Ynt: Çizel Hakkında Herşey (Kullanım Tecrübeleri, Türleri, Avantajları & Dezavantajları)
Önceki gece ani bir kararla yem bezelyesini kaldırdığım 30 dekarlik bir tarlaya ayçiçek ekmeye karar verdim. vakit çok geç ama birçok kisinin yağmurlar yüzünden düzgün çıkış yapamayan ayçiçeklerine aşılama yapması yahut bozup yeniden ekmesi de cesaretlendirdi beni.
Kısaca tohumu, gübresi, işçiliği 2000 liralık bi kumar oynayalım dedik.
Tarla yüzeyi temiz (bitki artigi yok) ama toprak basılmış, tepik durumdaydı.
Burasını tek adam etme yolu ise pulluk yada çizel. Baska seçenek yok.
İste çizelin ise yaradığı anlardan biri de bu tarz durumlar.
Gece 00:00 ' da stayer 8073 ' den kalma, 1996 ' da İdris Abi ' den aldığımız yadigar 7 ' liyi Kubota ' ya taktım.
Ufak geldigi için istediğim kadar salma şansım oldu.
Aycicek oncesi yerleri karistirirken, topragın nemi kacmamasi için genelde pek derin işlemeyi önermezler ama bizim durum biraz farklı. Yerler mustan suruk olmadıgı için kasten çizelim derin çektim. Çizel cogu yerde şaseye yakın gitti. Ayakları 35 ' cm ' den yukarı hiç çekmedim.
Hiç taş olmayan tarladan en küçüğü futbol topu kadar 20-25 tane yeni tas çıktı. Hatta bir tane 250-300 kg ' lik masa kadar bir taban kayası bile yerinden oynayıp dikildi
Kesilen pimleri sorarsanız durum vahim. Ben ayaklara zarar gelmesin diye pim yada civata yerine inşaat demiri kullanıyorum. Değiştirmesi de kolay oluyor.
Sabaha karsı yer bitti ama kesip kesip pim yaptıgım 6 metre 14 ' luk İnsaat Demir ' i de bitmişti. Pim değiştirmenden resmen usandim. Onu geçtim is te çok yavaşladı. Tarladan çıkarken gün ayırıyordu.
Sonuc, kumsal olduğu için fazla tekec çıkmadı. Çizel biter bitmez aysana başladım. Toprağı iyice incelemek için çift aysan çektim.
Aksam üstu ekime başladık. Ve 23:00 ' da Ekim bitti ve tarladan çıktık.
Karar verildiği andan itibaren hiçbir hazırlığı olmayan bir tarla, tüm işçilikleri bitirilip 24 saat icinde ekilmiş oldu.
Gunebakan çıkar mı, çıkmaz mı bilmiyorum ama çizel olmasaydı hem yetişmezdi, hem de bu kadar güzel bir işçilik olmazdı.