Çiftçilik bırakılıp nasil bir iş yapılır


16 eylül 2023
marketler gene zam yaptı %30-50,
artık enfilasyon durmaz, halk ezilir....
hata yıllar önce yapıldı...
yapısal değişiklik diye diye buğünleregelindi...
büyüme, yabancı parayla yapıldı..
100 lira 4 dolardan az, 200 lia 8 dolardan az...
artık, memlekette ekonomiyi yabancıar belirler..
şimdi sıra ödemede...
 
Son düzenleme:
Gelecek nesiller için çiftçiligi terk etmeyin sen memur olduğunda senin çocuğunda ona buna yalakalık edip ise girmek zorunda çiftçi olduğunda çocuğun da kimseye minnet etmezsin az öz olur ama helalinden olur gelecek nesil çocuklarının ona buna ise girmek için minnet etmek zorunda kalmaz çiftçilik bağımsızlık demektir.
 
Dün sanayi elektriğine bugün sanayi doğalgazına yüzde 20 zam yapıldı. İğneden ipliğe herşey bir zam dalgası daha yer artık.Bizim buğday, mısıra geçen yılın fiyatını ver ama bu hammaddelerin taşınması,üretimi,işçiliği, pazarlanması ile ilgili her türlü girdiye önceki sezondan beri 15 aydır zam üstüne zam yap.Bizim günahımız ne? Biz üretmesek neyi taşıyıp, işleyip,pazarlayıp,markette sunup millete yedireceksiniz? Suçumuz üretmek mi?
 
Son düzenleme:
Sevgili arkadaşım, öncelikle şunu belirtmek isterim ben çiftçi değilim. Hobi amaçlı iki senedir 13 dönüm yer ekiyorum, bi evvelki sene arpa ektim 5800kg arpa aldım maliyetim dönüm başı 1000tl tuttu ve dönümden 2000tl kar ettim, yahu dedim bu işte para var tuttum o sene 14dönüm bi tarla daha aldım, boşta duran akrabamızın 30dönüm yeri içinde izin aldım yaklaşık 60 dönüme kadar bi araziyi ekmeye niyetlendim ama bazı sebeplerden onları ekemedim ve arpa ektiğim 13 dönümlük tarlaya geçen senede buğday ektim ve aynı tarladan 4800 kg buğday çıktı ve bu seneki maliyetim 2000tl tuttu. Buğdayı, tmo ya verebildim bu sayede de dönümünden yaklaşık 2000 tl kar ettim,
maliyet hesabında gübre, ilaç, tohum, yakıt, biçerçi, balyacı, kantar ücreti ,deponun önüne koyduğum fare zehir,i ne kadar cebimden çıkan bütün kalemleri ekleyerek yaptım, maliyete eklemediğim kendi işciliğim ile makinelerin yıpranması
şimdi soruyorum bi evvelki sene bin lira olan maliyet geçen sezonda iki bin oldu, gelecek sezon bu şekilde artar ve dönüm maliyetim 4bin olursa bu sezonda ki ciroya hiç dokunmamak lazım ki seneye tarlanın hakkettiği her şeyi verebilelim, hadi ben verdim diyelim sonuçta ektiğim yer belli yine en fazla 30 dönümlük yere ekerim geri kalanına fiğ, bezeyle tarzı bi şey ekip baharda yeşilken tekrar toprağa katarım, tarla güçlensin diye ama 500 dönüm 1000 dönüm eken bu işten çocuk okutan evlendiren hasta bakan borç ödeyen yani çiftçi, hayatını buradan gelene bağlayan bu sermayeyi nereden bulacak çok merak ediyorum.
dediğim gibi ben çiftçi değilim ama hesap ortada Allah çiftçiye kolaylık versin bu şekilde sürdürülebilir bi çiftçilik ben öngöremiyorum.
 
yukarıdaki yazıdan vardığım sonuç...
çiftçiler de, çiftçiliği hobi olarak yapsa...
kimse çiftçilikten şikayet etmez...maliyeler artsa da
ben de, bu sene (2023 de) hobi amaçlı ekin ekmeyi düşünüyorum...5-10 dekar

cahilliğimden olabilir,
acaba diyorum, kendi kendime...
zam, enfilasyon, devalüasyon gibi şeyleri dış güçler mi yapıyor...
memleket bir adım ileri gitmesin diye....
zam, enfilasyon, devalüasyon...bunların devam edip gitmesinden
kim ya da kimler faydalanıyor/kazanç elde ediyor, kimler zarar görüyor...

yüz lira, 1 dolar seviyesine düşerse (şimdilik 3-4 dolar)...
böyle olmasını, tabi kimse istemez...
eğer olursa,
paranın hali ne olur...
para, halinden şikayet eder mi...
lira dolarla kıyaslandığında, üzülüyor mudur...
çiftçilere göre, bunca yılın tecrübesi de dikkate alındığında...
bu gidişle, zam, enfilasyon, devalüasyon, nerede ve ne zaman durur...
siyasetçiler, istese bunu durdurabilr mi...
yoksa, ellerinden birşey gelmez mi...
 
Son düzenleme:

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt