Doktorluktan Tarım ve HAyvancılığa

Fatih bey hemşehrim , öncelikle hakkınızda hayırlısı olması dilegiyle.
Hayvancılık işini biraz erteleyip tarımsal üretimle bu işe ağırlık vererek başlayın. Yöremiz şartlarında yıllık ekilen arazi miktarınız maşallah baya var.
Aynı memleketin havasını soluyup suyunu iciyoruz , bu işe girmeden yöre insanının tutumunuda göz ardı etmeden bu işe başlayın derim.
Yanlış anlamayın sizin durum cok farklı o yüzden iyi düşünün ve her şeyi hesap ederek hareket edin derim.

Fatih bey hemşehrim , öncelikle hakkınızda hayırlısı olması dilegiyle.
Hayvancılık işini biraz erteleyip tarımsal üretimle bu işe ağırlık vererek başlayın. Yöremiz şartlarında yıllık ekilen arazi miktarınız maşallah baya var.
Aynı memleketin havasını soluyup suyunu iciyoruz , bu işe girmeden yöre insanının tutumunuda göz ardı etmeden bu işe başlayın derim.
Yanlış anlamayın sizin durum cok farklı o yüzden iyi düşünün ve her şeyi hesap ederek hareket edin derim.

Teşekkür ederim hemşehrim.Burda konu açmamın nedeni de sizin gibi bu işin içinde olan arkadaşların ve etrafımdaki aklı-Selim insanların düşüncelerine başvurmak.Bu işi enine boyuna düşünüyorum en yakınlarım ile konuşuyorum.Hayvancılık işi tarım işine benzemiyor pek onun da farkındayım.Ama tarım işinde gidip babamın işine ortak olma fikri pek kafama yatmıyor.Burda konuşulduğu gibi basit te olmayacak bunun da farkındayım.Bahara kadar hesap kitap yapacağım riskleri komplikasyonları herşeyi düşünüp taşınıp araştırıp en son kararı o zamana vereceğim.Sizlerin de yorumları farklı bir bakış açısı kazandıracağı ümidindeyim

'kar zarar gelip geçicidir, tecrübe baki kalır' sizi bu cesaretinizden dolayı kutluyorum. Bize; şimdiye kadar büyüklerimiz hep şunu demiştir :) Okuyup, ya doktor, ya mühendis olamadınız, kaldınız başımızda bizle beraber sürünüyosunuz.
hocam; anlattıklarınızı dikkatlice okudum.
4. madde en güzel fikir, neden? derseniz; siz bu işi yapmayı deniyeceksiniz, olmazsa mecburiyetiniz yok, eski mesleğinize dönersiniz. Baktınız; umduğunuz iyi gitti ve başarılıda oldunuz; o zaman iyi bir yatırım gerekir.
Çok fazla kredi işine girmeden, süt iyi kötü alıcı buluyorsa Holştain iyi yatırımdır. Daha düşük sermaye ile daha fazla sayıda hayvan ve çok daha fazla süt demektir.
Simentall; daha çok ticaret yapanlara kazandırır. Her ne kadar Tv lerde sütcü ırk simentel v.s. densende çok fazla inanmayın, kimsenin ipliğini pazara çıkarmak zorunda değilim, umarım anlamışsınızdır. Bildim bileli Simentall ithal ediliyor, madem bu kadar iyi ve verimli bir ırk şu an ülkenin nerdeyse büyük baş hayvanlarının tamamı Simental olması lazımdı.

Bizde her iki ırktan da var, sulu tarım imkanın( slaj ve yonca) varsa Holştain iyi seçim olur.

