dana eti fiyatı kaç lira olmalı?

Sizin ahirlar kac baslik?
1631475390560.png

Resimdeki gibi ahırlar bulunuyor.

O acidan bakinca dogru gibi geliyor. Peki o aldigin traktorun simdiki ikinciel fiyati ne, kac kilo karkas bunu lutfen yazarmisiniz. 4 ton karkasa almissiniz, alti yil kullanmissiniz simdi satsaniz kac ton karkas ediyor ?

Sizin traktoru tam bilmiyorum Case 90 gordum 2013 model fiyati 190.000 TL.
Bu hesaba gore 190.000/4=47.500 karkas fiyati cikar. Elbette 2014_2021 yani 7 yil da kullandiniz. Demekki 40_42 fiyat iyi mi diyelim ? Hesabi yaparken her acidan bakmak lazim.
Elbette urun icin sermaye yatiyor, emek sarfediliyor, urun degerini bulmali, kazancin bereketi olmali. Insaallah.

Resimler ve ekler

• Screenshot_20210914-151017.png
    Screenshot_20210914-151017.png
    335 KB · Görüntüleme: 6
Bir sekilde piyasa kendisini bulur. Tuketici alamazsa uretilen mal satilmaz, uretici zarar ederse uretimi birakir kitlik olur. Piyasa kendi sartlarini olusturur.

Arpa, bugday, silaj , yonca pahalanirsa sut ve et ureticisi isi birakir. Mali satamayan ciftci de isi birakir, bu sefer bicercinin balyacinin isi azalir.... Gubreci daha zam yakarsa ciftci ekemez bu sefer gubre fabrikasi batar.
Herkes zincir halde etkilenir.

Yani millet et yemesin.

Kilosu 200 lirayi gececek eti kime satacaksin?
Hayvan sadece kendini finanse etmiyor.
İnşaat için bir çivi çakabilen kaldı mı.
Geçmiş yıllara dönüp bir bakınız.
10 krş saman , 20 kuruş yonca , 40 kuruş/kg yem fiyatları varken et kesim fiyatları 7-8 TL/kg civarlarıydı.
30 TL ye et kesilirken 40 TL market fiyatları oluşurdu.
Günün şartlarında 70-80 TL ye kesilip 100 TL ye satılmasında bize göre hiç bir mahsuru yoktur.

Hocam, 80 TL karkas olursa , kemik orani hesabiyla , kemiksiz et kaca gelir? Buradan degerli dedigimiz file, kontrfile ve but ciksak kalan ortalama kaca gelir kasapta kaca satilir? Soylemek istedigim, millet et alamaz durumda gelirse, uretilen hayvanj kim alir. Orta nokta bulunmali ki bunu pazar kendisi yapar, fiyat kendisi artarak bir yerde durur.

Hocam, 80 TL karkas olursa , kemik orani hesabiyla , kemiksiz et kaca gelir? Buradan degerli dedigimiz file, kontrfile ve but ciksak kalan ortalama kaca gelir kasapta kaca satilir? Soylemek istedigim, millet et alamaz durumda gelirse, uretilen hayvanj kim alir. Orta nokta bulunmali ki bunu pazar kendisi yapar, fiyat kendisi artarak bir yerde durur.
pazar, malesef doğru fiyatı yapmıyor...
pazarı, güclüler tespit ediyor...
iki yıldır, büyük çiftlikler sürümden, az-çok kazanç elde ederken,
küçük çaplı çiftlikler, olması gereken kazancı elde edemiyor...
halen bu durum devam ediyor...
225 kg besi danası 6200-6800 aralığından alınsa,
karkas 41 lira ise,
225--->450 kg (kazanç yok, karkas geliri=hayvan+yem+işçilik harcaması)
225--->680 kg (kazanç var) (uzun süreli besicilik)

halkın et alması için,
son 10-20 yıldaki enfilasyonun dikkate alınarak,
maaş ve ücretlerin yeniden düzenlenmesi gerekir...
mevcut haliyle, büyük kesim mevcut et fiyatından da et alamaz...

Millet eskisi gibi et alabilse talep artardi ve kesim fiyatlari yukselirdi. Demekki talep dusmus, ozaman fiyat artmaz. Sorun buyuk kapali ahir kurup ziraatle ugrasmadan hazir yemle besi yapanlara. Merasi olan dediginiz kadar zorlanmaz, az kazanir ama kurbanligini yapar. Bakin eskisi kadar kurban satilmiyor, yani millet alamiyor, kurbanlik yapanlara fiyat baskisi oluyor. Millet buyukbas yerine koyun ve keciye yoneldi, parasi ona yetiyor. Yani alan yoksa bir malin fiyati yukselmez. Belirleyici olan piyasadir.

