Iyide abi bizim burda süne için gelen ilçe tarım aynı verim kaybına neden olan septorya ve kökboğaza niye gelmiyor ozaman nasil iş bu yaaa
Sesli güldüm.
Fatih, ilçe tarım yetkililerinin saptorya için tarla gezmeye başladığı gün, bu ülkede tarımın bir yerlerlere geldiğini anlarız. Daha çok var yani [emoji2]
Not: septorta'nın verim kaybı %17 dolaylarında. Nail Abi özetlemiş. Kayıp oluyor ama farketmiyorsun.
Ab ben ayçiçek ektikten sonra ayçiçek ler çıkınca üstüne Nitrat mi atsam yoksa üremi. (Bana üre atarsan ayçiçeğin boylanmasina neden olur dedi birkaç çiftçi)Şimdi benimde kafam karıştı. Bide ekerken compo novatec 15 15 15 ile köküne Ekim yapicam gübreyi serpmeyecegim
Kerem,
Bi iki tane aylak hoca oturmuş sohbet ederken, konu dönmüş dolaşmış, buğdayda üre mi yoksa nitrat mı kullanılmalıya gelmiş. Bir üre demiş, öteki nitrat. İş büyümüş ve bunu denemeye karar vermişler.
Çıkıp rast gele ekili bi tarla bulmuşlar. Aynı seninkiler gibi, maşallahı var. Çıkış iyi. Sonra sahibini bulup demişler "biz gübreleyeceğiz burayı". Adamın Can'ına minnet [emoji3]
Sonra tarlayı tam ortadan bölmüşler ve bi tarafına "sadece" üre, öteki tarafına ise "sadece" amonyum nitratı ile gübreleme yapmışlar. Üstelik her iki gübrelemeyi de..
Kısaca "kullanılması planlanan azot aynı kalmak şartı ile" tek fark azotlu gübrelerin türü olmuş. Hali ile bir tarafa 23+12 kg üre (16 kg saf azot), diğer tarafa 32+16 kg 33'lük nitratı (yine 16 kg saf azot) basmışlar.
Sonuç:
Aynı.
Üre atılan 655 kilo buğday alıyor, nitrat atılan 675 kilo. Nitrat atılan yerden 20 kg fazla ürün alınıyor ama fiyat farkı bu verimi sıfırlıyor.
Buradan çıkartılması gereken ana sonuç ise şu: Verilen saf azot aynı olduğu sürece, 33'lük ve üre arasındaki tek fark: "etki süreleri"
Nitrat şöyle yapar, üre böyle yapar, hepsi hikaye..
Özet:
Azotlu gübre tercihi yaparken,
- "pH'ın nötürse" ve (kükürt ve kalsiyum eksikliğinin yolsa), hepsinden önemlisi vaktin varsa (erken dönem) üre, vaktin yoksa (geç dönem) 33'lük nitrat,
- "pH'ın düşükse" ve kalsiyum noksanlığın varsa, 26'lık can,
- "pH'ın yüksekse" ve kireçli toprağın varsa 21'lik sülfat tercih edilir.
Azotlu gübrelerin 4 faklı şekilde üretilme bedeni kabaca budur.