Her iki ırkın seçimi ve tavsiyesinde en ufak bir ticari kaygım ve kaybım yoktur, bundan emin olabilirsiniz.

trakkulup.net

'kar zarar gelip geçicidir, tecrübe baki kalır' sizi bu cesaretinizden dolayı kutluyorum. Bize; şimdiye kadar büyüklerimiz hep şunu demiştir :) Okuyup, ya doktor, ya mühendis olamadınız, kaldınız başımızda bizle beraber sürünüyosunuz.
hocam; anlattıklarınızı dikkatlice okudum.
4. madde en güzel fikir, neden? derseniz; siz bu işi yapmayı deniyeceksiniz, olmazsa mecburiyetiniz yok, eski mesleğinize dönersiniz. Baktınız; umduğunuz iyi gitti ve başarılıda oldunuz; o zaman iyi bir yatırım gerekir.
Çok fazla kredi işine girmeden, süt iyi kötü alıcı buluyorsa Holştain iyi yatırımdır. Daha düşük sermaye ile daha fazla sayıda hayvan ve çok daha fazla süt demektir.
Simentall; daha çok ticaret yapanlara kazandırır. Her ne kadar Tv lerde sütcü ırk simentel v.s. densende çok fazla inanmayın, kimsenin ipliğini pazara çıkarmak zorunda değilim, umarım anlamışsınızdır. Bildim bileli Simentall ithal ediliyor, madem bu kadar iyi ve verimli bir ırk şu an ülkenin nerdeyse büyük baş hayvanlarının tamamı Simental olması lazımdı.

Bizde her iki ırktan da var, sulu tarım imkanın( slaj ve yonca) varsa Holştain iyi seçim olur.

Her iki ırkın seçimi ve tavsiyesinde en ufak bir ticari kaygım ve kaybım yoktur, bundan emin olabilirsiniz.

trakkulup.net

Teşekkür ederim Nail Bey geçen sizin programın sonuna yetiştim.Ama netten izleyeceğim ilk fırsatta.Ağırlık olarak simental düşünüyorum ama iki ırkında artı ve eksilerini araştıracağım 1-2 holstein çiftliğini ziyaret ettim.Buralar biraz ticari işletmelerdi o yüzden hedefleri çok fazla süt üretip satmak.Simental ise okuduklarım ve izlediklerim ölçüsünde daha orta halli bir hayvan gibi duruyor.Ama fiyatları biraz yüksek diğer ırklara nazaran.Bu civarda(orta Anadolu da) bu işi yapan arkadaşlar varsa elim boşken ziyaret ederim.Ama havalar düzelince de Ege tarafına gelmek isterim.Sizin de bir çayınızı içerim inşallah.

Teşekkür ederim Nail Bey geçen sizin programın sonuna yetiştim.Ama netten izleyeceğim ilk fırsatta.Ağırlık olarak simental düşünüyorum ama iki ırkında artı ve eksilerini araştıracağım 1-2 holstein çiftliğini ziyaret ettim.Buralar biraz ticari işletmelerdi o yüzden hedefleri çok fazla süt üretip satmak.Simental ise okuduklarım ve izlediklerim ölçüsünde daha orta halli bir hayvan gibi duruyor.Ama fiyatları biraz yüksek diğer ırklara nazaran.Bu civarda(orta Anadolu da) bu işi yapan arkadaşlar varsa elim boşken ziyaret ederim.Ama havalar düzelince de Ege tarafına gelmek isterim.Sizin de bir çayınızı içerim inşallah.

Simental ırkı son yıllarda çok şisirildi gerek tvlerde gerekse fuar gibi organizasyonlarda fiyat artısi ondan oldu.Bizim yan köyde biri 2 sene önce holstein ineklerini keatirip 50 tane Avusturyadan simental getirdi ineklerin yarisı geldigi sene mezbaaya gitti kesildi adam simdi o verdigi holsteinlerini arıyor ama iş işten geçti simentaldeki durum kısaca böyle.

Simental ırkı son yıllarda çok şisirildi gerek tvlerde gerekse fuar gibi organizasyonlarda fiyat artısi ondan oldu.Bizim yan köyde biri 2 sene önce holstein ineklerini keatirip 50 tane Avusturyadan simental getirdi ineklerin yarisı geldigi sene mezbaaya gitti kesildi adam simdi o verdigi holsteinlerini arıyor ama iş işten geçti simentaldeki durum kısaca böyle.
Rıdvan kesime gitmelerinin sebebi neydi ?

Fatih bey , sitemize üye Gürkan Avşar var kendisi kamanlı .
Hayvancılık işine başlamadan önce yanlış hatırlamıyorsam kamuda memurdu galiba ,boş bi zamanda gidip tanışın size yardımcı olur .
İlk zmn sıkıntı ceksede şuan baya bi yol katetti işletmesinde .

