DİSKLİ PULLUK/NORMAL PULLUK TERCİHİ?

Ynt: DİSKLİ PULLUK/NORMAL PULLUK TERCİHİ?

Normal pullukların bıçak fiyatları 30-35 TL peki bu diskli pulluğun bıçakları kalmayınca yenileme maaliyeti ne kadar tutar acaba.Bi tabağına 60-80 TL diyorlar diye duydum.Bir de bu yönü var.

Normal pulluk daha fazla pulluk tabanı yapar gibi duruyor... her iki pulluğa da sahip olup deneyen varsa bi açıklık getirse şu konuya.

Aslında işlemesiz tarım taraftarıyım, alacan bi anız mibzeri ekip çıkacan... tertemiz.

Bilim adamları dahil niye toprak işleniyor sorusu günümüzde halen açığa kavuşmamış durumda.

İlk şu JD traktöre adını veren vatandaş yaklaşık 150 sene önce ABD ' de (her sakatlıkta bu kıtadan dağılıyor dünyaya :)) çapa-pulluk benzeri bişey üretmiş ondan beridir her yer pulluk... sonra ABD ' de inanılmaz hızda artmıştır rüzgar-yağmur erozyonu...

Bi deli bi kuyuya taş atmış 150 senedir çıkmıyor.

• Beğen
Tepkiler: umut71

UÖZKAN.77 link=topic=67233.msg764179#msg764179 date=1375632407' Alıntı:
Normal pulluk daha fazla pulluk tabanı yapar gibi duruyor... her iki pulluğa da sahip olup deneyen varsa bi açıklık getirse şu konuya.

Aslında işlemesiz tarım taraftarıyım, alacan bi anız mibzeri ekip çıkacan... tertemiz.

Bilim adamları dahil niye toprak işleniyor sorusu günümüzde halen açığa kavuşmamış durumda.

İlk şu JD traktöre adını veren vatandaş yaklaşık 150 sene önce ABD ' de (her sakatlıkta bu kıtadan dağılıyor dünyaya :)) çapa-pulluk benzeri bişey üretmiş ondan beridir her yer pulluk... sonra ABD ' de inanılmaz hızda artmıştır rüzgar-yağmur erozyonu...

Bi deli bi kuyuya taş atmış 150 senedir çıkmıyor.

abı bız ıkısınede sahıbınız dedıgım gıbı ot lu olunca dısklıyı kullanıyoruz cunku otu yatırıyor gubre gorevi yapıor normal pullada otsuzken suruoz ok-*-s normal pulluk oto topluyor guzel olmuyor

bızde resımdekınden var

Pulluk mu o ne diyor ABD çiftçisi....

Awrupa ' da hala kullanılmasının bir nedeni bana göre toprağın sürekli yağmurdan dolayı çamur gibi olan tawını ekim tawına getirmek için toprağın dewrilerek hawalandırılmasıdır.....

Ben kendi adıma pulluk kullanmadan ekim dikim yapıyorum....

Elin gavuru NO TİLL diyor adına yani; İŞLEMESİZ TARIM.

no till drill, planter, seeder, direct drilling, minimum, zero, soil carbon loss

No-Till Farming

Mazot pahalı derken bi de boş yere tarla sürmeyelim... :)

Bi de japon bi TARIM FİLOZOFU var (tarımın felsefesi olmaz demeyin var) adam oraların sayılı bi uzmanıyken başına saksı düşüyor (buarayı ben uydurdum.) aslında saksı düşmüyor ama adam ölümden dönüp hayatı-dünayayı-bilimi önüne çıkan herşeyi sorguluyor, sorguluyor...

En sonunda çok şey bildiğimizi sanan biz ademoğullarının hiç bir şey bilmediğimiz anlıyor!

Dünyadan elini eteğini çekip (haca gidiyor. burayı da ben ekledim :)) dünyadan uzaklaşıp bab çiftliğinde kendini dağa taşa kuşa böceğe veriyor...

Kimsenin daha önce denemediği şekilde HİÇ BİR ŞEY YAPMA tarımı yapıyor (biz de yan gelip yatmanın adı) adam akşama kadar şiir yazıyor, sobet muhabbet.. uzlet, kafa dinleme..

