Ciddi, Tecrübeli Abi ve Kardeşlerden Bilgi Talep Ediyorum

Herkese selamlar,
Forumunuzu takip eden , tarımı seven , daha önce tarım tecrübesi 10 dekar bir badem bahçesi kurup , ağaçları 3 yaşına getirip pes eden bir arkadaşınızım. Çok fazla tecrübem olmasa da tarım ile ilgili , had safhada ilgim ve merakım var ve dönüp dolaşıp yine tarım hevesi küllenip tekrar yanıyor bende. Yine alevlenme aşamasında olduğumdan tecrübe, bilgi ve deneyimlerinizden paylaşarak bana fikir verirseniz çok sevinirim ama lütfen ciddi olduğumu anlayın , laf olsun diye vaktinizi almıyorum siz de bir abi , bir kardeş olarak yol gösterin.

Büyük miktarda arazi kiralayarak (1000 dekar ve üzeri) , ilk etapta ekipmansız (traktörümü satmıştım bahçeden sonra) , ekipman ve işçiliği dışarıdan kiralayarak , muhtemelen ilk etapta basit ve kuru tarım (nohut, buğday belki çekirdek), çok fazla teferruata girmeden bu şekilde bir başlangıç yapmaya değer mi? Sürdürülebilir olması için çaba göstermeye değer mi? Gerekirse ilk bir kaç yılı kafa kafaya veya ufak zararla atlatıp ya da ufak kar edip bir düzen kurmaya değer mi?
Bölge İç Anadolu, tecrübe sıfıra yakın, istek heves üst seviye , kurulu düzen veya ekipman sıfır , yatırım yapılacak bir miktar para ile tarıma yatırım yapayım mı?
Muhtemel bir kaç soru veya öngörünüze önden cevap vereyim;
Parayı enflasyona ezdirirsin , git ev al , altın al vs derseniz amacım iş yapmak ve Türkiye de parası enflasyona ezilmeyen tek sektör bankadar o da para satar zaten,
Bu işler zordur sen zaten denemiş yapamamışsın bahçeyi bile hiç bulaşma , (iş bilgi ve tecrübe edindikçe kolaylaşır)
Ürün yanar, yağış olmaz , hastalık vs olur batarsın, (ben işi düzzgün yaparım kuralına göre , Allah tan bir şey gelirse o da nasiptir yapacak bir şey yok)

Bu bilgiler ışığında yardım, öneri, uyarı ve bilgilerinizi rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ettim.

🤣 yahu yazdım ya illa imzalı antetli mi göndereyim. Arpayı ekiyorum yağış, hava vs normal mevsiminde olursa hastalık vs olmazsa 350/400 kg biçilir diye düşünüyorum. Sapı vs biçeri karşılar diyorum. Ortalama maksimum 100 kg kar kalır diyorum, bugünün fiyatıyla ortalama 950 tl eder diyorum onu da zaten yel alır sel alır acemilik diyorum ama böyle böyle tecrübe olur diyorum. 😀

Üstatlar,
Arpa, buğday, nohut için söylüyorum
Meteoroloji takip edilip yağmur önü Dap ile birlikte ekilse, ot ilacı atılsa, üst gübresi yapılsa, gerekirse başka hastalık ihtimaline karşı ilacı atılsa zamanı gelince de biçilse
Ortalama 400 kg arpa, 500 kg buğday, 150 kg nohut alınsa. Bunlar kira tarlada kendi ekipman ve emeğin ile yapılsa yine de kazanmayacak mı?
İşte merakla beklediğimiz hesap buydu :D
Sizin bu verim beklentileriniz iç anadolu kuru tarımında ortalama 10 yılda bir denk gelen verimler. Üstelik sizin beklediğiniz 100 kg/dekar karlılığı zaten kurulu düzeni olanlar kazanıyor aşağı yukarı. Sizin durumunuzda o 100 kg en iyi ihtimalle dışardan iş yaptırmanızı karşılar. Misal veriyorum biz geçen sene 2 bin dekarlık ekimimizden başa baş çıktık. Siz bunu tolere edebilir misiniz? Bir yıl boyunca peşinden koşup yorulup yıprandığınızla kalmaya dayanabilecek misiniz?
Yerinizde olsam 10 dekar kendi arazimle ilgilenirdim.

