Bence bu konu süneye noktayı koydu ya.Yabancı bir siteden bulduklarım
Öngörülen soğutucu gece sıcaklıklarında, burada bahar donunun Manitoba'daki kış buğday mahsulleri üzerindeki potansiyel etkisi hakkında bir tazeleme. ( Umarım, bu gönderiye ihtiyacımız olmayacak !). Şu anda, kışlık buğday dönümleri, gelişmekte olanlardan kök uzamasına kadar değişmektedir.
Kardeşleme aşamasında kış buğdayı için, bitkiler bir süre çok düşük sıcaklıklara dayanabilir (2 saatten az -11 ° C). Bu aşamada don hasarı olan kış buğdayında yaprak klorozu ve nekrotik yaprak uçları olacaktır. Bununla birlikte, verim üzerindeki etkisi hafif olacaktır.
Birleştirme aşamasında (sap uzaması) kış buğdayı için , bitkiler 2 saatten daha az bir süre boyunca -4 ° C sıcaklıklara tolere edebilir. Donma hasarı belirtileri, büyüme noktası hasar gördüyse, yaprak sararırsa veya yanarsa veya alt gövdenin yarılması veya bükülmesi durumunda ağırşakta görünen ölü bir yaprağı içerebilir. Verim etkisi orta ila şiddetli arasında değişebilir ve saplar hasar gördüyse mevsimin ilerleyen bölümlerinde de meydana gelebilir.
Önyükleme aşamasında kış buğdayı için , bitkiler 2 saatten daha az bir süre -2 ° C sıcaklıklara tolere edebilir. Kış buğdayındaki donma yaralanması belirtileri (hatta çavdar düşmesi), botun içine sıkışan sivri uçları içerebilir ve normal olarak ortaya çıkmayabilir, sivri uçlar ortaya çıkabilir, ancak sarı veya hatta beyaz kalabilir (bazen sadece kafanın bazı bölümleri etkilenebilir), bükülmüş olabilir ve floret sterilitesinin zayıf çekirdek seti ve düşük tane verimi ile sonuçlandığını görebilirsiniz.
2012 yılında dondan etkilenen kışlık buğday ürünlerini gördük. 30 Mayıs'ta bazı kış buğday dönümlerinin erken bayrak oluşum aşamasında olduğu bir don olayı meydana geldi. Sivri uçlar ortaya çıktığında, yaralanma belirtileri not edildi. Aşağıdaki fotoğrafta (Ingrid Kristjanson, MAFRD tarafından çekilmiştir), bükülmüş bacaların ve eksik çekirdek kümesinin donma semptomlarını not edeceksiniz.
Bundaki başaklardaki zarar çok daha fazla.Bende birazdaha uç taraflarda.Alta bu kadar inmemiş.Böyle süne zararı olamaz herhalde.Ziraatcilerde bazı şeyleri dediğin gibi atıyorlar.Onlarda bilmiyor.Bu olay arpalarda yok.Bazı çeşit buğdaylardada yok.Bölge bölge var.Mesela ovadaki aynı çeşit buğdayda yok.Kıraçlarda bayırda daha çok soğuk olmuş demekki.Bu çeşiti geçen senede ektim bir sorun olmadı.Soğuğa daha dayanaklı çeşit bulmak lazım.Birde arpada soğuğa dayanım buğdaydan az derler. Ramata 6 sıralı arpa soğuktan hiç etkilenmedi.7 senedir ekerim böyle bir sorun görmedim.Bölgemizde genelde kaşifbey ekilir.Erkenci çeşit.Ondada andinodaki gibi olmasada verime etki etmeyecek çok az zarar var.Andinoda biraz fazla verimi %10-20 düşürecek gibi.Aslında andino çeşidi ilçemize 4-5 senedir ekilir.Tarım kredide en çok satan tohum.Şimdiye kadar nisanda böyle bir olay olmadığından ekildi.Bundan sonra ekmem bu tohumu..