Dap gübresi toprakta hareket etmez, yüzeye atilirsa yüzeyde kalır, kesinlikle toprağa karıştirilmali.Üre ağırlıklı bir gübreleme ile toprağa sadece azot veriyorsunuz. Bu da bitkinin gelişiminin hızlı bol yapraklı ve uzun boylu olmasını sağlıyor. Buğdaya ihtiyaca göre taban gübresi olarak Dap yaprak gübresi olarak da yapısında azot, makro elemen ve potasyum içeren gübre kullanabilirsiniz.
Hay aksi ben de Dap i yüzeye atın öyle kalsın demişim.Dap gübresi toprakta hareket etmez, yüzeye atilirsa yüzeyde kalır, kesinlikle toprağa karıştirilmali.
Bugdayın sapının iyi olup dane tutmaması ile ilgili bilgim yok. Hiç bulamazsan tarim mudurluğune danış, bilgi al.
Değerli bilgiler için teşekkür ederim. Şuan ki son durum böyle. Geçen hafta ester ve graster ot ilacı ile birlikte sıvı gübre attım. 1 ay önce de 8-10kg aralığında üre attık.
Toprak analizi bidaki sezon kesin yaptıracağım. Köyde bilinçli tarım yapan yok. Tek bilinen taban gübre üre birde ekin ilacı. Herkez bir yol tutturmuş kendince gidiyor. Bu aşışagrlmiş düzen ile gitmeyeceğim
Yanlış anladınız üre gübresi taban gübresi olarak kullanılmıyor. Yani misal form da bakıyorum humican atıyorlar pas ilacı bilmem ne ilacı ama bizde sadece gübre ve ot ilacı baska bişi yoküre gübresinin taban gübresi olarak kullanıldığını hiç duymadım genelde dap, 20-20-0, 15-15-15 kompoze gübreler kullanılır, ama en iyisi yanmış ahır gübresi yeterli yağış olursa
Yanlış anladınız üre gübresi taban gübresi olarak kullanılmıyor. Yani misal form da bakıyorum humican atıyorlar pas ilacı bilmem ne ilacı ama bizde sadece gübre ve ot ilacı baska bişi yok
Bilgileriniz için teşekkür ederim çok işime yarayacak. Misal vereyim burda max dönüme alınan verim 300 zor görür. Bu şartlarda tarım dönmüyor.bizde tıpkı sizin gibiydik bi kaç senedir biraz değişim yaptık mesela ekilişte herkes 20 kg tohum atarken ben 18 kg tohum atıyorum esperia buğday için taban gübresi 15 kg dap uyguluyorum ekimle beraber, şubatta karda buzda 10 kg üre martta 10 kg %33 lük gübre ve ilac zamanı ester,granstar,sıvı gübre,dekara 500 gr kadar üre eritip atılıyo,buna ilave olarak bulabilirsen az miktar güvercin gübresini eritip süzüp ilacla beraber atabilirsin bu şekilde protein 15-17 arsı hektolitre 80-84 arası çıkıyo
Hocam dap gubresinin cinkolusu varmi?Toprak analizi yaptırmış olsanız, büyük ihtimal forfor noksanlığı çıkar, tahminim.Çünkü yerlere yıllardır 20.20.0 veya 15.15.15 taban gübresi atılıyor.DAP veya 18.46 +Zn (Azot,fosfor,çinko) kullanılsa iyi olur.Ayrıca toprakların PH seviyesi 8 civarlarında seyrediyor. PH:7 nötr( ne asidik ne bazik dengede) olması gerekiyor.
Mısır yerleri genelde silaja biçildiği için fosfor miktarı azalır.Danelik mısırda sap yakıldığı için tarlada fosfor azalıyor.
Gübrelerin uygulanma zamanlarıda önemlidir.Toprağa karıştırılmaları gerekir.Azotlu gübreler su ile çalışır, su olmazsa havaya uçar.Fosfor toprakta yıkanmaz, bitki bünyesine alır, eksilen fosfor gübreyle takviye edilir.Hümik asit gübre alımını kolaylaştırır, toprak analizi önemlidir.
Bilginize arz ederim.
http://www.igsas.com.tr/TR/default.asp?rsm=141512100000&Kompoze%20G%FCbre
http://www.gubretas.com.tr/tr/iceri...le-ekim-oncesi-hangi-gubre-kullanmaliyim.aspx
Bilgileriniz için teşekkür ederim çok işime yarayacak. Misal vereyim burda max dönüme alınan verim 300 zor görür. Bu şartlarda tarım dönmüyor.
Yurt dışında tarım yapan kişiler hep mühendis bizde ise sözüm meclisten dışarı nerde okumamış bir iş tutturamayan varsa geri köyüne gelip Ekim biçim yapıyor. İşte buda bilinçsiz tarım olayı yapıyor.
Köyümde 3kişi holder takıp ilaçlama yapınca millet ilaçlama zamanı geldi zannediyor herkez ilaç atıyor. Oysa tarlanın ve içindeki mahsülün durumuna ve hava şartlarına göre ilaç yapılmalı.
Geçtiğimiz senelerde biri dip patlatma denilen aleti aldı. Köye ilk geldiğinde herkez kınadı... Şimdi herkesin kapının önünde sıfır dip patlatma var.
Yani ne görülürse o yapılıyor. Bu kez bizde bilgi sahibi olmadan millet ne ilaç ne gübre atıyorsa aynısını kullanıyoruz belki de üre fazla toprakta ama komşu üre atıyor diye bende atıyorum. Bu sebeble sizlerin değerli bilgilerine ihtiyacım var. BİRDAHA ki sezona çok farklı bir şekilde girip yüksek verim alarak sadece kendim değil köyümün tarıma olan bakış açısını değiştirmek istiyorum.