Et 9 TL ucuzlayacakmış

Abi yem temin edemiyor dediğin şey altın değilki isteyen nasıl herşeyi yapıyor bu iş istemekten geçer

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Son 20 senenin piyasa hareketlerini incelemeni tavsiye ederim.Et,süt,kaba/kesif yem,arazi/ahır maliyetleri,nakliye,işçi maliyetleri.
Kriz olduğu zamanlarda da yüksek verimli ırklar direk ete gider.Düşük verimli hayvanlar merada veya düşük beslemeyle bakılabilir.Yüksek verimli hayvana düşük beslemeyle bakamazsınız.

La abi bizde neyin ne oldugunu biliyoruz ama. Ben dedim mi bizim ciftcimiz tembel? Ben dedim mi bizim ciftcimiz kötü?
8bf2964fed98d5e9a6a60e524a7aa8e1.jpg
ama ben diyorum ki bu emeklerin karşılığı az beceremiyorlar al götü boklu kuveyt ürdün bile şu listeye girmişken biz o kadar emeğe ragmen hala girememişiz. Bunu okuyunca "aa evet ya allah allah ben sabahdan aksama kadar çalısıyorum ama bu VERİM denen zımbırtıyı bi türlü yakalayamadım bunu çözmeliyim" demek yerine "ulaan sen bize nası verim yakalayamadı dersin dünyanın en iyi çiftcisi benim yağmur yağsaydı hepsinden daha iyi olurdum" demek ne kadar akıl işi? Holstein kadar nazlı bir hayvanla uğraşip senede 10 ton sütü alamamak mesela sence iyi bir başarı mı? Veya senede 1 milyona yakın besi hayvanı ithal eden ülkemizde 400 bin buzağının ölmesi? Bunlar bilim adamı çiftcilerimizin eseri değilde kimin eseri? Demekki ortada düzeltilmesi gereken hatalar var. E bunları söyleyince de ahlaksız mahlaksız lafları oluyor mu sence? "Acaba bu adam ne diyor ya?" Demek yerine aşırı bağnazlık içeren bu laflar olacak iş mi?

Kesinlikle, söylediğin her kelimeye imzamı atarım

• Beğen
Tepkiler: kandemir_06
İsrail nüfusunun %40 kısmı akademisyen,üniversite mezunu ve üstü bilgili kişiler, gen bankası gibi çalışıyorlar.:D Katma değerli ürün fazla.:) Parada bu sayede akıyor.
Zaten onu diyomya abi bizim ciftcilerimiz neden universite mezunu degil? Neden kimse okumadan bu isi yapiyor? Ben zootekni okuyacam deyince üniversite okumadan bok temizleyemiyonmu hohahahaha diye alay ediyorlar bu görüş yıkılmalı

Sent from my SM-G610F using TrakKulüp mobile app

Ziraat mühendislerinin hali ortada, çiftçilik çok kazandıran iş olsa boşta mühendis kalmaz.Girişim yapmak zor, ekipman,işçilik maliyetleri çok, kar marjı az, piyasa dalgalanmalarından,al takke ver külah, gidiyoruz.

Zaten onu diyomya abi bizim ciftcilerimiz neden universite mezunu degil? Neden kimse okumadan bu isi yapiyor? Ben zootekni okuyacam deyince üniversite okumadan bok temizleyemiyonmu hohahahaha diye alay ediyorlar bu görüş yıkılmalı

Sent from my SM-G610F using TrakKulüp mobile app

Universite okuyup bu rezilliği cekecek insan azdır
Ben veteriner 3.sinıf ögrencisiyim ve ilerde hayvancılık düşünmüyorum bu meslekleri okursan misal veteriner zooktekni vb işin her ayrıntısını göruyorsun insan ister istemez cekiniyor
Ha şuda var babamın 100 başlık işletmesi olsa geçerim başına ama olmadığı için bu riski kendim alamam
Bu bölümü seçmeden önce veteriner olur hayvanlarıma bakarım diyordum ama işin içine girince öyle olmuyor etrafta çok az veteriner hayvancılık yapıyor oda atadan kalmış yada emekli olmuş
Okuduktan sonra sana her kapı açık kimse gücenmesin yanlış anlamayın ama çiftçilik en son tercih olmalı bence
Sınırları sonuna kadar zorla kardeşim ha baktın olmadı nasip değilmiş en son seçenek çiftçilik

