Buğdayda prof. hocamızın yorumu

S.a arkadaşlar tabana 20 kilo dap 10 kilo amonyum sülfat attım tiritikale ektik bizim buralar kıraç baharın ot ilacı ile birlikte yaprak gübresi atsam yeterli olurmu yoksa üre atmalı miyim
buğdayda ne kadar verim alıyorsunuz da tritikale ekiyorsunuz as yi biraz arttır istersen tabi benden çoğu herkes daha iyi biliyordur da ben düşüncemi söyledim

buğdayda ne kadar verim alıyorsunuz da tritikale ekiyorsunuz as yi biraz arttır istersen tabi benden çoğu herkes daha iyi biliyordur da ben düşüncemi söyledim
S.a arkadaşlar tabana 20 kilo dap 10 kilo amonyum sülfat attım tiritikale ektik bizim buralar kıraç baharın ot ilacı ile birlikte yaprak gübresi atsam yeterli olurmu yoksa üre atmalı miyim
Merhaba,
Okuduğum bir tarım bakanlığı çalışmasında trakya bölgesi için corakta 14 kg sulakta 16 kg azot olacak şekilde uygulama önerilmiş
20 kg dapta 20x0.18=3.6kg azot var 10 kg amonyum sülfattada 2.1 kg azot var . Toplam 5.7 kg azot atmışsınız. Daha 9 kg en az atmanız gerekiyor bu çalışmaya göre yani dekara 20-21 kg civarı üreye denk geliyor. Ekim zamanınız ekim kasım gibiyse şubat ta bir kez martta son kez olmak üzere iki parcada verebileceğiniz önerilmiş.
Tritikale ekenleri de dinleyelim ona göre karar verirsiniz

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: 768
TAHILLAR DERSİ ALIYORUM DERSI VEREN HOCA PROF. İLGİ ALANI BUGDAY.. GÜBRELEME İÇİN BOLGEDEN BOLGEYE TOPRAKTAN TOPRAGA DEĞİŞMEKLE BİRLİKTE DAPI ONERIYOR VE KARDEŞLENME SONU SAPA KALKMA BAŞI ÜRE BAŞAKLANMA BAŞINDA İSE CAN VERMEMİZİ TAVSIYE EDIYOR AMA BAKIYORUM KI HERKES KARDESŞENME BASINDA VEYA ORTASINDA ÜRE ATMA TARAFTARI BANA KALIRSA KARDEŞLENME ORTASINDA ÜRE ATMAK DAHA MANTIKLI GELIYOR VE GEBELEŞME SONU BAŞAKLANMA BAŞINDA YAĞMUR YAKALAMA SANSIN VARSA CAN ATILMASINDAN YANAYIM AMA YAGMURU DENK GETIREMEME DURUMUN VARSA GEBELEŞME BAŞLANGICINDA ÜRE ATILABILIR YAPRAK GÜBRELERIYLE İLİGİLİ PEK BİLGİM YOK YAPRAKTAN ÜRE VE ZN KAÇ KG ATILIRMASI LAZIM VEYA HANGI DURUMDA HANGI DONEMDE ATILMASI LAZIM YARDIMCI OLURSANIZ SEVINIRIM

ONREK (18 SAF N KULLANILCAKSA 1/3(6KG SAF N DAP VEYA 20-20 DEN ) Ü TABANDAN..........1/3 Ü KARDEŞ SONU-SAPA KALKMA BAŞI(6 KG SAF N ÜREDEN) ........1/3 Ü GEBEŞELME SONU-BAŞAKLANMA BAŞINDA (6 KG SAF N CANDAN)

BU SENE 25 KG 20-20-0 TABAN
23 KG KARDEŞLENME ORTASI ÜRE
20 KG GEBELEŞME DONEMINDE ÜRE VERİLDİ
PESTISITLER ZAMANINDA ATILDI
120 DEKARDAN 81-82 TON VERIM ALINDA DA BASINA 680 KG A GILIYOR
Prof. Hocanla konustugunda bugdayin ekim derinliği hakkindaki fikirlerinide sorabilirmisin

Merhaba,
Okuduğum bir tarım bakanlığı çalışmasında trakya bölgesi için corakta 14 kg sulakta 16 kg azot olacak şekilde uygulama önerilmiş
20 kg dapta 20x0.46.=9.2 kg azot var 10 kg amonyum sülfattada 2.1 kg azot var . Toplam 11.3 kg azot atmışsınız. Daha 3 kg en az atmanız gerekiyor bu çalışmaya göre yani dekara 6.5- 7 kilo civarı üreye denk geliyor. Ekim zamanınız ekim kasım gibiyse şubat ta bir kez martta son kez olmak üzere iki parcada verebileceğiniz önerilmiş.
Tritikale ekenleri de dinleyelim ona göre karar verirsiniz
20 kg Dap ta 3.6 kg saf azot 9.2 kg saf fosfor vardır

Yorumlarınız için teşekkürler yani 10 kilo iki defa üre uygulamalıyız bunu anlamadım normalde verim 200 300 arası kıraç yağmur almazsa yanmaz degilmi

Hocam kardeşleme ortasında 10 kg üre verin. Mart ayında da yağışlı geçiyorsa 10-12 kg Can veya 15 kg sülfat verin en fazla. İç Anadolu bölgesi Marmara kadar yağış almaz. Nisan Mayıs kurak geçerse fazla azot zararlı olur. 500 kg verim için 12 kg saf azot yeterli olur.

Kardeşleme ortası üre verdiğiniz dönemde ve atıyorsanız kökboğaz-pas ilaçlarıyla ve ot ilaçlarıyla 80-100 gram çinko sülfat , 150 gram üre ve magnezyum sülfat verebilirseniz 2-3 kere çok az maliyetle iyi fayda sağlayabilirsiniz.

