Buğdaylarda son durum böyle

Iyide abi bizim burda süne için gelen ilçe tarım aynı verim kaybına neden olan septorya ve kökboğaza niye gelmiyor ozaman nasil iş bu yaaa

Sahibinin ilgilenmediği buğday tarlası ile İlçe Tarım hiç ilgilenmez, ilgilense bile; farzet ki sizin konakta veya bizim konakta bilgilendirme toplantısı yaptılar.:) Komşuların söyleyeceği edeceği laflar aklıma geldikçe buralardan kaçasım geliyor, Bir zaman lar Zabrus bilgilendirmesi için gece geldiler biraz muhabbet ettik çay içirip gönderdik. Yok efendim; aylak kalmışlar, işleri güçleri denk iş arıyorlar, gezmeye canları istemiş v.s. Daha adam böcek, zararlı v.s. demeden bizde olmaz yok öyle bir böcek diyenler oldu. Laa sen ektikten sonra 4. aya kadar tarlaya gitmedin, böceği nerden görecen :)
Geçen yıl sarı pas aldı yürüdü ilacı var atmak lazım falan dedim, bi dövmedikleri kaldı :) Yok ilaç bizim buraya göre değilmiş, hastalığı yağmur yıkayıp silecekmişv.s. :D
Geçen 5 torba denemek Üre attım sabah erken donda :) köy bi kaç hane daha olaydı beni taşlayacaklardı, biri de bizim bizim içişleri bakanı.

Sahibinin ilgilenmediği buğday tarlası ile İlçe Tarım hiç ilgilenmez, ilgilense bile; farzet ki sizin konakta veya bizim konakta bilgilendirme toplantısı yaptılar.:) Komşuların söyleyeceği edeceği laflar aklıma geldikçe buralardan kaçasım geliyor, Bir zaman lar Zabrus bilgilendirmesi için gece geldiler biraz muhabbet ettik çay içirip gönderdik. Yok efendim; aylak kalmışlar, işleri güçleri denk iş arıyorlar, gezmeye canları istemiş v.s. Daha adam böcek, zararlı v.s. demeden bizde olmaz yok öyle bir böcek diyenler oldu. Laa sen ektikten sonra 4. aya kadar tarlaya gitmedin, böceği nerden görecen :)
Geçen yıl sarı pas aldı yürüdü ilacı var atmak lazım falan dedim, bi dövmedikleri kaldı :) Yok ilaç bizim buraya göre değilmiş, hastalığı yağmur yıkayıp silecekmişv.s. :D
Geçen 5 torba denemek Üre attım sabah erken donda :) köy bi kaç hane daha olaydı beni taşlayacaklardı, biri de bizim bizim içişleri bakanı.
Doğru söze ne denir

• Beğen
Tepkiler: cemaltan

maalesef ülkenin her yerinde öyle

geçenlerde timac ın mühendisleri geldi işlerimden dolayı yarım saat kahvede beni beklediler
geldiğimde mühendis arkadaş azot uygulamasında yapılan yanlışları anlatmaya çalışıyordu bi baktım ha bire adamı bozuyorlar
yok mart girmeden gübre atılmazmış,buğdaylardaki sararmalar güneştenmiş v.b.

Sizin ekinler güzelmiş kardeşim allah bictirmeyi nasip etsin bizim burada yagmu r geç yağdığı için geç çıktı haliyle bizde 1000m² 17kg üre attık dun bu islerde ben yeniyim ama babam eski kara düzen çiftçisi arada bir tartisiyoruz :) sizce sıvı gübre olarak humik asit atsam faydası olur mu ekinler büyüyünce verimi arttırmak amaçlı bu sene 10dekar yerde farklı yöntemler kullanacagim

Bir süre öncesine kadar mesleğime soğuma noktasına kadar geldim, artık kendimi yormaktan vazgeçtim ve geri plana çekildim.Üreticiler ile yaşadığım bu iletişim problemi o kadar zihnime işlemiş ki rüyalarımda bile ''köylü kurnazlığı'' tavırlarıyla yaklaşan insanlara bir şeyler öğretmeye çalışıyordum, artık kendi hallerine bıraktım.Olmayacağını anladım, zaten 1-2 ay önce de iş sahamı değiştirmeye karar verdim.Kendine bir şeyler katmak, daha fazla kazanmak isteyen zaten telefon açıyor soruyor,yeni iş yerime ziyarete geliyor yada mahalle kahvesinde yakalıyor, çay söylüyor.Biz de o insanları kırmıyoruz tarlasına kadar gidiyoruz, bilgimizi aktarıyoruz. Ancak; dededen kalma, mahalle baskısına göre üretim yapanlar, zamanında ayağına gelen mühendise çok biliyorum havalarında laf sokmaya çalışan üreticiler zaten 1 nesil sonra yok olacaklar.Bu işi zamanın gereklerine göre yerine getirenler , kafayı biraz çalıştıranlar ayakta kalacak.Size de tavsiyem; onları kendi haline bırakın, sizi 5-10 yıl geriden takip etsinler.

