Bizim bölge olarak 15 kasim gibi ekip aralik ayinin sonuna doğru yani kardesleme baslangicinda ilk Üreyi atıyoruz fakat burda sicakliklarin en düşük olduğu zamanlar ocak ve şubat ayi..yani ikinci gubreye denk geliyor o yuzde sülfati ikinci olarak yazdim..normalde sulfat kullanmiyordum fakat senin dedigin sebeplerden dolayı sulfati da kullanmak istiyorum. O yüzden bizim bölgede normalde ilk üre aralik ayinin sonunda ikinci nitrat ise subatin sonuna doğru atılır di.simdi ben araya sulfat sıkıştırmak istiyorum.
Sulfat da olur nitropower da olur ancak tüketeceği miktarı çok aşmamak gerek.
çimlenme dönemi 3kg
kardeşleme dönemi 3kg
sapa kalkma 6kg
başak-çiçeklenme 3kg
tane dolum 1kg
Ortalama böyle bir tüketimi olur yağış nem sıcaklık toprak canlılığı gibi etkenlere göre %50ye kadar tüketim miktarı değişir tabi ancak kardeşleme başında 5kg saf azot verilirse fazla gelir. Yağış az olursa yakar nitrata dönüşüp de kullanamadığı miktar yıkanır.
Biz de kasım 15 ideal ekim tarihi. Ocak şubat en soğuk aylar. 15 kasım ekilişe ocak başı 10 kg nitropower 15 kg sülfat 7 kg üre verirdim.
şubat başı 15-20 kg üre mart sonuna kadar da 20-25 kg nitrat. 600-800 mm yağış görüyoruz biz de. Toprakta 300-450 kg gibi bir potasyum var yatma sorunu yaşamıyorum hiç. Dengeli beslenip yatan ne arpa gördüm ne buğday.
Tabi sapa kalkım dönemi atılan üreler nitrata dönüşüp aşırı tüketim başladığında bitkinin sağlıklı olması şart. Bunun için nitratın aminoasite çevrilmesinde molibden çok önemli bence. Potasyumun taşınmasında da mangan. Ben özellikle sapa kalkım öncesinde çinkonun yanında mangan sülfat da veriyorum ve molibdeni yüksek bir combi veya dozajı ayarlayabilirim derseniz sodyum molibdat da alınabilir.