Fatih bey , sitemize üye Gürkan Avşar var kendisi kamanlı .
Hayvancılık işine başlamadan önce yanlış hatırlamıyorsam kamuda memurdu galiba ,boş bi zamanda gidip tanışın size yardımcı olur .
İlk zmn sıkıntı ceksede şuan baya bi yol katetti işletmesinde .

İsmi yabancı gelmiyor bu avşarlar var traktör alım satım işi de yapıyorlar bi ulaşıp görüşmeye çalışırım müsait bir zaman da

Allah yardımcınız olsun. Bahsettiğiniz sermaye biraz düşük kalmış. Şayet barınak maliyetiniz olmayacaksa 10 baş gebe düve ile başlayabilirsiniz. Cins konusunda Nail Beyin dediğine katılırım. En makul ve mantıklısı sürünün karma olması. Her iki türden de bulunursa bence en güzeli. Sayı bakımından da kaba yeminizi karşılama oranınız en belirleyici kıstas olmalı. Hakkınızda hayırlısı olsun..

"Dünyada her ne var ise kaynağı aşktır; ilim ise koca bir dedikodu." diyerek Fuzuliden bir sözle başlayayım:)

Toprağa bağlılığınız ve cesaretinize hayran kaldım, o kadar tıp okuyup kafa patlattıktan sonra böyle toprak ve hayvancılık düşüncesi ilginç fakat bir o kadar da güzel.
Geçmişten gelen tarıma hayvancılığınıza aşinalığınız, arkanızda somut birşeyleriniz var en azından sıfırdan başlamayacaksınız bu büyük avantaj

Benim hayvancılıkla ilgili bilgim yok fakat size yol gösteme amaçlı önerilerde bulunabilirim. Yakından tanıdığım ailesi hayvancılık yapan [MENTION=62309]genççiftçi[/MENTION] sizi zamanı olursa bilgilendirir, yardımcı olur. 2. önerim ise benim diğer takip ettiğim toprakbilgi .com forumda konu açmanız teknik olarak yardım mutlaka yardımcı olacaktır.
Hakkınızda hayırlısı, Allah yardımcınız olsun...

Allah yardımcınız olsun. Bahsettiğiniz sermaye biraz düşük kalmış. Şayet barınak maliyetiniz olmayacaksa 10 baş gebe düve ile başlayabilirsiniz. Cins konusunda Nail Beyin dediğine katılırım. En makul ve mantıklısı sürünün karma olması. Her iki türden de bulunursa bence en güzeli. Sayı bakımından da kaba yeminizi karşılama oranınız en belirleyici kıstas olmalı. Hakkınızda hayırlısı olsun..

Sermaye konusu biraz düşük gibi mevcut ahıra da ancak 10-15 sağmal büyük baş sığdırabilirim ilerleyen dönemde düve buzağılarla ancak 2,5-3 yıl idare eder orası.Sermaye de şimdilik bütçemi de çok aşmadan uzun vade borçlanmadan yapmak istiyorum.Irk konusunda ise dediğiniz yapılabilir. Holstein-simental yarı yarıya alınıp zamanla hangisi ile devam edeceğime karar verebilirim.kaba yem konusunda ise de şimdilik ekilen arazi yeter ancak sürü büyüdükçe ekim alanın artması gerekmekte.İlginiz için teşekkürler

"Dünyada her ne var ise kaynağı aşktır; ilim ise koca bir dedikodu." diyerek Fuzuliden bir sözle başlayayım:)

Toprağa bağlılığınız ve cesaretinize hayran kaldım, o kadar tıp okuyup kafa patlattıktan sonra böyle toprak ve hayvancılık düşüncesi ilginç fakat bir o kadar da güzel.
Geçmişten gelen tarıma hayvancılığınıza aşinalığınız, arkanızda somut birşeyleriniz var en azından sıfırdan başlamayacaksınız bu büyük avantaj

Benim hayvancılıkla ilgili bilgim yok fakat size yol gösteme amaçlı önerilerde bulunabilirim. Yakından tanıdığım ailesi hayvancılık yapan [MENTION=62309]genççiftçi[/MENTION] sizi zamanı olursa bilgilendirir, yardımcı olur. 2. önerim ise benim diğer takip ettiğim toprakbilgi .com forumda konu açmanız teknik olarak yardım mutlaka yardımcı olacaktır.
Hakkınızda hayırlısı, Allah yardımcınız olsun...

