Ynt: erkunt çalışma saati kandırmacası
Aşağıda gayet açık ve net bir şekilde bu durumu açıkladığımı düşünüyorum. O yazımda da dediğim gibi
tümosan,
uzel ve
başakta da aynı gösterge kullanılıyor ve onlarda da aynı durum geçerli. Türkiyedeki tek traktör göstergesi üreticisi takosandır ve erkunt da takosan kullanmaktadır. Takosan göstergelerde motor 1500d/d hızında çalıştığında gerçekte geçen zamanla birebir aynı süreyi göstergede görebilirsiniz, motor devri artınca daha hızlı, azalınca da daha yavaş olarak saat atar. Eski traktörlerde de bu böyleydi, eski göstergeler telliydi ve hareketi motordan alıyordu, motor ne kadar hızlı dönerse gösterge o kadar hızlı atıyordu. Yeni göstergeler ise elektronik ve enerjilerini alternatörden almaktalar.
Daha önce de müşterilerden bu konuda şikayetler geldi, takosanla da gerekli görüşmeler yapıldı. Takosan firması, çalışma saatinin çalışma mantığının ancak bu şekilde yapılabildiğini belirtmiştir. Diğer bütün markalarda da durum aynıdır.
Erkunt sahibi olan arkadaşlar; eğer motor devrini 1500 d/d ya getirdiğinizde sayacın en sağındaki hane 36 saniyede 1 rakam atıyorsa göstergenizde bir sorun yok demektir. Son 2 hane 99u tamamlayıp sıfırlandığında 3600 saniye yani 1 saat geçmiş olur.
Halen bende uzel, başak veya tümosan marka taktör var, ama benim çalışma saatim her durumda gerçek zaman ile birebir aynı ilerliyor diyen varsa çeksin videosunu, kanıtlasın.
halildinek link=topic=38518.msg334828#msg334828 date=1296685592' Alıntı:
inanın erkuntu kötülemek gibi niyetim yok gayet memnunum sadece sayaç hariç yaw bu erkuntta bii aalem yaa tak zaman sayacını sustur milleti neden çalışma saati yerine devir saati takılıyo ? diğerlerinde sanırsam hep çalışma saati var
ersanakyai link=topic=38518.msg330720#msg330720 date=1296129045' Alıntı:
Arkadaşlar,
Erkunt, gösterge saati olarak tümosan, uzel ve başak traktör ile aynı markayı kullanmaktadır. Dolayısıyla kandırmaca olarak nitelendirdiğiniz durum bu markalar için de geçerlidir. Kaldı ki ortada kimsenin kimseyi kandırması gibi bir durum söz konusu değil.
Size, traktörlerdeki çalışma saati göstergelerinin çalışma prensibinden bahsedeyim:
İlk traktör göstergesi imal edildiğinden beri çalışma saati hesaplanırken 1500 d/d motor devri baz alınmaktadır.
Bu ne anlama geliyor:
Motor devri 1500 d/d iken çalışma saati zaman saati ile birebir aynı değeri göstermekte, hızlanması durumunda lineer olarak hızlanmakta ve yavaşladığı zaman ise yine lineer olarak yavaşlamaktadır. Örnek verecek olursak 3000 d/d motor devrinde çalışma saati zaman saatine göre iki misli bir hızla artmaktadır. Aynı şekilde 750 d/d motor devrinde de çalışma saati zaman saatinin yarı süresi kadar ilerleyecektir.
Çalışma saati ekranı 99 rakamına kadar ilerlediğinden, 0 dan 1’ e ulaşma süresi 1500 d/d motor devrinde 36 Sn. dir. Çalışma saati dakika ekranı 100 olduğu zaman 36x100=3600 sn =1 saat geçmektedir. Ve çalışma saati ekranının saat kısmı 1 artmaktadır.
Yukarda verdiğim bilgiler, tamamen gösterge paneli üreticisi firmanın verdiği verilerdir.
Servis, yedek parça gibi bakım maliyetlerinden haksız kazanç elde edebilmek için bırakın Erkunt ' u, hiç bir markanın bahsettiğiniz gibi bir düzenbazlığa başvuracağını sanmıyorum.