Hocam kardeşleme ortasında 10 kg üre verin. Mart ayında da yağışlı geçiyorsa 10-12 kg Can veya 15 kg sülfat verin en fazla. İç Anadolu bölgesi Marmara kadar yağış almaz. Nisan Mayıs kurak geçerse fazla azot zararlı olur. 500 kg verim için 12 kg saf azot yeterli olur.

Kardeşleme ortası üre verdiğiniz dönemde ve atıyorsanız kökboğaz-pas ilaçlarıyla ve ot ilaçlarıyla 80-100 gram çinko sülfat , 150 gram üre ve magnezyum sülfat verebilirseniz 2-3 kere çok az maliyetle iyi fayda sağlayabilirsiniz.
Teşekkürler uymaya çalışacağım

biz yıllarca Buğday da klasik ekim ve gübrelemelerle en fazla 600 kg ları gördük, sonrasında araştırarak güncel uygulamalara geçerek Allah a hamdolsun 700-800 kg ortalama verimlere ulaştık. yeniliklere açık olun, çiftçi artık çok verim almazsa batar, fiyatlar oynak, yıl yılı tutmuyor.

tohum seçimi: bölgeye uygun tohum seçimi ( her yıl farklı tohumları denedik, bize en uygun tohumu bulunca onunla devam ettik) arada yine farklı tohumları deniyoruz 10-15 dönümde
ekimi : mibzerle ekeceğimiz tohumun yarısını doğu - batı, yarısını kuzey - güney ekerek tohumu homojen bir şekilde tüm tarlaya eşit olarak dağıtarak mükemmel bir çıkış
taban 18-46 ise 20 kg veya 20-20 çinkolu 30 kg
üst gübre mutlaka 2 ye bölünecek ( ilki genelde üre , ikincisi can ), hava durumuna bakarak yağış öncesi atıyoruz, böylece azot kaybını minimuma düşürüyoruz
yaprak gübresi çinko içerikte olması önemli, ot ilacı atarken aminoasit içerikli yaprak gübresi ile bitkinin strese girmesini engelliyoruz. çünkü ot ilaçları buğdayı durduruyor.

herkes gibi bizde çok şey denedik paramız hep boşa gitti, en çokta rekor gelişim diye attığımız ve hiçbir faydasını görmediğimiz toprak düzenleyicisine üzülüyorum, reklamlara çok aldanıyoruz. ne alıyorsanız çok az bir yere önce deneyin, tarlanın tamamına denemeyin, faydasını gördüğünü düşündüğünüz şeylerde yılın önemini, çevresnizdeki verimleri de dikkate alın derim.. herkese hayırlı ve bol kazançlar dilerim.

Son düzenleme:
Tavuk gübresi hakkındaki deneyimlerinizi biraz daha anlatabilir misiniz?
Kayran tarlaya çekilince çok güzel lahana olur.
İnorganik madde değerleri olarak hayvan gübresinin 4 katı değerlere sahiptir, fazla kullanmaya gelmez , depo bulamamazlık yüzünden tarlaya 30 cm kalınlığında serildiğinde 3 yıl ürün yetişmez.
Fındıkta , 50 kg lık yem torbalarına doldurup , çok rampa arazide fındık ocaklarının üst kenarına bırakılırsa , çuval Güneş'ten zamanla eriyor ve fındık mükemmel gelişiyor.

• Beğen
Tepkiler: cmylmzzzz
İnorganik madde değerleri olarak hayvan gübresinin 4 katı değerlere sahiptir, fazla kullanmaya gelmez , depo bulamamazlık yüzünden tarlaya 30 cm kalınlığında serildiğinde 3 yıl ürün yetişmez.
Fındıkta , 50 kg lık yem torbalarına doldurup , çok rampa arazide fındık ocaklarının üst kenarına bırakılırsa , çuval Güneş'ten zamanla eriyor ve fındık mükemmel gelişiyor.
Hocam verimsiz kıraç bi tarlaya dönüme kaç ton vermek gerekir acaba [emoji848]

• Beğen
Tepkiler: huseyin5450

Ortalama 300 kg buğday biçilen Iç Anadolu bölgesi için aşırı doza kaçmamak suretiyle kaç kg kullanmayı önerirsiniz?
Ayrıca serptikten sonra pullukla mı yoksa kültivatörle mi karıştırmayı tavsiye edersiniz? önümüzdeki yıl uygulamayı düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: huseyin5450
Ortalama 300 kg buğday biçilen Iç Anadolu bölgesi için aşırı doza kaçmamak suretiyle kaç kg kullanmayı önerirsiniz?
Ayrıca serptikten sonra pullukla mı yoksa kültivatörle mi karıştırmayı tavsiye edersiniz? önümüzdeki yıl uygulamayı düşünüyorum.
10 dekar tarlaya , 10 tonluk katı gübre dağıtma makinesiyle , 2 römork serdik , sezon yağışlı geçtiğinde her biçimde 15-20 balye/dekar yonca aldık, sezonda 2 ton/dk yonca verimi oluyor.
Buğday için 1,5 ton/dk yeterli olur sanırım , 2 ton/dekarı geçmemekte fayda var.3 yılda bir 1 ton/dekar ara gübreleme yapmakta iyi olabilir.
Genelde anız üzerine kullanırız , sonra hafif Ağustos sürümü ve Kasım'da ikileme 25-30 cm sürüm tercih ederiz.
İşleme derinliği önemli, arazi taşlıysa 15 cm derinlik için 1 ton/dekarda yeterli olabilir, 15 cm kalınlıkta toprak işleme yapmakla 30 cm kalınlıkta toprak işleme yapılınca kapasite farkı olacaktır.