Teşekkür ederim Görkem kardeşim.:DVideolarını keyifle izliyorum [MENTION=12781]alipaşalı[/MENTION]erkan gideli sana kaldı işler:D.dediğin gibi geçmişten gelen bir aşinalık var ama öğrenmem gereken o kadar çok şey var ki,her gün yeni şeylerle şaşırıyorum.Notlar alıyorum. toprakbilgi.com formunu da geçen hafta öğrendim.Oraya da üyelik açtım bazen oraya da bakınıyorum.Orada da değerli abilerimiz var.Bu konuyu orada da açıp değerlendirilmesini rica edeceğim. Temenniin için teşekkür ederim.

Hayilisi herseyin
Umarim imkanlarin iyidir hayvancilika ilgili
Doktorluk onuru ve geliri yuksek meslek amirlik
Hayvanciliktada imkan varsa yoneticilik amirlik yapabilrsin
Once merak heves sıkı takip ama mutlak iyi takip
Ben 20 yili gecti isin icindeyim pek gelisemedik tahsil zaten ilkokul
Bu sabah eksilere dustu hava neyi tutsan donuyor her isin zor tarafi

Yakinda ayagim kirildi topuk kemigi doktor bey dedi alciya alinca rapor yazacam dedi isyerine gosterirsin☺ gulmek geldi icimden doktorbey dedim kendi isim kime göstercem raporu
Takip ettik alcili ayak ile isimizi oglum var lise sonda 5 te kalkti sabah hayvan bakimina annesi ile sonra okula aksam yetsti yine
Hayvanciligin zor taraflari ama dedigim gibi sadece iyi takıp ile cok basarili insanlar var cevremde güzel isci calistiriyorlar
Doktor adama hayvancilikta olsa yakisan yoneticilik olur bence
Allah herkesin yardimcisi olsun selamlar

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Toprağa gönül vermiş değerli arkadaşlar hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Başlıkta ta belirttiğim gibi 7 yıllık doktorluk mesleğime son süreçlerden dolayı noktalı virgül koydum.Bundan sonraki hayatımda da tarım ve hayvancılıkla devam etmek istiyorum.yaklaşık 2 senedir bu forma üyeyim ve ilk başlarda hobi olarak konuları takip ediyorum.Bu platform vesilesi ile yüz yüze tanışmasam da gıyabında çok arkadaşları tanımış oldum.Ülkenin her yerinden doğusundan batısında güneyinden kuzeyinden herkesi az da olsa tanımış oldum.Aksaray dan [MENTION=7144]haci[/MENTION]memet, Çanakkale den [MENTION=44124]simentalci[/MENTION] Barış Bey, Erzurum dan Yusuf Bey Eskişehir den @Görkem aklıma gelen bazı arkadaşların isimleri.Sizlerin sayesinde bilmediğim çok şey öğrendim. ve öğrenmeye de devam ediyorum.Buralarda bundan sonra daha çok vakit geçireceğe benziyorum.
Asıl Konuma gelmek gerekirse,sizlerden fikir almak, nasıl olacağı konusunda değerli görüşlerinizi sormak.
Öncelikli olarak Kırşehir de ikamet ediyorum.Ailem köyde tarım ağırlıklı olmak üzere tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor.Çocukluğumdan beri tarımın içinde büyüdüm.Yıllık yaklaşık 600 dönüm yer ekiyoruz bunun 80-90 dönümü sulu olmak üzere.Bundan sonra da aslıma toprağa ve hayvancılığa dönmek istiyorum ancak kafam da çok fazla çözülmesi gereken problemler var. Sizlerinde değerli görüşlerinize başvurmak istedim buradan.Madde madde belirteyim aşağıya:

