Fatih bey daha mutlu olacağınızı düşünüyorsanız hiç durmayın. Ama işin zorluklarını sakın göz ardı etmeyin. Hayırlısı olsun.
Sütçü Simental ile başlarsanız bir adım önde başlamış olursunuz. Ama bulmak zordur çok aşırı talep olduğundan. İyi damızlık sütçü simental bulamazsanız Brown Swiss (montofon) da olur. Onu da bulamazsanız Holstein da olur. Onu zaten kolayca bulursunuz.
Burada çeşitli konularda Simental ırkı ve Simental tohumlama konusunda bildiklerimi paylaşıp, yardımcı olmaya çalışıyorum. Gelen maillere, çalan telefonlara yetişmeye çalışıyorum. Tek amacım bu sektörde bilginin çok eksik olmasının büyük problem olduğunu görüyor olmam.
Zor bir sektör. Birşey yapmaya çalışırsın destekten çok köstek görürsün. Bunun için işim başımdan aşkın olmasına rağmen elimden geldiğince burada birşeyler yazmaya çalışıyorum.
Senin konunu okurken yukarıda bana garip hissettiren birkaç yoruma denk geldim. Yıllardır ilk defa.
onun için kendimden bahsetme ihtiyacı hissettim.
Benim 50-60 sağmallı bir çiftliğim var. Hepsi Simental. Damızlık ve süt çiftliği. Erkekleri de besiye alıp kestiriyorum. Çok memnunum. Süt konusunda da, et konusunda da avantajları tartışılmaz. Sütünü almak için mandıralar birbiriyle yarışıyor. Et zaten tartışılmaz. Damızlık satışları zaten sorun değil. İnsanlar sıraya giriyor.
Ben ingilizce öğretmeniyim. Bu işe gönül verdim. Simental ırkını sevdim. Üstüne para verseler başka ırk bakmam. Bugüne kadar 15-20 ülke gezdim. Fikrim değişmedi. Avusturya, Almanya zaten sırf Simental. Geçen yıl Hollanda'ya gittim çiftliklerde akbaşlar o kadar yaygınlaşmış ki insanlar Holsteinları Simental ile melezliyor. Ve çok memnunlar.
Fransa'ya gittim, orada Fransız Simentali yani Montbeliarde günden güne yaygınlaşıyor.
Çek Cumhutiyeti, Macaristan aynı şekilde.
Bir çıkarım yok bunları söylemekte. Ben 20 yıldır Simentalciyim. Toplasan 20 tane damızlık hayvan satmamışımdır. Çünkü 2-3 hayvandan çoğaltarak geldim buralara. Ticaret adamı değilim yani.
Hayvan satışı yapmıyorum. Ara ara buzağı falan sattığım oluyor ama zaten yakın çevrem zaten hep takipte, satsam da alsalar diye.
500 hayvanım olsa reklam yapmak durumunda kalabilirdim. Ama yılda 50 buzağım olacak bunlardan 25'i dişi olacak. O 25 buzağı satmak için buralarda reklam peşinde koşçam. Böyle şeyler düşünenler varmış meğerse.
Senin vesilenle de bunu öğrenmiş olduk. Açıklamamla konunu dağıttığım için özür dilerim.
Tekrar hayırlı olsun kararın. Başarılar dilerim.