Ynt: ESRARLI BUĞDAY
hayırlı geceler arkadaşlar
bende inceledim hatta konun açılış yazısını bir sitede buldum
sonra biraz araştırdım kitaplardan ve internetten
ve malesef birçok yerinde çelişkiler tutarsızlıklar olan sadece internette bir forumda bulunan onun harici hiçbiryerde bilgiye ulaşılamayan birkaç resim ve 1 hikayeden ibaret
kaldıki bilinen en eski bugday kalıntısı 3000-3500 yıl öncesine aittir bir höyükte bulunmuştur fakat geçen süre itibariyle yanmış biçimde dir yani kül olmuştur(meslegi tarih ögretmenligi olan veya tarihe merakı olan birçok kişide bundan haberdardır)
ayrıca geçmiş dönemlerde arpa yulaf çavdar gibi ürünler bugdaya göre daha fazla önem arz etmektedir ve bütün bunlar içine bugdayda dahil olmak üzere yabanidir ıslah edilmemiştir hepsi
fakat şunuda belirtmek isterim ben lisedeyken veya dersanedeyken(şuanda tam tarih hatırlamıyorum ama 14-15 yıl önce) birgün babamla bugday verdigimiz tüccarın ofisine gittik ortalık kaynıyor bir bugday muhabbeti varki akıllara zarar neymiş dönüme 800kilo 1ton gibi rakamlar verebiliyormuş bir bugday çeşidi tabi bunu duyan çiftçi adamın ofisinde kuyruk oluşturmuş resmen o bugday tohumundan almaya.normal şartlarda 400-600 kg arası aldıgımızı düşünürsek dönüme o bugdayın verimini duyunca tabi bizde şaşırdık. işin ilginç tarafı bugdayın ismide insanı cezbediyordu bugdayın ismi peygamber bugdayıydı (dini istismar olayı)
tabi birçok kişi o tohumdan aldı ve ekti o sene(tohumun fiyatıda normal bugday tohumlarının 2 katı falandı o dönemde)
bugdaylar ilk çıkışını ve gelişimini normal tamamladı başak dönemine kadar
fakat ondan sonra epey boylandı 110-120 cm falan oldu başak çıkardı ve şaşırmaya başladık 1 başakta birbirine yapışık diyebilecegimiz 3-4 başak vardı
tabi herkes heyecanlı millet vurduk parayı diyor keşke daha çok ekseydik falan muhabbetleri var
ama nolduysa başak döneminde bugdayın olgunlaşma süresinin hızı birden yavaşladı ve süre uzamaya başladı ve mevsim itibariylede hava sıcaklıkları başakların içinin dolmamasına neden oldu
bekledikçe bekliyor herkes ama bugday olgunlaşmıyor du ayrıca o sap o başaklarıda taşımadı bugdaylar inanılmaz derecede yattı normalde 10-15 mayısta yapılır bugday hasadı bazı istisna yıllar hariç bizim buda ama o sene normal bugdaylar hasat edildikten sonra aradan nerdeyse 1 ay geçtigi halde o bugdaylar hasat edilememeşti birçok kişide umutsuzluga kapılıp yeşilken hayvan yemi yaptı bekleyenler ise zarar etti normal bugday kadar bile alamadılar bugdaylar yattıgı için çürüdü
şimdi düşünüyorumda muhtemelen o tohumların genetigiyle oynamışlardır hani hibrit tohumları 1 defaya mahsus ekiyoruzda(mısır ayçiçegi vs vs tohumları) ektigimiz tohumun ürününden ikinci yıl tohumluk ayırsakta o tohum verim yapmıyor ya buda öyle olmuştu ve deneme aşamasındada gariban çiftçiyi kullanmışlardır tabi çiftçiden aldıkları beddua yedikleri küfür yanlarına kar kaldı
buyüzden her duydugumuza inanmamak lazım önce bir araştıralım nedir dogrumudur kesinmidir vs vs