1-Yeterli miktarda tarım alanı ekiyoruz ve hayvancılık gibi bir düşüncem var.Süt hayvancılığı ile başlamak istiyorum.
2-Ülkenin son dönem yaşamış olduğu sosyal ve ekonomik problemler daha da büyürse (öyle de görünüyor) yaza yatırım yapmak doğru bir karar mıdır?
3-Yapacağım yatırım 10-15 gebe düve başlamak istiyorum.50-60 bin civarında öz kaynak geri kalan kısmı ise kredilerle yapmayı düşünüyorum. Mantıklı olur mu?
4-Yapacağım mandıra mevcut ahırın revizyonu ile başlamayı düşünüyorum ilk başta riski düşük, maliyeti daha az olacak diye düşünüyorum.Uygun mudur?
5-Simental ırkı ile başlamayı düşünüyorum.Hataları daha iyi tolere eden bir ırk olması münasebeti ile?
6-İşçilik ve hayvan bakımlarını bizzat kendim ve babam ile yapmayı düşünüyorum ilk etapta.İşçilik maliyetini düşürüp daha dikkatli takip edebilmek açısından.
7-En son olarak ta şu süreçte böyle bir işe girmek ne kadar mantıklı olur?

Fuzuliden bir parça ile de bitirmek istiyorum söyleyeceklerimi,

Cümle alemin rızkını veren vardır
Yaptığın hatayı görmüyor sanma
Kalpte gizli en derin sırları bilen vardır
Mal-ı emlakım var deyu güvenme
Arkam var deyu dayanma
Sırt üstü insanı yere varan vardır
Beyhude gamlanma divane gönül
Cümle alemin rızkını veren vardır
Derdime vakıf değil canan
Beni handan bilir
Hakkı vardır şad olanlar
Herkesi şadan bilir
Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil
Çektiğim alamı bir ben birde Allah’ım bilir
Fuzuli

Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.Saygı ve bereketli kazanç temennisi ile
Sn; DrFatih, öncelikle hayvancılığa girme kararınızı tebrik ederim. İhşallah başarılara imza atarsınız. Süt inekçiliğini düşünüyorsanız Simental-Holstein..vs ırklarından uzak durun derim, baş edemezsiniz. Çünkü bu hayvanlar çok masraflı, çok yem tüketir, çok sağlık sorunları çıkartır, süt değerleri düşük kalitededir. Bizim ülkemize uygun ırklar değildir. Sizin için en ideal ırk olarak JERSEY ırkını tavsiye ederim. Webten araştırın bu cins dünyada en kaliteli süt veren cinstir. Süt değerleri örneğin Sütyağı Holstein %3-3,5 iken bunlarda %5-6 civarındadır. Tereyağı, peyniri, kreması mükemmeldir. Az masraflı, meraya uygun, hastalıklara, soğuk-sıcak iklime dayanıklı sevimli-uysal hayvanlardır. Tavsiye niteliğinde de besi amaçlı düşünürseniz ANGUS ırkını tavsiye ederim.

Hayilisi herseyin
Umarim imkanlarin iyidir hayvancilika ilgili
Doktorluk onuru ve geliri yuksek meslek amirlik
Hayvanciliktada imkan varsa yoneticilik amirlik yapabilrsin
Once merak heves sıkı takip ama mutlak iyi takip
Ben 20 yili gecti isin icindeyim pek gelisemedik tahsil zaten ilkokul
Bu sabah eksilere dustu hava neyi tutsan donuyor her isin zor tarafi

Yakinda ayagim kirildi topuk kemigi doktor bey dedi alciya alinca rapor yazacam dedi isyerine gosterirsin☺ gulmek geldi icimden doktorbey dedim kendi isim kime göstercem raporu
Takip ettik alcili ayak ile isimizi oglum var lise sonda 5 te kalkti sabah hayvan bakimina annesi ile sonra okula aksam yetsti yine
Hayvanciligin zor taraflari ama dedigim gibi sadece iyi takıp ile cok basarili insanlar var cevremde güzel isci calistiriyorlar
Doktor adama hayvancilikta olsa yakisan yoneticilik olur bence
Allah herkesin yardimcisi olsun selamlar