Ya alım gücü düşük oldugu için vatandaş bir mala değer biçiyor onun üstüne gelince almayı kesiyor zaten otel vb tüketiyor halkın et almasıyla zor oda bitti pandemide devlet de bireylerin farkında çabalıyor ama yol yok gıbı anlamakta bazen zorlanıyorum ta esnaf yalan ya ortam hayal yada bizde bir hata var bulunduğum şehirde orta halli ev 500 bini vurdu hala alacak olan varmı dıyorum çıkıyor. Lakin durdu yada duracak gıbı hırdavatçı bir arkadaş var 40 gündür durdu dıyor ama nasıl olacak bilmiyorum enflasyon faiz birde dolar var 3 üde ağzı açık canavar ocakta işçi ücret artışı olacak bu mecbur olacak ürün zamlanacak ne deyim bilemiyorum geçensene yazmıştım ekimde felan belli olur dıye sesler gelmeye başladı ancak bu şekilde ne kadar gider bilmiyorum

2015 yılında karkas et 23tl di ben case 100 aldım 4ton karkas et fiyatına Aldım
Bugün case100 340Binlira 4ton et ile almak için etin fiyati böyle olmalı
en doğru hesap bu işte

bende şimdi gidip senin gibi 4 ton karkas et fiyatına case100 alabilmeliyim

benim senden neyim eksik, niye 4 ton karkas et fiyatına case100 alamıyom şimdi ben?

et aynı et

fabrikadan çıkan yeni case100, aynı fabrikadan çıkan yeni case100

öyle değilmi?

en doğru hesap bu işte

bende şimdi gidip senin gibi 4 ton karkas et fiyatına case100 alabilmeliyim

benim senden neyim eksik, niye 4 ton karkas et fiyatına case100 alamıyom şimdi ben?

et aynı et

fabrikadan çıkan yeni case100, aynı fabrikadan çıkan yeni case100

öyle değilmi?
Et ayni et traktör de değişiklik yok oda aynı ama şimdi 8ton karkas et lazım 42₺den

Sermayesini hayvanlarında bağlı tutanların sermayeleri alım gücü olarak yarıya inmiş demektir. Önümüzdeki salı günü bir dana kestireceğim , karkas kg 44 TL . İnek veya gebe düve olarak arayan soran yok. Geçmiş yıllarda üç tane dana sattığımızda inşaat yapma kapasitemiz olabiliyordu ama şu an için ancak ustalık parasını karşılarmı bilmem. On yıl kadar önce tanesini 6 500 TL den 3 tane gebe düve satmıştım, o tarihlerde bizim buralardaki tarlaların dönümü 2000 TL idi, bir tane gebe düve ile 3 dönüm tarla alınabiliyordu...

büyükbaş kesimi yapılan mezbahalarda,
42 liradan satılan karkas,
kasaplara, zincir marketlere kaçtan satılıyor...
kasaplar, zincir marketler dana-etini kaç liradan satıyor...
dana-eti, kasapta, zincir markette,
olması gerekenden az fiyata mı satılıyor, olması gerekenden çok fiyata mı satılıyor...

bunu denetleyen var mı?
aylık olarak, bu bilgiye, çiftçi (besici), erişebiliyor mu?

besicilerin dernekleri, besicilerin birlikleri, kooperatifler ne iş yapıyor...

Sermayesini hayvanlarında bağlı tutanların sermayeleri alım gücü olarak yarıya inmiş demektir. Önümüzdeki salı günü bir dana kestireceğim , karkas kg 44 TL . İnek veya gebe düve olarak arayan soran yok. Geçmiş yıllarda üç tane dana sattığımızda inşaat yapma kapasitemiz olabiliyordu ama şu an için ancak ustalık parasını karşılarmı bilmem. On yıl kadar önce tanesini 6 500 TL den 3 tane gebe düve satmıştım, o tarihlerde bizim buralardaki tarlaların dönümü 2000 TL idi, bir tane gebe düve ile 3 dönüm tarla alınabiliyordu...
şimdi durum nedir?
onu yazmamışsın...