• Beğen
Tepkiler: ilhan_mkp
Son 20 senenin piyasa hareketlerini incelemeni tavsiye ederim.Et,süt,kaba/kesif yem,arazi/ahır maliyetleri,nakliye,işçi maliyetleri.
Kriz olduğu zamanlarda da yüksek verimli ırklar direk ete gider.Düşük verimli hayvanlar merada veya düşük beslemeyle bakılabilir.Yüksek verimli hayvana düşük beslemeyle bakamazsınız.
İtalyada 39-40 kg ortalamalı holstein ciftliginin rasyonu
25 kilo mısır silajı
8 kilo yonca silajı
2 kilo kuru ryegras
2.5 kilo soya küsbesi
5 kilo dane mısır silajı
2 kilo dane mısır
3 kilo yogun yem (burayı iyi çeviremediler heralde normal sut yemi)

Şimdi soruyorum burda üretilemeyecek yem hangisi bana hemen bi gösteriverin de görek bizde. Dane mısır silajı ufak bi eğitimle yapılabilir bide soya kuspesi bulmak lazım ama o da sıkıntı değil ekilebilir hatta soya ektiginiz zaman topragıda azotlar

İtalyada 39-40 kg ortalamalı holstein ciftliginin rasyonu
25 kilo mısır silajı
8 kilo yonca silajı
2 kilo kuru ryegras
2.5 kilo soya küsbesi
5 kilo dane mısır silajı
2 kilo dane mısır
3 kilo yogun yem (burayı iyi çeviremediler heralde normal sut yemi)

Şimdi soruyorum burda üretilemeyecek yem hangisi bana hemen bi gösteriverin de görek bizde. Dane mısır silajı ufak bi eğitimle yapılabilir bide soya kuspesi bulmak lazım ama o da sıkıntı değil ekilebilir hatta soya ektiginiz zaman topragıda azotlar

TrakKulüp M

Soya fiyatları uluslararası piyasalarda daha ucuz olduğu için dışarıdan geliyor, iç piyasadan alan yok.Silaj enerji demektir, yüksek yoğunluklu yem protein oranı arttırılmış yemdir.Fakat dikkatli kullanmak gerekiyor, hayvanda protein zehirlenmesi yapıyor.Hayvanında kapasitesi vardır.

Universite okuyup bu rezilliği cekecek insan azdır
Ben veteriner 3.sinıf ögrencisiyim ve ilerde hayvancılık düşünmüyorum bu meslekleri okursan misal veteriner zooktekni vb işin her ayrıntısını göruyorsun insan ister istemez cekiniyor
Ha şuda var babamın 100 başlık işletmesi olsa geçerim başına ama olmadığı için bu riski kendim alamam
Bu bölümü seçmeden önce veteriner olur hayvanlarıma bakarım diyordum ama işin içine girince öyle olmuyor etrafta çok az veteriner hayvancılık yapıyor oda atadan kalmış yada emekli olmuş
Okuduktan sonra sana her kapı açık kimse gücenmesin yanlış anlamayın ama çiftçilik en son tercih olmalı bence
Sınırları sonuna kadar zorla kardeşim ha baktın olmadı nasip değilmiş en son seçenek çiftçilik
Yok abi sende haklisın istemek lazım da ben zaten şunu gördüm ki biyerde çalısarak zengin olunmaz anca karın doyar. Ticaret de artık belli devlerin elinde sadece bayilik yapabilirsin ve devamlı kısıtlanma icindesin. Üretimden baska bir is yapilmaz hayvan ve tarim isleri de guzel. Ama kendini yorarsan iyi bi ahırin yoksa ugrasir durursun. Batılılarda 4 kisilik aile 120 bas sagmala rahat bakabiliyor cünku ahirlari iş kolaylastirmaya musait. Misal bak simdi amerikada memurun biri 100-150 civarı rakami net hatirlamiyorum anac angusu var. Sabah etrafı çevrili bir meraya salıyor (guzel bir otlatma planı var saldım çayıra mevlam kayira olursa sigir otun her yerinin icine ötürür) aksam da ufak bir kontrol var ve tekrar ahira koyuyor. Aşı gibi yoğun bakılacak işleri haftasonuna denk getiriyor. Yani mesai harcamadan bile 120 adet sığıra bakılabiliyor. Kars ardahan ağrı ıgdır erzurum şarkışlada insanlar zaten mesai harcayabiliyor. Bir adam bir de oğlu ful mesai ile 300-400 tane anac angusa merada bakmasının ne mahsuru var? Zaten angus limuzin şarole gibi değil domuz gibi bisey hastalik konusunda saglam. (Zamanla adapte olacaktır). Eğer plan program varsa kolaycana yapılabiliyor hersey. Abi ben sana şeyi soracam veterinerle zootekni farklari sence nelerdir? İşletme sahibi olmak icin isletme isletebilmek icin hangisini okumak daha verimli olur