başka kumarhaneye git
Kıbrıs var, gürcü var
İlla yurtiçi diyorsan yerel kahvehaneler var, sanal slot son yıllarda revaçta
Tarım kumarhanesine girme, 0 zevk.kaybedeceğini bile bile oynamak psikolojini de bozar
Serdar ortaç gibi balatayı sıyırmak istiyorsan buyur gel
O 400 kilo 500 kilo yapsalar bi sene 150 kilo oluverir, iki üç yılı sildiriverir, şaşar kalırsın

Üstatlar,
Arpa, buğday, nohut için söylüyorum
Meteoroloji takip edilip yağmur önü Dap ile birlikte ekilse, ot ilacı atılsa, üst gübresi yapılsa, gerekirse başka hastalık ihtimaline karşı ilacı atılsa zamanı gelince de biçilse
Ortalama 400 kg arpa, 500 kg buğday, 150 kg nohut alınsa. Bunlar kira tarlada kendi ekipman ve emeğin ile yapılsa yine de kazanmayacak mı?
Ankarada kazan için söylüyorum. Buralarda kurakda arpa ortalama 400 kg ya hiç alan olmadı. Olsa da çok nadir. Buğday sulu deyilse 400kg mı geçemezsin dekarda o da zor zaten. Nohut daha 150kg alanı duymadım. Sen yapacaksan bu işi ufakdan başla. Kazanda yerimiz var demişsin. Kazanda tarla kiralarının ne kadar olduğundan da haberin vardır. Ben elimdeki 400dekar yeri bıraktım. Dekara 2000tl istedi. Yarısı suluydu buraların. Yakın çevrese 4bine kadar kiraya verenler var buralarda. Para peşin birde. Desteklemelerde arsa sahibine ait olmak şartıyla. Büyük oynayıp batma denginde yap ne yapacaksan derim

İşte merakla beklediğimiz hesap buydu :D
Sizin bu verim beklentileriniz iç anadolu kuru tarımında ortalama 10 yılda bir denk gelen verimler. Üstelik sizin beklediğiniz 100 kg/dekar karlılığı zaten kurulu düzeni olanlar kazanıyor aşağı yukarı. Sizin durumunuzda o 100 kg en iyi ihtimalle dışardan iş yaptırmanızı karşılar. Misal veriyorum biz geçen sene 2 bin dekarlık ekimimizden başa baş çıktık. Siz bunu tolere edebilir misiniz? Bir yıl boyunca peşinden koşup yorulup yıprandığınızla kalmaya dayanabilecek misiniz?
Yerinizde olsam 10 dekar kendi arazimle ilgilenirdim.
İşte benim de merakla beklediğim cevap bu. Diğer üstat hiç bir şey demememe rağmen alınmış nedense halbuki onun bilgisine değer verip cevap rica ediyorum o yazmamak için ısrar etti. Siz deneyiminizi paylaştınız teşekkür ederim.

Ankarada kazan için söylüyorum. Buralarda kurakda arpa ortalama 400 kg ya hiç alan olmadı. Olsa da çok nadir. Buğday sulu deyilse 400kg mı geçemezsin dekarda o da zor zaten. Nohut daha 150kg alanı duymadım. Sen yapacaksan bu işi ufakdan başla. Kazanda yerimiz var demişsin. Kazanda tarla kiralarının ne kadar olduğundan da haberin vardır. Ben elimdeki 400dekar yeri bıraktım. Dekara 2000tl istedi. Yarısı suluydu buraların. Yakın çevrese 4bine kadar kiraya verenler var buralarda. Para peşin birde. Desteklemelerde arsa sahibine ait olmak şartıyla. Büyük oynayıp batma denginde yap ne yapacaksan derim
Teşekkür ederim süper bilgiler. Kazan da daha önce şansımı denedim ama zor. Fiyat yüksek dediğiniz gibi bir de arazi nispeten küçük ve parçalı

