TAHILLAR DERSİ ALIYORUM DERSI VEREN HOCA PROF. İLGİ ALANI BUGDAY.. GÜBRELEME İÇİN BOLGEDEN BOLGEYE TOPRAKTAN TOPRAGA DEĞİŞMEKLE BİRLİKTE DAPI ONERIYOR VE KARDEŞLENME SONU SAPA KALKMA BAŞI ÜRE BAŞAKLANMA BAŞINDA İSE CAN VERMEMİZİ TAVSIYE EDIYOR AMA BAKIYORUM KI HERKES KARDESŞENME BASINDA VEYA ORTASINDA ÜRE ATMA TARAFTARI BANA KALIRSA KARDEŞLENME ORTASINDA ÜRE ATMAK DAHA MANTIKLI GELIYOR VE GEBELEŞME SONU BAŞAKLANMA BAŞINDA YAĞMUR YAKALAMA SANSIN VARSA CAN ATILMASINDAN YANAYIM AMA YAGMURU DENK GETIREMEME DURUMUN VARSA GEBELEŞME BAŞLANGICINDA ÜRE ATILABILIR YAPRAK GÜBRELERIYLE İLİGİLİ PEK BİLGİM YOK YAPRAKTAN ÜRE VE ZN KAÇ KG ATILIRMASI LAZIM VEYA HANGI DURUMDA HANGI DONEMDE ATILMASI LAZIM YARDIMCI OLURSANIZ SEVINIRIM
ONREK (18 SAF N KULLANILCAKSA 1/3(6KG SAF N DAP VEYA 20-20 DEN ) Ü TABANDAN..........1/3 Ü KARDEŞ SONU-SAPA KALKMA BAŞI(6 KG SAF N ÜREDEN) ........1/3 Ü GEBEŞELME SONU-BAŞAKLANMA BAŞINDA (6 KG SAF N CANDAN)
BU SENE 25 KG 20-20-0 TABAN
23 KG KARDEŞLENME ORTASI ÜRE
20 KG GEBELEŞME DONEMINDE ÜRE VERİLDİ
PESTISITLER ZAMANINDA ATILDI
120 DEKARDAN 81-82 TON VERIM ALINDA DA BASINA 680 KG A GILIYOR
Buğdayın gelişim evrelerini baz alarak tüketim ihtiyacına göre gübreleme en etkili sonuçları vermekte.
Hedef verim için 18 kg saf azot miktarı belirliyorsanız,
çimlenme-çıkış döneminde
%15 / 3kg civarı azot kullanacak. Taban gübresi ile bu miktar yeterli.
Kardeşleme döneminde
%15 / 3kg civarı azot yeterli olacaktır. 15 kasım ekimse ocak başı 7kg üre - 10kg nitropower - 15 kg amonyum sülfat olabilir.
Kardeşlemenin sonunda
%30 / 5-6kg civarı azot üre olarak tercih edilmeli, (15kg üre) yavaş salınım ve havaların ısınmasıyla amonyuma ve nitrata dönüşüm hızı artacağından sapa kalkarken bitkinin artan tüketim ihtiyacını toprakta hazır bulundurmak amacıyla.
Buğdayda başak taslağı oluşup toprak üzerine çıkana kadar ilk boğumlar görülene kadar sapa kalkma öncesinde üst gübrelemenin bitirilmesi gerekiyor. Burası önemli, başak taslağı oluştuktan sonra atılan gübrelerin kaç kardeş/kaç başak/başakta tane sayısı gibi faktörleri etkilemeyeceği sadece tane büyüklüğü ve kaliteyi etkileyeceği gerçeği var. Kısacası sapa kalkım öncesi kendi bölgemizde nisan ayına girmeden son nitrat gübrelemesini de bitirmek gerek.
Sapa kalkımda
%30 / 5-6kg azot 20 kg nitrat - 25 kg sülfat şeklinde verilebilir. Çiçeklenme dönemine kadar ancak tüketir. Bu dönemde yağış en önemli faktör. Yeterli yağış gelmezse ve gebecik-başaklanma döneminde fazla yapılan azot faydadan çok zarar verir. O yüzden mart ayı (bitki sapa kalkmadan) içerisinde son nitrat gübresi de verilip üst gübreleme bitirilmeli. Nisandan sonra çok iyi bir yağış olmayacaksa atılmamalı. Muhtemel en son üst gübre için gebecik dönemi / bayrak yaprağı kını şişene kadar 40-50 kg yağışa 10 kg daha nitrat verilebilir. Bu dönem polen ve yumurta hücrelerinin oluşum dönemidir ve kuraklıktan en çok etkilendiği dönemdir. Bu dönemde yetersiz yağış fazla gübreleme olursa verime direk çok kötü etkileri olur.
Çiçeklenme sonrası bitki topraktan alacağı besin elementi miktarı %5-10 civarıdır. Bu dönemde toprakta hiç azot kalmamış olmasının etkisi, kuraklık çeken bitki kökünde yüksek azot olmasından daha iyidir.
Hiç kayıp yaşanmadığı durumlarda 9kg fosfor- 16/18kg azot 1000kg verim için yeterlidir. İkincil ve mikro elementler eksik etmemek daha önemli. Gelişim evrelerine göre tüketim potansiyelinin çok aşıldığı miktarlarda gübreleme de zarar verir bitkiye.
Çimlenme ve çıkış döneminde 3-4 kg azot çok fazla aşılmamalı. 6 kg azot amonyum sülfat ise kardeşlemeye kadar o kökleri cayır cayır yakar. Taban gübresindeki azot formunun yarısı üre olursa o zaman kardeşleme başında kullanacağı azot amacıyla 5kg belki en üst sınır olabilir taban gübresi ile verilebilir. Fazla azot bitkiye zarar vermese de sapa kalkana kadar toplam ihtiyacın %30unu tüketebileceğinden nitrata dönüşüp kullanılamayanlar yağışlarla yıkanıp gidecek.
Kasım 15te ekilen bitki mart sonuna kadar %30 azot tüketirken, Mart sonu- Nisan ayında 40-50 gün gibi bir sürede %40-50sini tüketiyor.
Biraz uzattım ama faydalı olacağını düşündüğüm için.