Yok abi sende haklisın istemek lazım da ben zaten şunu gördüm ki biyerde çalısarak zengin olunmaz anca karın doyar. Ticaret de artık belli devlerin elinde sadece bayilik yapabilirsin ve devamlı kısıtlanma icindesin. Üretimden baska bir is yapilmaz hayvan ve tarim isleri de guzel. Ama kendini yorarsan iyi bi ahırin yoksa ugrasir durursun. Batılılarda 4 kisilik aile 120 bas sagmala rahat bakabiliyor cünku ahirlari iş kolaylastirmaya musait. Misal bak simdi amerikada memurun biri 100-150 civarı rakami net hatirlamiyorum anac angusu var. Sabah etrafı çevrili bir meraya salıyor (guzel bir otlatma planı var saldım çayıra mevlam kayira olursa sigir otun her yerinin icine ötürür) aksam da ufak bir kontrol var ve tekrar ahira koyuyor. Aşı gibi yoğun bakılacak işleri haftasonuna denk getiriyor. Yani mesai harcamadan bile 120 adet sığıra bakılabiliyor. Kars ardahan ağrı ıgdır erzurum şarkışlada insanlar zaten mesai harcayabiliyor. Bir adam bir de oğlu ful mesai ile 300-400 tane anac angusa merada bakmasının ne mahsuru var? Zaten angus limuzin şarole gibi değil domuz gibi bisey hastalik konusunda saglam. (Zamanla adapte olacaktır). Eğer plan program varsa kolaycana yapılabiliyor hersey. Abi ben sana şeyi soracam veterinerle zootekni farklari sence nelerdir? İşletme sahibi olmak icin isletme isletebilmek icin hangisini okumak daha verimli olur

300 anaç angusa o rasyondaki ürünleri yetiştirmek için gerekli arazi kaç dekar.
ben Marmara bölgesindeyim gerekli arazinin dekar fiyatı nedir.
Kars Ardahan Erzurum illerinde kış kaç ay sürer kışın ortalama sıcaklık değerleri ne.
babamdan Marmara bölgesinde 1000 dekar arazi kalmış olsa gerçekten yapılmayacak iş değil allah gecinden versin babam başımızda olmasa bana düşen arazi 4 dekar [emoji2]
finansman konularını biraz açmak lazım.
üniversiteye kesinlikle gitmen gerekir.
forumların amacı fikirlerin doğruluğunu saptamaktır bu sebepten ben göze batan handikapları söylerim.
daha çok gençsin hiç yanılmadığını düşünebilirsin ama söylediğin hayvanların rakamları çok yüksek ailenin maddi gücü yüksekse tek inek 60 kiloda süt verir hiç merak etme kasımdan mayısa kar kalkmayan illerde kış meracılığı bile yaparsın.

