Buğday


Buğdaylarımızda protein gluten değerleri çok düşük çıkıyor. Gübrelemede bir hata mı var acaba diye düşünüyoruz. Cinsinden kaynaklı olsa, komşu köylerden arkadaşlar da aynı cinsten ekiyor ve değerleri gayet yüksek.. Kısaca buğdayda proteini yükseltmek amacı ile neler yapılabilir. Farklı bir uygulama önerisi olan arkadaşların görüşlerini bekliyorum.
 

Resimler ve ekler

  • 1000007743.jpg
    1000007743.jpg
    66 KB · Görüntüleme: 61
Buğdaylarımızda protein gluten değerleri çok düşük çıkıyor. Gübrelemede bir hata mı var acaba diye düşünüyoruz. Cinsinden kaynaklı olsa, komşu köylerden arkadaşlar da aynı cinsten ekiyor ve değerleri gayet yüksek.. Kısaca buğdayda proteini yükseltmek amacı ile neler yapılabilir. Farklı bir uygulama önerisi olan arkadaşların görüşlerini bekliyorum.
Buğdayda protein herşeyden önce azot ve su ile ilgilidir üst gübreyi az veriyor olabilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: yasinorhan10
Ekimden önce dekara[1000m2] 25kg 20-20 taban gübresi. Şubat ayı içinde 25kg üre gübre. Nisan ayı içerisinde 25kg %26 can gübresi kullanıyoruz. Kök boğaz ilacı atarken içine combi falan karıştırıyoruz. Pas ilacı atıyoruz. Yapraktan farklı bir uygulama yapılmalı mı? Yapılırsa ne çeşit bir gübre kullanılmalı?
 
Komşunun ektiği ürün ve işçilik; patates hasadı sonrası kaz ayagı ile hazırlanan tarlaya taban gübresi kullanmadan 25 kilo tohum kullanıldı baharda sadece tek sefer 14 kilo üre atıldı başka uygulama yapılmadı
Bugday cinsi; ekiz (kırmızı ekmeklik )
Rakım 1250 civarı
Fazla yağmurdan zarar gördü 1 dönüme (1000m2) 500 +kilo verdi
Sertifikalı tohumdan eletilen 2. Ekim buğday
Prim destegi ile 8500 ve 9250tl ye tmo ya verildi değerlerde böyle
 

Resimler ve ekler

  • Screenshot_20240111-192638_WhatsApp.jpg
    Screenshot_20240111-192638_WhatsApp.jpg
    110.5 KB · Görüntüleme: 69
  • Screenshot_20240111-194617_Gallery.jpg
    Screenshot_20240111-194617_Gallery.jpg
    82.4 KB · Görüntüleme: 69
Bu gördüğünüz şey buğdayın başak taslağı
Boyu 3mm kadar
Buğdayda dıştan herhangi bir dirseklenme görünmüyor, yenice sapa yürüme aşamasında
Başak taslağı geçtiğimiz 10-15 günden beri oluşuyor olmalı, şu anda taslak gelişimi tamamlanmış mı yoksa daha devam mı edecek anlamadım.
Kabaca şu anda anlayabildiğim şeyler;
Taslaklarda 8-9 nadiren 10 çift buğday var
Kardeş gövdelerde de ana gövdede de aynı şekilde taslak oluşmuş
Bu dönem belli ki kritik dönemlerden biri.bu dönemde bitkinin besin ve su stresine girmesi taslak gelişimini(başak sayısı ve başakta tane sayısı gibi) olumsuz etkiliyor olmalı.
 

Resimler ve ekler

  • IMG_20240407_162237.jpg
    IMG_20240407_162237.jpg
    103 KB · Görüntüleme: 39
Bu gördüğünüz şey buğdayın başak taslağı
Boyu 3mm kadar
Buğdayda dıştan herhangi bir dirseklenme görünmüyor, yenice sapa yürüme aşamasında
Başak taslağı geçtiğimiz 10-15 günden beri oluşuyor olmalı, şu anda taslak gelişimi tamamlanmış mı yoksa daha devam mı edecek anlamadım.
Kabaca şu anda anlayabildiğim şeyler;
Taslaklarda 8-9 nadiren 10 çift buğday var
Kardeş gövdelerde de ana gövdede de aynı şekilde taslak oluşmuş
Bu dönem belli ki kritik dönemlerden biri.bu dönemde bitkinin besin ve su stresine girmesi taslak gelişimini(başak sayısı ve başakta tane sayısı gibi) olumsuz etkiliyor olmalı.
Sapın tam olarak neresinden çıkıyor bu taslak
 
Buğdaylarımızda protein gluten değerleri çok düşük çıkıyor. Gübrelemede bir hata mı var acaba diye düşünüyoruz. Cinsinden kaynaklı olsa, komşu köylerden arkadaşlar da aynı cinsten ekiyor ve değerleri gayet yüksek.. Kısaca buğdayda proteini yükseltmek amacı ile neler yapılabilir. Farklı bir uygulama önerisi olan arkadaşların görüşlerini bekliyorum.
Tohumlugunuz yaşı genç olsun, azot beklemeniz yazdığınız gibi ise gayet iyi, son pas ilacinda yapraktan potasyum da veriniz, ayrıca bayrak yaprağı asla hasta etmeyiniz, tabana 18_46 DAP kullanmanızı öneririm
 
  • Beğen
Tepkiler: yasinorhan10

yaprak gubresine onem vermilisin. ozellikle potasyuma. 2-3 kez 150'şer gram potasyum sulfat ver. 2 kez magnezyum ver 200'er gram. kardeslenme artık geçti ama 200gr çinko da karıştırabilirsin bunlara. özellikle bayrak yaprak veya başak zamanı yapraktan 500gr üre eritip at proteini çok yükseltir.
 

Benzer Konular