gittim arkamdan iş çevirmişler kıymaya 1.5 tl zam gelmiş diyor. Tüm yandaş medya yayınlıyor. Bir yandaş medyada yeme gelen zamdan haber etmiyor. Sabrın sonu selamet olmayacak bu gidişle.
Tenta ne yaptin danalari buyuttunmu nasil oluyor bu isler kesime yaklastin galiba