• Beğen
300 anaç angusa o rasyondaki ürünleri yetiştirmek için gerekli arazi kaç dekar.
ben Marmara bölgesindeyim gerekli arazinin dekar fiyatı nedir.
Kars Ardahan Erzurum illerinde kış kaç ay sürer kışın ortalama sıcaklık değerleri ne.
babamdan Marmara bölgesinde 1000 dekar arazi kalmış olsa gerçekten yapılmayacak iş değil allah gecinden versin babam başımızda olmasa bana düşen arazi 4 dekar [emoji2]
finansman konularını biraz açmak lazım.
üniversiteye kesinlikle gitmen gerekir.
forumların amacı fikirlerin doğruluğunu saptamaktır bu sebepten ben göze batan handikapları söylerim.
daha çok gençsin hiç yanılmadığını düşünebilirsin ama söylediğin hayvanların rakamları çok yüksek ailenin maddi gücü yüksekse tek inek 60 kiloda süt verir hiç merak etme kasımdan mayısa kar kalkmayan illerde kış meracılığı bile yaparsın.

Abi bu işler böyle parayı para kazanıyor hayat böyle. Günde 400 tl bile kazanamayan hafriyat kamyonu 400 bin tl ye yakın. (Kırkayak scania g400 inşaat serisi) kamyon kendi parasını kazanınca bile kamyon omrunun yarısından çoğunu tamamlamıs oluyor. Bu işler böyle.

Abi bu işler böyle parayı para kazanıyor hayat böyle. Günde 400 tl bile kazanamayan hafriyat kamyonu 400 bin tl ye yakın. (Kırkayak scania g400 inşaat serisi) kamyon kendi parasını kazanınca bile kamyon omrunun yarısından çoğunu tamamlamıs oluyor. Bu işler böyle.

benim için konu kapanmıştır kalanını tüccar arkadaşlarla konuşun bence [emoji2]

• Beğen

Zoooktekni ciftlik hayvanlarının morfolojik ve fizyolojik ozelliklerinu verim fonksiyonların... beslenme yollarını rasyonlarını inceler daha bu sene göreceğiz zooktekni tanımı kitaptab yazdım :)
Okursan veteriner hekimlik oku hekimlik diyorum çünkü bir hekimin gördüğü herşeyvl var fazlası vardır eksiği yok
İş olanağına gelirsek devkette en az 4000 alırsın senin zamanına 5000 i geçer
Özel şirketlere girebilirsin ilaç şirketleri yada çiftlikte hekim olabilirsin
Kendi işini emekli olunca yaparsın gençliğini çiftlik kuracam diye harcama
O çiftliğin hem yöneticisi hem muhasebesicisi hem bakıcısı hem hekimive tarımda girecek işin içine
Ama başka bir kurumda yada çiftlikte hekim olursan sadece hekimlik yapacaksın gerisi seni bağlamaz hemde mesleğine daha iyi odaklanırsın

Zoooktekni ciftlik hayvanlarının morfolojik ve fizyolojik ozelliklerinu verim fonksiyonların... beslenme yollarını rasyonlarını inceler daha bu sene göreceğiz zooktekni tanımı kitaptab yazdım :)
Okursan veteriner hekimlik oku hekimlik diyorum çünkü bir hekimin gördüğü herşeyvl var fazlası vardır eksiği yok
İş olanağına gelirsek devkette en az 4000 alırsın senin zamanına 5000 i geçer
Özel şirketlere girebilirsin ilaç şirketleri yada çiftlikte hekim olabilirsin
Kendi işini emekli olunca yaparsın gençliğini çiftlik kuracam diye harcama
O çiftliğin hem yöneticisi hem muhasebesicisi hem bakıcısı hem hekimive tarımda girecek işin içine
Ama başka bir kurumda yada çiftlikte hekim olursan sadece hekimlik yapacaksın gerisi seni bağlamaz hemde mesleğine daha iyi odaklanırsın
Yok abi biyerde çalışacaksak baska bisey olurum benim derdim biyerde calismak degil illaki uniden sonra egitim maksatli 2 3 sene biyerde calisirim o ayri da. Sana şeyi diyecem zooteknistler yem bitkisi yetistiriciliği vesair öğretiliyormuş yani bir ciftligin icindeki islerin evireni çevireni kıvıranı devireni genel koordinatorü başgenelmüdürü olabilecek bir egitimmis ama veterinerlikte ogretilen zooteknistlik rasyon hazirlama gibi şeyler daha basit yani.