Ama ister inanın ister inanmayın adamın baba çiftliğindeki tüm pirinç, meyve..vs verimleri ömrü boyunca (90 yaş civarı geçenlerde dünyasını değişti, hayranları halen izinde) Japonya ortalamasının üstünde!

Herbidsit yok, pestisid yok, sentetik gübre yok, toprak işleme yok, motor yok, pulluk yok, HİÇ TARIMI :)

Dünyadan ve japon bilimciler, meraklılar tarımcılar senelerce bu çiftliğe gidip geldiler şaşırdıklarıyla kaldılar (biz de olsa ne tembel adam ortalığı pislik götürüyor derler)

Aha da kitabı;

101b1smarch link=topic=67233.msg764134#msg764134 date=1375618143' Alıntı:
Normal pullukların bıçak fiyatları 30-35 TL peki bu diskli pulluğun bıçakları kalmayınca yenileme maaliyeti ne kadar tutar acaba.Bi tabağına 60-80 TL diyorlar diye duydum.Bir de bu yönü var.
en son duydugumda 55 tl idi zaten bıçak yüleme ve yeni parasını hesaba katarsan bunun tabaklarının maliyetinin ucuz oldugu anlaşılır ..mesela bi bıçak 35tl bir kama45-50tl işledigin topraga göre yılda 2 veya her yıl yületmek gerekiyor yüleme parası burda 10 bıçak 15 kama sizin oraları bilmem 4 lü pullukta 40tl bıçak 60 tl kama yüleme parası her yıl veriyoruz diskli de ise disk bitince 55tl ye degişiyoyıllarca gidiyokullandıkça keskinleşiyo yüleme yok.. kullanın veya illede alın demem işine gelen alsın ben memnunum

UÖZKAN.77 link=topic=67233.msg765237#msg765237 date=1375981128' Alıntı:
Biri dikine diğeri yanlamasına tamam..

Peki hangisi avantajlı?

Bi de normal pulluk, disk pulluk var sizde. Buna niye ihtiyaç var? Onların yapamadığı neyi yapıyor..

Pulluk gıbı ısler ıcın dısc pulluk ıkılemede tabıkısıde vanvey daha ıyıdır vanvey keseksız yapıor dısk pullugu cekınce ustunden dıscaro cekmek gerekebılıyor ama vanveyı cektın mı bır sey ıstemez anlş-*s

Bende bu vanveyin 11 li çekiliri var dehşet bi makina nohut yeri bozmada nadas ikilemede bunu kullanıyom otlu yerlerde kazayağı tıkanıyo büyük kobil var oda ot kaçırıyo .ama vonvay iyice yanlatıp derinlik ayarınıda denk getirdinmi toprağı un gibi eletttiriyo ben 2 senedir nadasları güzden yapıyom ilkyazın millet sürerken ben ikilemeye başlıyom pulluğun üstüne direk bunla başlayıp tarlaları halı gibi düzeltiyo.geçen yaz nadaslar otlandı işlerim vardı gidemedim hastalık ölüm kalım derken neyse tarları bi dolaşim diye gittim benim nadaslar çayır gibi arkadaş denk geldi ee bunları saçlı pullukla sürelim bidaha bu tarlalar arınmaz ottan dedi saol dursun bakam dedim.ertesi gün vonvaya yağlayıp başladım yaptığı işi gören yol kenarında durup seyrediyo neyse 3-4 günde işi bitirdim.tarlalrın temizliğini görenler vonvaya aramaya çıktılar ama yok.hidrolikli olanlarda çekili gibi değil motoru çiziden çıkartıyo.

Biz 5 6 sene diskli pulluk kullandık normal pulluğa göre tek iyi bir yanı kesek çıkarmaması ve traktörü yormaması kötü yanları ise kuru normal sert toprakta diğer pulluklara göre batmıyor sert toprakta hiç batmıyor yaş toprakta hiç denemedim birde tarlalarımızı düzenini bozdu sulamada sıkıntı yaşıyoruz bunun nedeni diskler döndükleri için süratli gittin mi toprağı fırlatıyor ama normal pulluk sadece çeviriyor toprağı