sevgili azoxystrobin , ben kırklareli vize bölgesinden yazıyorum,
bildiğiniz gibi geçen yıl verimlerimiz iyiydi ortalama 540 kg falan yakaladık,
verim olarak pek sıkıntımız yok ama genelde gluten oranlarımız düşük geliyor,
tohumlarımız experya idi, gluten oranının düşük olmasında ne gibi hatamız var?
arttırmak için tavsiyeniz ne olur, teşekkürler.

sevgili azoxystrobin , ben kırklareli vize bölgesinden yazıyorum,
bildiğiniz gibi geçen yıl verimlerimiz iyiydi ortalama 540 kg falan yakaladık,
verim olarak pek sıkıntımız yok ama genelde gluten oranlarımız düşük geliyor,
tohumlarımız experya idi, gluten oranının düşük olmasında ne gibi hatamız var?
arttırmak için tavsiyeniz ne olur, teşekkürler.
Abi vizenin neresindensin

Bir süre öncesine kadar mesleğime soğuma noktasına kadar geldim, artık kendimi yormaktan vazgeçtim ve geri plana çekildim.Üreticiler ile yaşadığım bu iletişim problemi o kadar zihnime işlemiş ki rüyalarımda bile ''köylü kurnazlığı'' tavırlarıyla yaklaşan insanlara bir şeyler öğretmeye çalışıyordum, artık kendi hallerine bıraktım.Olmayacağını anladım, zaten 1-2 ay önce de iş sahamı değiştirmeye karar verdim.Kendine bir şeyler katmak, daha fazla kazanmak isteyen zaten telefon açıyor soruyor,yeni iş yerime ziyarete geliyor yada mahalle kahvesinde yakalıyor, çay söylüyor.Biz de o insanları kırmıyoruz tarlasına kadar gidiyoruz, bilgimizi aktarıyoruz. Ancak; dededen kalma, mahalle baskısına göre üretim yapanlar, zamanında ayağına gelen mühendise çok biliyorum havalarında laf sokmaya çalışan üreticiler zaten 1 nesil sonra yok olacaklar.Bu işi zamanın gereklerine göre yerine getirenler , kafayı biraz çalıştıranlar ayakta kalacak.Size de tavsiyem; onları kendi haline bırakın, sizi 5-10 yıl geriden takip etsinler.
Ab ben ayçiçek ektikten sonra ayçiçek ler çıkınca üstüne Nitrat mi atsam yoksa üremi. (Bana üre atarsan ayçiçeğin boylanmasina neden olur dedi birkaç çiftçi)Şimdi benimde kafam karıştı. Bide ekerken compo novatec 15 15 15 ile köküne Ekim yapicam gübreyi serpmeyecegim

Iyide abi bizim burda süne için gelen ilçe tarım aynı verim kaybına neden olan septorya ve kökboğaza niye gelmiyor ozaman nasil iş bu yaaa

Sesli güldüm.

Fatih, ilçe tarım yetkililerinin saptorya için tarla gezmeye başladığı gün, bu ülkede tarımın bir yerlerlere geldiğini anlarız. Daha çok var yani [emoji2]

Not: septorta'nın verim kaybı %17 dolaylarında. Nail Abi özetlemiş. Kayıp oluyor ama farketmiyorsun.

Ab ben ayçiçek ektikten sonra ayçiçek ler çıkınca üstüne Nitrat mi atsam yoksa üremi. (Bana üre atarsan ayçiçeğin boylanmasina neden olur dedi birkaç çiftçi)Şimdi benimde kafam karıştı. Bide ekerken compo novatec 15 15 15 ile köküne Ekim yapicam gübreyi serpmeyecegim

Kerem,

Bi iki tane aylak hoca oturmuş sohbet ederken, konu dönmüş dolaşmış, buğdayda üre mi yoksa nitrat mı kullanılmalıya gelmiş. Bir üre demiş, öteki nitrat. İş büyümüş ve bunu denemeye karar vermişler.

