DOKA'dan Anadoludakiler Projesi ile Yerel Kalkınma Atağı

3.jpg

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'ndan Anadoludakiler Proje Teklif Çağrısı​

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Anadoludakiler Projesi kapsamında Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı'na (SOGEP) çıktı. Bu projeyle yerel ve bölgesel kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor. Projelerin asgari bütçesi 1 Milyon TL olacak ve öncelikli olarak istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal girişimcilik ve sosyal sorumluluk içermesi isteniyor.

Anadoludakiler Projesi ve Amaçları​

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen Anadoludakiler Projesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde hayata geçiriliyor. Proje, toprakların tarımsal bereketi, mutfak kültürünün zenginliği, zanaatkarların becerilerinin hikayelerle görünür kılınması ve girişimciler ile kooperatifler için yenilikçi fırsatların ortaya çıkarılmasını amaçlıyor. Ayrıca, yerel ve bölgesel kalkınmanın desteklenmesi de projenin önemli hedefleri arasında yer alıyor.

SOGEP Programı Hedefleri​

DOKA'dan yapılan açıklamada, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2024 yılında ülke genelinde yürütülecek olan (SOGEP) - Anadoludakiler programına ilişkin proje teklif çağrısı başlamıştır. SOGEP Programının amacı, programın uygulandığı illerde yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmaktır. Anadoludakiler markası ile de topraklarımızın zenginliğinin dijital platformda paylaşılarak yerel üreticilerin desteklenmesi, geleneksel kültürün yaşatılması ve yerel potansiyellerin keşfedilmesi amaçlanmaktadır," denildi.

Proje Bütçesi ve Şartlar​

Hazırlanacak projelerin asgari bütçesi 1 Milyon TL olması gerektiği belirtilen açıklamada, projelerin öncelikli olarak "İstihdam Edilebilirliği Artırmak, Sosyal Girişimcilik ve Yenilikçilik, Sosyal İçerme ve Sosyal Sorumluluk" içermesi isteniyor. Kamu kurumları ile kar amacı gütmeyen kuruluşların sahibi olduğu projelerde eş finansman katkısının asgari yüzde 10 olduğu vurgulandı. Kar amacı güden kuruluşlar, sadece sosyal sorumluluk projeleri için başvuru sahibi olarak proje sunabilirken, diğer program önceliklerine yönelik projelerde iştirakçi olabilirler. Kar amacı güden kuruluşların başvuru sahibi olduğu sosyal sorumluluk projelerinde eş finansman katkısı asgari yüzde 50'dir.