başka kumarhaneye git
Kıbrıs var, gürcü var
İlla yurtiçi diyorsan yerel kahvehaneler var, sanal slot son yıllarda revaçta
Tarım kumarhanesine girme, 0 zevk.kaybedeceğini bile bile oynamak psikolojini de bozar
Serdar ortaç gibi balatayı sıyırmak istiyorsan buyur gel
O 400 kilo 500 kilo yapsalar bi sene 150 kilo oluverir, iki üç yılı sildiriverir, şaşar kalırsın
Aslında başka kumarhaneleri denedim bir de bunu deneyeyim dedim ama burası da farklı değil anlaşılan

Evet olumsuzlukları aldım kabul ettim. Hiç mi olumlu tarafları yok bu işin?
bir önceki soruna cevap vermedim zaten cevap verildiği için. bu sorunun cevabı ise: kendine ait ekipmanların, arazin varsa ve üstüne ek gelir/maaşın varsa bu iş rahatlıkla yapılır ve para kazandırır. onun dışında bu işe sonradan girmek çok zor. illaki çiftçilik yapacaksanız bahçecilik daha rahattır. kazancı daha iyidir... taşıma su ile değirmen dönmez. kendinize bu işi bilen bir ortak bulun yada bu amele olarak biraz tarlada terleyin yoksa bu iş öyle 1 yılda öğrenilecek iş değil. çok çabuk değişen koşullar var şu anda. gerek iklim gerek tohum sulama vs vs. değil 5 yıl 2 yıl önceki koşullardan eser yok. memlekette son 4 yılda yaşanmadık şey yok. mesela 1 yıl: fırtına(sulanmış mısırları tamamen yatırdı sulanmamışları kırdı)+dolu+ekim zamanı olan kuraklık en iyi verim 1200 civarı ortalama 800-900 bizde dönüme 1k zarar vardı ki bizim genel olarak kemdi yerlerimizi ekmemize rağmen bu kadar zarar ettik. diğer yıl mısırı hastalık vurdu neredeyse 300-500 alanlar vardı. bizde o kadar sorun olmasada verimler zayıftı.

bir önceki soruna cevap vermedim zaten cevap verildiği için. bu sorunun cevabı ise: kendine ait ekipmanların, arazin varsa ve üstüne ek gelir/maaşın varsa bu iş rahatlıkla yapılır ve para kazandırır. onun dışında bu işe sonradan girmek çok zor. illaki çiftçilik yapacaksanız bahçecilik daha rahattır. kazancı daha iyidir... taşıma su ile değirmen dönmez. kendinize bu işi bilen bir ortak bulun yada bu amele olarak biraz tarlada terleyin yoksa bu iş öyle 1 yılda öğrenilecek iş değil. çok çabuk değişen koşullar var şu anda. gerek iklim gerek tohum sulama vs vs. değil 5 yıl 2 yıl önceki koşullardan eser yok. memlekette son 4 yılda yaşanmadık şey yok. mesela 1 yıl: fırtına(sulanmış mısırları tamamen yatırdı sulanmamışları kırdı)+dolu+ekim zamanı olan kuraklık en iyi verim 1200 civarı ortalama 800-900 bizde dönüme 1k zarar vardı ki bizim genel olarak kemdi yerlerimizi ekmemize rağmen bu kadar zarar ettik. diğer yıl mısırı hastalık vurdu neredeyse 300-500 alanlar vardı. bizde o kadar sorun olmasada verimler zayıftı.
Teşekkür ederim aldım mesajları