Çıkıp rast gele ekili bi tarla bulmuşlar. Aynı seninkiler gibi, maşallahı var. Çıkış iyi. Sonra sahibini bulup demişler "biz gübreleyeceğiz burayı". Adamın Can'ına minnet [emoji3]

Sonra tarlayı tam ortadan bölmüşler ve bi tarafına "sadece" üre, öteki tarafına ise "sadece" amonyum nitratı ile gübreleme yapmışlar. Üstelik her iki gübrelemeyi de..

Kısaca "kullanılması planlanan azot aynı kalmak şartı ile" tek fark azotlu gübrelerin türü olmuş. Hali ile bir tarafa 23+12 kg üre (16 kg saf azot), diğer tarafa 32+16 kg 33'lük nitratı (yine 16 kg saf azot) basmışlar.

Sonuç:

Aynı.

Üre atılan 655 kilo buğday alıyor, nitrat atılan 675 kilo. Nitrat atılan yerden 20 kg fazla ürün alınıyor ama fiyat farkı bu verimi sıfırlıyor.

Buradan çıkartılması gereken ana sonuç ise şu: Verilen saf azot aynı olduğu sürece, 33'lük ve üre arasındaki tek fark: "etki süreleri"

Nitrat şöyle yapar, üre böyle yapar, hepsi hikaye..

Özet:
Azotlu gübre tercihi yaparken,
- "pH'ın nötürse" ve (kükürt ve kalsiyum eksikliğinin yolsa), hepsinden önemlisi vaktin varsa (erken dönem) üre, vaktin yoksa (geç dönem) 33'lük nitrat,
- "pH'ın düşükse" ve kalsiyum noksanlığın varsa, 26'lık can,
- "pH'ın yüksekse" ve kireçli toprağın varsa 21'lik sülfat tercih edilir.

Azotlu gübrelerin 4 faklı şekilde üretilme bedeni kabaca budur.

Sesli güldüm.

Fatih, ilçe tarım yetkililerinin saptorya için tarla gezmeye başladığı gün, bu ülkede tarımın bir yerlerlere geldiğini anlarız. Daha çok var yani [emoji2]

Not: septorta'nın verim kaybı %17 dolaylarında. Nail Abi özetlemiş. Kayıp oluyor ama farketmiyorsun.

Kerem,

Bi iki tane aylak hoca oturmuş sohbet ederken, konu dönmüş dolaşmış, buğdayda üre mi yoksa nitrat mı kullanılmalıya gelmiş. Bir üre demiş, öteki nitrat. İş büyümüş ve bunu denemeye karar vermişler.

Çıkıp meradan bi tarla bulmuşlar. Aynı seninkiler gibi, maşallahı var. Çıkış iyi. Sonra tarlayı tam ortadan bölmüşler ve bi tarafına "sadece" üre, öteki tarafına ise "sadece" amonyum nitratı ile gübreleme yapmışlar. Üstelik her iki gübrelemeyi de..

Kısaca "kullanılması planlanan azot aynı kalmak şartı ile" tek fark azotlu gübrelerin türü olmuş. Hali ile bir tarafa 23+12 kg üre (16 kg saf azot), diğer tarafa 32+16 kg 33'lük nitrat atıyorlar.

Sonuç:

Aynı.

Üre atılan 655 kilo buğday alıyor, nitrat atılan 675 kilo. Nitrat atılan yerden 20 kg fazla ürün alınıyor ama fiyat farkı bu verimi sıfırlıyor.

Buradan çıkartılması gereken ana sonuç ise şu: Verilen saf azot aynı olduğu sürece, 33'lük ve üre arasındaki tek fark: "etki süreleri"

Nitrat şöyle yapar, üre böyle yapar, hepsi hikaye..

Özet:
Azotlu gübre tercihi yaparken,
- "pH'ın nötürse" ve (kükürt ve kalsiyum eksikliğinin yolsa), hepsinden önemlisi vaktin varsa (erken dönem) üre, vaktin yoksa (geç dönem) 33'lük nitrat,
- "pH'ın düşükse" ve kalsiyum noksanlığın varsa, 26'lık can,
- "pH'ın yüksekse" ve kireçli toprağın varsa 21'lik sülfat tercih edilir.

Azotlu gübrelerin 4 faklı şekilde üretilme bedeni kabaca budur.
Abi ben seni anladim ama ben ayçiçek lerde kullanım için sormuştum