Ynt: Buğday'da Geniş Yaptaklı Ot ilaçları
Yukarıda Ofas kardeşimin verdiği terkip nasıl? Bana makul geldi, en azından ne kattığını ve miktarını biliyorsun. Hazır olarak
onlarca çeşit sıvı karışım var ve bana bunlar hiç güven vermiyor.
Ben aslında taban ve çim gübresi veriyorum ama insanlar 'nasıl olsa ilaçlama yapıyorsun ve tarlaya giriyorsun, aynı zamanda yaprak gübresi de verilmeli' diyorlar.
Bir de senin uyguladığın veya tavsiye edeceğin başka bir öneri var mı?
sebazios link=topic=79838.msg946371#msg946371 date=1418670495' Alıntı:Karışabilirlik durumu çok nüans ve sağlam kimya bitkisi isteyen bir konu.
Çünkü her ilacın içindeki etken madde farklı olduğu gibi bu maddenin diğer kimyasallara karşı göstereceği tepki de farklı. Konuya bir de ana maddenin yanındaki ek maddeleri ile ortam değişkenlerini katınca iş çığırından çıkıyor.
Bu maddeler arasında birbiri ile asla karıştırılmaması gerekenler olduğu gibi birbirlerine 'antagonistik' (birbirlerinin faydasını sönümleyen) maddeler de mevcut çünkü.
Kısaca uzman bir kimyager, yada kimya üzerine iyi eğitim almış biri değilseniz, kimyasal ilaçlar ve karışabilirlikleri üzerine hiç kafa yormayın. Boşa zaman olur.
Bugün iş öyle bir konuma gelmiştir ki, birbirleri ile ilişkileri ve bu ilişki sonrası bitkinin vereceği reaksiyonun hesaplanma olasılığı olmayan çok sayıda madde var piyasada. Bu nedenle, ilaç firmaları dahi, sattıkları/ürettikleri ilaçların karışabilirliğini net olarak kestirmiyor. Çünkü ne işe karıştırılabileceğini bilmiyorlar. Binlerce madde var.
Tüm ilaçların üzerindeki karışabilirlik ibaresinin karşısında: 'siz yine de görsel karışım testi yapın' yazmasının sebebi de budur. Durum çok acıdır, Çünkü karışım hakkında 'çok sınırlı' bilgi veren bu testi doğrudan size firma öneriyor
Bu noktada ısıdan neme, topraktaki maddelerden bitki türüne kadar her değişkende farklı sonuçlar verebilecek olan bu karıştırma işlemi ve bu işlemin bitki üzerinde doğuracağı netice, sadece deneme yanılma yoluyla net olarak saptanabiliyor.
Ziraat mühendislerinin belki de en nefret ettikleri soru olmasının sebebi de bu
Sizin 'bunlar karışır mı?' diye sorduğunuz o masum soru aslında:
'A ilacının içersindeki x,y ve z maddelerinin, B ilacının içerisindeki k,t,s ve z maddeleri ile ... oranlarında, ... sıcaklıkta, ... yöntemiyle, ... miktar suda karıştırılması ile elde edilecek karışımın, analiz sonuçları ... şeklindeki toprakta yetiştirilmiş ... dönemindeki ana mahsul ... bitkisine ve tarlada istenmeyen, isimleri aşağıda listelenmiş 18 tane yabancı ota olan etkileri tam olarak nelerdir?' diye sormuş oluyorsunuz.
Eğer bir çiftçi olarak uzmanlaşmak ve bilgilerinizi geliştirmek istiyorsanız, bence en doğrusu tercih, bitki besin elementleri . Şu anki bilgi birikimimize de uygundur. Zaten epi topu 10-12 tane önemli element mevcut. Bunların karışımları ve bitki sağlığındaki görev ve etkilerini öğrenmek hem daha kolay, hem de daha faydalı olur.
Yukarıda Ofas kardeşimin verdiği terkip nasıl? Bana makul geldi, en azından ne kattığını ve miktarını biliyorsun. Hazır olarak
onlarca çeşit sıvı karışım var ve bana bunlar hiç güven vermiyor.
Ben aslında taban ve çim gübresi veriyorum ama insanlar 'nasıl olsa ilaçlama yapıyorsun ve tarlaya giriyorsun, aynı zamanda yaprak gübresi de verilmeli' diyorlar.
Bir de senin uyguladığın veya tavsiye edeceğin başka bir öneri var mı?