Buğdayda Azot ve Su İlişkisi

Ynt: Buğdayda Azot ve Su İlişkisi

fatihcastle link=topic=81774.msg975074#msg975074 date=1424788004' Alıntı:
Yani kar erirken nitratta erir ve bitki faydalanir diyosunuz ama toprak 8C den sogukken bitki beslenemiyor deniyordu

Kar erirken ure ' yi eritip topraga gecmesini sagliyor, ure ile verilen azot topragin icine tutunuyor diyelim, ancak nitrat atildiginda nitrat topraga tutunamadigi icin koklerden daha derine gidiyor ve bitki tarafindan kullanilamaz hale geliyor. Sicaklik uygun duzeye geldiginde ure topragin ust kisimlarinda tutunmus oldugu icin calismaya basliyor, bitki alimini yapabiliyor.

• Beğen
Tepkiler: Stronger

İsmail Pelit link=topic=81774.msg976020#msg976020 date=1424979097' Alıntı:
azotlu gübre uygulamazsanız istediği kadar yağış olsun iyi verim alamazsınız zaten topraklarımız organik maddece fakir.Gübre olarakta amonyum nitrat daha uygun ürede olabilir dozunu ayarlamak kaydıyla. 3. sorunun cevabı ise tabi en iyi sonuç yaprak analizi ile alınır ama ilaçla çinko ve azot vermek faydalıdır geç verilen azot verime çok etki etmez ama proteini artırır yaprak gübreside yapın bence.

teşekkürler. anlattığınız gibi düşünüyordum şimdi tam emin oldum artık

ali rıza link=topic=81774.msg976502#msg976502 date=1425070929' Alıntı:
arkadaşlar yanlış biliyorsam düzeltin kimyasal gübrelerin içinde en tuzlu gübre nitrat diye biliyorum nitra yerine şeker düşünülemez mi
Valla hiç öyle bişey duymadım amakimyasal gübrelerin hepsinin dolgu maddesi tuz kireç doolomit vs. Sadece nitrata özgü değil ama bunlarıda toprağa düşük dozlarda uyguladığımız için alt katmanlara yıkanıyor tabi 35-40 cm pulluk sürümü yapılırsa tekrar yüzeye çıkar

arkadaşlar merhabalar
yer aksaray-ortaköy bugün itibariyle henüz üst gübreleme yapmadım bölge olarak kurak oldugu için üst gübreyi tek seferde verecegim dönüme 10kg ,verecegim gübre can-26 fiyatı 0,90 gübreyi aldım hazır bekliyorum enes4422 arkadaş Üst gübrelemeyi bir defada veren üreticiler kardeşlenme döneminin sonuna doğru vermelidirler demiş ve bana çok mantıklı geldi fakat ben bu gübreyi ne zaman verecegim arpada kardeşlenme nedir nasıl oluyor

hermes link=topic=81774.msg978833#msg978833 date=1425673096' Alıntı:
arkadaşlar merhabalar
yer aksaray-ortaköy bugün itibariyle henüz üst gübreleme yapmadım bölge olarak kurak oldugu için üst gübreyi tek seferde verecegim dönüme 10kg ,verecegim gübre can-26 fiyatı 0,90 gübreyi aldım hazır bekliyorum enes4422 arkadaş Üst gübrelemeyi bir defada veren üreticiler kardeşlenme döneminin sonuna doğru vermelidirler demiş ve bana çok mantıklı geldi fakat ben bu gübreyi ne zaman verecegim arpada kardeşlenme nedir nasıl oluyor

(Güneşli günlerde gübre atılıp arkasından yağmur yağmazsa...).
Üreticilerin üst gübrelemede gübre cinsi belirlemede dikkat edeceği husus gübre uygulaması yaptıktan sonra bir kaç gün içinde yağmur yağması ve havaların güneşli ve sıcak geçmemesidir. Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise ÜRE gübresinden büyük ölçüde azot kaybı amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp %33 N Amonyum Nitratta nispeten az, CAN gübresinde ise çok az olur. Bunun için özellikle ikinci üst gübrelemede ÜRE kullanımından kaçınılmalıdır.

Şöyle bir şema buldum, resim ile daha iyi anlaşılır sanırım. (Resim büyütülünce daha iyi okunuyor.)

Resimler ve ekler

• bugday-soguk.jpg
    bugday-soguk.jpg
    73.4 KB · Görüntüleme: 226
  • bugday-soguk.jpg
    bugday-soguk.jpg
    73.4 KB · Görüntüleme: 229

ENES4422 link=topic=81774.msg978843#msg978843 date=1425674132' Alıntı:
Üreticilerin üst gübrelemede gübre cinsi belirlemede dikkat edeceği husus gübre uygulaması yaptıktan sonra bir kaç gün içinde yağmur yağması ve havaların güneşli ve sıcak geçmemesidir. Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise ÜRE gübresinden büyük ölçüde azot kaybı amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp %33 N Amonyum Nitratta nispeten az, CAN gübresinde ise çok az olur. Bunun için özellikle ikinci üst gübrelemede ÜRE kullanımından kaçınılmalıdır.

Şöyle bir şema buldum, resim ile daha iyi anlaşılır sanırım. (Resim büyütülünce daha iyi okunuyor.)

abi resim açıklayıcı ilginiz için teşekkürler, cemre bugün topraga düştü yani toprak ısınmaya başladı kardeşlenme dönemini kaçırmadan yani bu ayın sonuna kadar verebilirim anladıgım kadarıyla

hermes link=topic=81774.msg978847#msg978847 date=1425675748' Alıntı:
ENES4422 link=topic=81774.msg978843#msg978843 date=1425674132' Alıntı:

abi resim açıklayıcı ilginiz için teşekkürler, cemre bugün topraga düştü yani toprak ısınmaya başladı kardeşlenme dönemini kaçırmadan yani bu ayın sonuna kadar verebilirim anladıgım kadarıyla

Evet, zaten don olduğunda bitkiler tabiri caizse uykudadır verdiğimiz gübreyi alamazlar. Havalar ılıman olunca gelişmeye başlarlar o zaman gübre uygulamaları daha başarılı olur.