Koyun bircok bolgede buyuk başa gore daha uygun
Bizde dogdum büyüdüm koyun var babam ilgilenir
Babam hic sevmez inekleri birak şu hazircilari der bana hep
Doğru soyluyor babam saldim çayıra mevlam kayira masrafsız bakiyor koyuna oluyorda
Erkek kuzulari kurban satiyor dişleri damizlik koyunlar cogalinca meraklısına damizlik koyun satiyor toplu olarak
Benim bolgemde kirac bayir bolgeyi degerlendirme acisindan koyun daha iyi aslında

Bizim bölge Anadolunun bozkırı, kıraç arazide eskiler çok güzel tespitte bulunmuşlar ve arpa buğday koyun gerisi oyun demişler.

Niçin böyle demişler, çünkü tarlada yıllık yağışa göre arpa buğday dan başka sürekliliği olan bir ürün yetiştirememişler, durum böyle olunca büyük baş hayvanı abartan yem sıkıntısı çekmiş sağdan soldan aramakla tedarik etmeklede başa çıkamayınca koyun hayvanının sürekliliği olan bir ürün olduğunu farketmişler.

Tarımda işletmenin sürdürülebilir olması gerekir, bunun içinde kaynak çok önemli, doğal kaynak ne kadar bereketliyse hayat o kadar zengin, doğal kaynak kıtsa hayat tökezlemelerle biyere varamıyor ilerleyemiyor.

Sürdürülebilir tarım bu yüzden önemli, şimdi derin kuyu vur vahşi sulama tekniği ile mısır vs.. yetiştir silaj yap, evet ama bu kuyulardaki yer altı suları 20-30 yılda vahşi sulama teknikleriyle bittiğinde sürdürülebilir tarımın olacakmı? yine iş doğal kaynağa gelip dayanacak, o zaman suyunu mümkün olduğunca verimli sulama teknikleriyle kullanmaz gerekecek vs.. vs..

Bence Türkiye çok büyük çoğunluğu bozkır ülke gerçeğine bakarsak, gençler Tarıma değil başka sektörlere yönelmeliler, kıt kaynakları olan verimliliği düşük sektörlerden uzaklaştırılmalılar. Ddünya ticareti sever, ucuz et üretebilen o kadar çok ülke varki eti satamıyor adamlar, petrolü üretemiyoruz pahalı dışarıdan alıyruz yıLLık milyarlarca dolar veriyoruz, petrole verdiğimizin onda birini et alımına vermeyiz hesaplayıp bakarsanız. Yine aynı şekilde teknoloji ürünü akıllı telefon için yıllık verilen milyarlarca doları et için vermemiz imkansız.

Demekki doğal kaynakların ölçüsünde hayvancılık yapmamız yada sürdürülebilir tarım yapmamız daha evla, gençlerinde başka sektörlerde verimliliği artırmaları için o sektörlere yönelmesini sağlamalıyız.

Ülkemiz genel olarak çiftçi ailelerden nüfusun patladığı geliştiği bir ülke, köken büyük çoğunluk köyden çiftçilikten, böyle olunca tarımdan kazanılamayacağını bilen büyükler gençlere sen git maaşa talim et demekte gençlerin umutlarını kırmakta, ama doğru yönlendirmek şart, başka sektörlerde hesap kitap yapsınlar ve 100-150 gramlık ürünleri 500-1000 dolara nasıl satıldığını görüp nasıl para kazanacaklarını düşünmeye yönelsinler yada şevklerini kırmadan salla başı al maaşı dememeli onlara başka sektörlerin nasıl önü açık öğretmeli yön vermeli, dünya pazarı senin git başka iş yap demeli.

Derdimiz hem ogrenmek hem bişeyler öğretmek
Yanlis yonlenmesin yeni arkadaşlar yanlış hayallerin peşine düşüp hata yapmasinlar
Doğru yerden baslasinlar temel saglam olsun
Benim yasim 47 dogdum buyudum bu isin icindeyim pek gelisemedim ama hala icindeyim ve icinde olmaktan mutluyum
Yeni arkadaslar bolgenin imkanlarini iyi arastirsinlar neye uygun onu yapsinlar
Tam bu noktada yaziniz guzel oldu hocam