Chiko Yem Bitkisi Ekilişi, Gelişimi ve Hayvanların Tüketimi Hakkında Geniş Kapsamlı Anlatım


Merhaba değerli abilerim ve kardeşlerim. Bildiğiniz üzere yeni şeyler denemeyi seven biriyim. İmkânlarım doğrultusunda denediğim ve fayda gördüğüm şeyleri de sizle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.
Bu yaz, ülkemize yeni giren çok fazla bilinmeyen Chiko otunu 2 dekar kadar ekip denemek istedim. %28-%30 protein oranına sahip olan bu ot balya yapılabilir denilse de bence sadece otlatmaya uygun bir yapıya sahip.
Ispanak ve marulu andıran bu bitkinin ekilişi gayet basit. Reygras eker gibi toprağı hazırlayıp dekara 20 kg 20-20 taban gübresiyle yine dekara 1,5 kg tohum gelecek şekilde fırfır kapalı bir şekildeyken çalıştırılıp rahatlıkla ekilebilir. Tohum susam tanesi gibi olduğu için kapalı biçimde çok rahat ekiliyor. Az da olsa açılması halinde fazla gidecek ve tohum istediğiniz oranda toprakla buluşmayacaktir. Daha sonra silindir çekerek toprağı sıkıştırıp sulamaya geçebilirsiniz. Kesinlikle tırmık çekilmemesi gerekiyor. Silindiriniz yoksa benim gibi traktörle toprağı cigneyebilirsiniz. Toprağa kaymak yaptirmadiginiz ve düzenli sulama yaptığınız taktirde 3-4 günde filizlenecektir. YouTube videolarında ekiliş, gelişim ve hayvanların tüketimini görebilirsiniz. Videoları begenirseniz çok mutlu olurum. Bereketli günler dilerim.
Saygılar.
 
Teşekkürler. Bu bitkiyi seçmenizdeki temel neden sadece protein oranı mı? Yoksa başka özellikleri de var mı? Çok narin, hassas bir yapısı var gibi görünüyor. Koyunlara fazla dayanmaz kısa sürede yer bitirirler. Ayrıca dondan, kırağıdan kolayca yanabilir izlenimi veriyor.
 
Teşekkürler. Bu bitkiyi seçmenizdeki temel neden sadece protein oranı mı? Yoksa başka özellikleri de var mı? Çok narin, hassas bir yapısı var gibi görünüyor. Koyunlara fazla dayanmaz kısa sürede yer bitirirler. Ayrıca dondan, kırağıdan kolayca yanabilir izlenimi veriyor.
Ben soğuğu sert olmayan bir yerde yaşıyorum. Çanakkale Gökçeada 'da. Bu otu seçmemin sebebi hayvanlarıma kaliteli besin yedirmek. İki sene önce teff grass ektim. Mayıs ortasında doğan kuzular yemsiz sadece teff grassta anneleriyle otlayarak Eylül ortasında 36 kg geldi. O yüzden kaliteli ot kaliteli kuzu mantığı güttüm bu otu ekerken. (Teff grasstan memnunsan neden ekmedin derseniz yetiştirmesi çok zahmetli olduğu için ekmedin.)Protein oranını firmanın söylediği kadarıyla biliyorum. Hayvanlar severek yiyor ve çabuk doyuyor. Benim ektiğim alan çok küçük ve içinde ağaçlar da var. Geniş bir alanda parça parça otlatilirsa başka hiçbir şey vermeden kolaylıkla dönüşümlü olarak otlatilabilir.
 
Balyaya uygun deniyor ama bence silaja dah uygun bir bitki. Ispanak, marul gibi çok sulu bir yapıya sahip kurutmasi sıkıntılı olacağını düşünüyorum. Silajı da biçip bir miktar kuruttuktan sonra yapılırsa anca verimli olacağını düşünüyorum. Kg fiyatı 500₺
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt