Ynt: Buğdaya 1. gübreyi verdim
ŞEVKİ TINMAZ link=topic=80993.msg968843#msg968843 date=1423565701' Alıntı:
Karın üzerine üre atsak. Gübrede ne gibi etki eder. Ürenin çözünmesi için 10-15 derece arasında sıcaklık olması gerekiyormuş. Gübre o sıcaklığı ulaşıncaya kadar bekler mi? Bu arada ürede bir kayıp olur mu?
Gübrenin erimesi (çözülmesi) ile yarayışlı hale gelmesi birbirinden farklı şeyler.
Örneğin üre, gübreyi attıktan sonra yağan ilk yağışda erir. Bunun için bir öyle bi sıcaklık gereksinimi yok aslında. 0 dereceye kadar bu erime gerçekleşebilir. Bu buharlaşma ile oluşan sıcak kaybı açısından iyi birşey.
Lakin bitkinin alabileceği amonyum ve nitrat formatına dönüşmesi, (sıcaklık, yağış ve yoprak durumuna göre değişiyor) ortalama 12-14 gün sürüyor. Bunun gerçekleşebilmesi için topraktaki bakterilerin çalısması gerekiyor. Bu bakteriler de genel olarak 8 dereceden sonra çalışmaya başladığından havanın 10 derece ve üstünde olması iyi olur.
Bunun hesabı basittir aslında. Gübreyi attıktan sonraki 10 derece ve üstüne çıkan sıcaklıktaki günleri sayın. 12 günü geçti ise, üre faaliyete başlamıştır.
Bu tarihten sonra bitki azotu almaya başlıyor ama ne kadar süre boyunca alabiliyor?
Üre faliyete başladıktan sonra (yine bitki türü, alım hızı, yağış, çevre şartları ve sıcaklık yüzünden değişmekle birlikte) ortalama 3 ay boyunca etkinliği sürdüyor. Bu hafif bünyeli kumlu topraklarda 2 aya kadar inerken, ağır yapılı killi topraklarda 4-4,5 aya kadar çıkıyor.
Burda önemli olan nokta, azotun bitki tarafından alınabilmesi değil, azotun çok haraketli bir element olması.
Üre Nitrat ' a dönüştü diyelim, 3 ay içinde bitki aldı, aldı. Alamazsa, 3 ay içinde topraktan yıkanıyor. Bitkinin alamayacağı (1 metre ve üstü) derinliğe akıyor. Ordan yer altı sularına, ordan deniz ve barajlara, ordan musluklara, ordan soframıza...
Üre amonyuma dönüştü diyelim, 3 ay içinde bitki aldı, aldı. Amazsa 3 ay içinde Amonyak gazına dönüşüp buharlaşıyor. Atmosferdeki azot döngüsüne katılıyor.
Gelelim kayıp olayına.
Hava ısısı arttıkça, üredeki kayıp artar
Kuraklık oldukça, üredeki kayıp artar.
Kar öncesi (benim görüşüme göre) olabilecek en iyi gübreleme zamanıdır. (Kayıp bakımından)
Bunla ilgili bir makale vardı ve çok ilginçti. Çıkan sonuç:
- üre atıldıktan sonra, 24 saat içinde kar yağdığı taktirde, atılan gübrenin %96 ' sından bitki faydalanabiliyor. (Kayıp mükemmel. Yok denecek kadar az)
- üre atıldıktan sonra 15 gün yağmur yapmadığında, daha sonra herşey mükemmel bile olsa, atılan gübrenin en çok '%26 ' sı alınabiliyor bitki tarafından. KAYIP %74!
Kayıp konusu (bence) çok daha önemli olduğu için kar öncesi üre atımı olabilecek en iyi yol.
Not: kar dolayısı ile buharlaşamayan azot, karın erimesi esnasında damla sulama ile toprağa verilecek.