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Öncelikle geçmiş olsun İsmail Bey.Yönetici olma işi ilk başta olmayacak.kendim hem işçi hem patron olamayı düşünüyorum ilk zamanlar.Bahsettiğiniz konuları çok düşünüyorum yazı kısı erken saatlerini,akşam saatlerini.Ama idrak edebilmem için işin içine girmem gerekiyor:).ben toprakla büyüdüm çocukluktan itibaren sabah uykum olmadı .okul başlayınca okula,yaz gelince tarlaya kuzuya. Burada bulunan herkesin samimi ve alın teri ile para kazandıklarını biliyorum.Çok zor şartlarda insanlar hayatlarını devam ettirmeye çalışıyorlar.Helal kazanmak için geceleri gündüzleri yok.Sıcak-soğuk demeden çalışıyorlar.Allah herkesin özellikle geçimini topraktan sağlamaya çalışan insanların yardımcısı olsun

Sn; DrFatih, öncelikle hayvancılığa girme kararınızı tebrik ederim. İhşallah başarılara imza atarsınız. Süt inekçiliğini düşünüyorsanız Simental-Holstein..vs ırklarından uzak durun derim, baş edemezsiniz. Çünkü bu hayvanlar çok masraflı, çok yem tüketir, çok sağlık sorunları çıkartır, süt değerleri düşük kalitededir. Bizim ülkemize uygun ırklar değildir. Sizin için en ideal ırk olarak JERSEY ırkını tavsiye ederim. Webten araştırın bu cins dünyada en kaliteli süt veren cinstir. Süt değerleri örneğin Sütyağı Holstein %3-3,5 iken bunlarda %5-6 civarındadır. Tereyağı, peyniri, kreması mükemmeldir. Az masraflı, meraya uygun, hastalıklara, soğuk-sıcak iklime dayanıklı sevimli-uysal hayvanlardır. Tavsiye niteliğinde de besi amaçlı düşünürseniz ANGUS ırkını tavsiye ederim.

Murat bey tavsiyeniz için çok teşekkürler.Dediğiniz şeyler mantıklı ama hesap kitap işini çok iyi yapmak gerekiyor.Önceliğim ahırı planlama,yem tedariği,eksik ekipmanların temini en son olarak ta hayvanlar düşünüyorum.Besi çok düşünmüyorum.Sütü işi biraz külfetli ve riskli bir iş olmasına rağmen aklımda şimdilik süt işi var. Bahsettiğiniz ırkı duydum ama yakından inceleme fırsatım pek olmadı. Özelliklerini bir araştırayım bakalım.

Değerli arkadaşlar herkesin önerisi ve tavsiyeleri için çok teşekkür ediyorum.Konuyu okuyan arkadaşlar bazıları genelde,bazıları özelde neden bu iş diye soruyorlar.Bazıları da aklından geçiriyordur belki,bu adam macera arıyor,gitsin işini yapsın mis gibi,parası çok ne yapacağını bilmiyor gibi düşünceler geçebilir.Bu konuda bir açıklama da bulunmak istedim.Aslında bu konuya değinmeyecektim ama lüzum hasıl etti diye düşünüyorum.
7 yıldır hekimlik yapıyordum.Düzenim de çok şükür iyiydi.Ama bu 15 Temmuz Hain Darbe girişimi sonrası hiç bir suçlamaya tabi tutulmadan açığa alındım ve 1 ay önce de kamudan ihraç edildim.Ne meramımızı anlatacağım bir merci ne de kendimizi savunabileceğim bir mahkeme oldu.Hukuki olarak süreci işletiyorum ancak çok sağlıklı işlemiyor(hatta hiç işlemiyor).özel sektör girişimlerinde de bulundum.Ancak özel sektör almak istese de sgk gibi kurumlar keyfi uygulamalarından dolayı alıma izin vermiyorlar.(Sağlık bakanlığının özel sektör de çalışabilir genelgesine rağmen.)Yani anlayacağınız doktorluktan vazgeçmiş değilim ama kısa vadede(benim tahminim 5 yıl) kamuya geri dönme durumum yok gibi.bende bu süreçte boş durmak istemiyorum.Çünkü para iel kazanamayacağın en önemli şey ZAMAN.Sağlığım sıhhatim yerinde iken bir işe başlamak istiyorum.ha bu süreçte özel hastaneler riski göze alıp çağırırlarsa(ben hiç zannetmiyorum) çalışmayı düşünüyorum.O zaman yoğun bir tempo ile iki işi de beraber götürmek istiyorum.herkese saygılarla....