Ynt: Destekleniyor muyuz? Köstekleniyor muyuz? (Tarımsal Destek İlizyonu)
UÖZKAN.77 link=topic=81188.msg964661#msg964661 date=1422686017' Alıntı:
yılmaz, yavuz hocam..
son 10-20 yılın rakamlarını bulmak mümkün..
ülke geriye gitmediğine göre (2001 krizinde GSYH olarak dünayada 22. liğe kadar geriledik şuan 16. sıradayız... 1 sıra bile atlamak çok zor bu iş).. en azından rakamsal olarak iyi olmalı..
bide tarıma verilen rakam AYNI kalsa bile son 10 yılda kırsal nufüs azaldı yani kişi başına daha çok düşmüştür..
yalnız bunlar bi yana kişisel olarak hissedilenler var.. istatistikler bunları TAM yansıtmayabilir.. eyvallah.. gelir adaletsizliği varsa yine rakamlar şaşırtıcı olur eyvallah.. ama bugün IMF ' den dilendiğimiz parayı yardım olarak adını duymadığımız ülkelere verebiliyoz.. bu da var..
ha derseniz.. sanayi-turizm vs gelişti ama tarım geri gitti.. yine son 10-20 yılın rakamlarına bakmak lazım..
açıkcası tarımın TOPLAM rakamları da büyüyo.. ama değişim-dönüşüm olup küçük-orta işletmeleri eziyo derseniz ona bişe diyemem..
kendi adıma mesela 'yıllık traktör satışlarına bakarım'.. gayet net bilgi verdiğini düşünüyom.. yıllık istikrarlı 40-50 bin adet traktör satılıyo..
peki KİM alıyo bunları.. en ucuzu 75-100 bin tl..
tabiki istatistik olarak büyümek, rakamsal büyümek.. SAĞLIKLI büyüme anlamına gelmez.. vede daha önemlisi refah sağlandı anlamına gelmez.. gelir adaleti, sosyal devlet vs olmadıktan sonra onun da pek kıymeti yok.. neyse mevzu dağıldı biraz..
son olarak mevcut tarımsal yapıyı ve politikaları vasat, yetersiz buluyorum.. ama üreticinin de iğneyi kendine batırması gerek de derim.. örgütlenme vasat-bakanlık vasat şaşıracak bişe yok.. siyasetle işim kaçırmazsam oy kullanmaktan ibaret..
dostum tarıma verile nrakam aynı kalsa bile kısal nüfus düştügü için oran artmıştır demişsin
bilmem haberin varmı şuan ülkmizde buluann atrım arazilerinin 40-45 milyon hissedarı var
yani oranda artmadı aksine azaldı
kaldıki ilk sayfada yılmazın ilk msjında yazan rakamlar dogruysa şuan 9,5 milyar tl alıyor çiftçi
buda 4milyar dolar yapar ve bunun %1e denk gelmedigini söylemiş yılmaz kayna göstererek
bir arkadaşımızda 1999da % 8 lik oran ve 16 milyar dolar çiftçiye verilen destek miktarını belgelemiş
matamaik hocam ben i kandırmasıysa 4 millyar dolar 16 milyar dolardan herzaman küçüktür
ayrıca çiftçinin durumu iyi olsa hakekttiigi parayı kazansa köy nufusu neden azalsın
yada babası atası çiftçi olan hatta 100lerce dekar arazisi olan çiftçi çocukları nedne şhre gidip asgai ücretli işlerde çalışsınki
195-1990 arası üniversiteden ziraatçi oalrak mezun olan bir abi var köyde ve o dönem ister ziraatçi ister ögretmen olabiliyorken meslege hiç başlamadan çiftçilige başlamış halada yapıyor
1000küsür dekar arazisi var hepsi tapulu kendinin
oglu lise mezunu şehirde 1200liraya çalışıyor 22-23 yaşında
traktör konusuna gelirsek hiç uzaga gitme misal
sende kaç traktör var
senin meslegin ne
sen traktörden büyük paralar mı kazanıyorsun
traktör alrıken tık para verebildinmi yoksa kredi vs kullandınmı
sorular çogalır gider
traktör görmek traktörün çogaldıgını görmek çiftçinin zenginleştigini göstermez yani zaten sadece çiftçiler traktör almıyor gerekli olsada olmasada canı isteyen bankadan kredi çekebilecek şartları olan herkes alıyor artık ve böylece açık büyüyor giderek
yani zaten gördügümüz tratörler yada kapımızdaki traktörler bizim degil bankaların
dün haberlerde aslen batmanlı olup uzun yıllardır ingiliz vatandaşı olan maliye bakanımzı dinledim epey konuştu dinledigime pişman oldum yeni vergiler vs bişeyler anlattı
bugün 13 haberlerinde aslen konyalı bir yörük aileye mensup olan son günlerde serok ahmet ismiyle anılan başbakanımızı dinledim artık yazarkasalar yerlere atılmıyor işyerlerinde kullanılıyor diyor ımfye borcumuz yok diyor biz yaptık diyor
artık kimse darbe yapamayacak diyor paralel diyor açılım diyor
cumhurbaşkanı desen can derdinde ibrahim saraçmı saraç oglumu ne ottan falan ilaç yapan biri var onu saraya danışman almış
günümüz bunları izlemekle geçiyor
yani bilmem anlatabildimmi
birde konuyla alakalı degil ama ekleyim
internet kullanan face tiwiter vs kullanan ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan nekadar eş dost arkadaş varsa son bir kaç yıldır dikkat ediyorum
sanalda padişahım çok yaşa modunda lar
yaptıkları paylaşımlar yazdıkları msjlar hep bu yönde
acaba maaşlarına %100 falan zammı yapıldı yoksa üzerlerinde bir baskımı var