Koyun bircok bolgede buyuk başa gore daha uygun
Bizde dogdum büyüdüm koyun var babam ilgilenir
Babam hic sevmez inekleri birak şu hazircilari der bana hep
Doğru soyluyor babam saldim çayıra mevlam kayira masrafsız bakiyor koyuna oluyorda
Erkek kuzulari kurban satiyor dişleri damizlik koyunlar cogalinca meraklısına damizlik koyun satiyor toplu olarak
Benim bolgemde kirac bayir bolgeyi degerlendirme acisindan koyun daha iyi aslında
TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
Bizim bölge Anadolunun bozkırı, kıraç arazide eskiler çok güzel tespitte bulunmuşlar ve arpa buğday koyun gerisi oyun demişler.
Niçin böyle demişler, çünkü tarlada yıllık yağışa göre arpa buğday dan başka sürekliliği olan bir ürün yetiştirememişler, durum böyle olunca büyük baş hayvanı abartan yem sıkıntısı çekmiş sağdan soldan aramakla tedarik etmeklede başa çıkamayınca koyun hayvanının sürekliliği olan bir ürün olduğunu farketmişler.
Tarımda işletmenin sürdürülebilir olması gerekir, bunun içinde kaynak çok önemli, doğal kaynak ne kadar bereketliyse hayat o kadar zengin, doğal kaynak kıtsa hayat tökezlemelerle biyere varamıyor ilerleyemiyor.
Sürdürülebilir tarım bu yüzden önemli, şimdi derin kuyu vur vahşi sulama tekniği ile mısır vs.. yetiştir silaj yap, evet ama bu kuyulardaki yer altı suları 20-30 yılda vahşi sulama teknikleriyle bittiğinde sürdürülebilir tarımın olacakmı? yine iş doğal kaynağa gelip dayanacak, o zaman suyunu mümkün olduğunca verimli sulama teknikleriyle kullanmaz gerekecek vs.. vs..
Bence Türkiye çok büyük çoğunluğu bozkır ülke gerçeğine bakarsak, gençler Tarıma değil başka sektörlere yönelmeliler, kıt kaynakları olan verimliliği düşük sektörlerden uzaklaştırılmalılar. Ddünya ticareti sever, ucuz et üretebilen o kadar çok ülke varki eti satamıyor adamlar, petrolü üretemiyoruz pahalı dışarıdan alıyruz yıLLık milyarlarca dolar veriyoruz, petrole verdiğimizin onda birini et alımına vermeyiz hesaplayıp bakarsanız. Yine aynı şekilde teknoloji ürünü akıllı telefon için yıllık verilen milyarlarca doları et için vermemiz imkansız.
Demekki doğal kaynakların ölçüsünde hayvancılık yapmamız yada sürdürülebilir tarım yapmamız daha evla, gençlerinde başka sektörlerde verimliliği artırmaları için o sektörlere yönelmesini sağlamalıyız.
Ülkemiz genel olarak çiftçi ailelerden nüfusun patladığı geliştiği bir ülke, köken büyük çoğunluk köyden çiftçilikten, böyle olunca tarımdan kazanılamayacağını bilen büyükler gençlere sen git maaşa talim et demekte gençlerin umutlarını kırmakta, ama doğru yönlendirmek şart, başka sektörlerde hesap kitap yapsınlar ve 100-150 gramlık ürünleri 500-1000 dolara nasıl satıldığını görüp nasıl para kazanacaklarını düşünmeye yönelsinler yada şevklerini kırmadan salla başı al maaşı dememeli onlara başka sektörlerin nasıl önü açık öğretmeli yön vermeli, dünya pazarı senin git başka iş yap demeli.