Karakter sınırına takıldığım için bir kaç noktayı da buraya yazayım.
1) Ekim derinliği homojen çıkış için çok önemli. Derine ekilen buğdaydan başak verecek bir kardeş beklemeyin. Esasında bu ayrı bir strateji olarak değerlendirilebilecek bir konu. Sebebi derine ekilen bir tohum gübreli de ekilse kendini toprak üstüne atacak enerjiyi bulamayabiliyor ve mezokotil denen durum ortaya çıkıyor. Ancak tohuma yapılan ekstra kaplamalar bu mezokotil etkisini ortadan kaldırıyor. Tarlada çekilmiş fotoğraftaki sağdaki iki buğday kendimizin fungusitsiz ,taban gübresiz kaplamalı ekilen buğday. Soldaki üçlü gurup kaplamasız,fungusit kaplamalı ve gübreli ekilen buğday. Gördüğünüz gibi azıcık derine giden buğdaylarda mezokotil oluşmuş.
Ekli dosyayı görüntüle 72346Ekli dosyayı görüntüle 72341
2) Keşke kardeşlenmenin olmadığı bir cins geliştirilse. Bu konuda ben kardeşlenmeyi gereksiz buluyorum. Bence birazcık fazla tohum kullansak ta sağlam , denk başak veren bitkilerimiz olsun. Bu konuda iki stratejim var. Birisi derine ekerek kardeşlenme potansiyelini sıfıra düşürmek. İkincisi de geç ekerek gübreyi baharda sapa kalkmadan itibaren kullanmak. Deneyen varsa tecrübelerini yazarsa memnun kalırım.
3) Kullanacağımız ot ilaçları veya fungisitlerin uygulamasına dikkat edelim. Bitkiye çok yakın kesinlikle atmayalım. En az 40-50 cm yukarıdan uygulayalım. Ben şahsen 3 sene önce rüzgarlı bir havada axiali, komşumuzun da soğanına zarar vermemek adına yakın atarak tüm kardeşleri öldürmüş birisi olarak bunu yazıyorum. Ayrıca ilaçlar varsa ikiden fazla karışım yapmayın. Fungisitlerle birlikte azotlu beslemede yapmayın.
4) Devir para kazanma devri. 1. kalite ve 3. kalite ekmeklik buğday arasında fiyat farkı TMO'da 5 kuruşken verim potansiyeli düşük sert buğdayları ekecem diye de kendinizi kasmayın. İngilizlerin dekara ortalama 1200 kg verimleri yemlik buğdaylarda oluyor.
5) Organik madde bizim toprağımızdaki merkez bankamızın rezervi. Verim potansiyelimiz çoğunlukla ona bağlı. Onu geliştirecek çözümleri düşünmeye başlamak lazım. Gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.
6) Humik asiti mutlaka her sene 2-3 lt kullanın. En etkili yöntem gübre kullanacaksanız saçtığınız gübrenin üzerine püskürtmek. Böylece organomineralli gübreden tek eksiği organik madde olacaktır. Humik asit kullanmayacaksanız mümkünse organomineralli gübreleri kullanmaya çalışın. Onlarda humik asit var.
Ekli dosyayı görüntüle 72342Ekli dosyayı görüntüle 72344
Kumlu topraklarda humik asitin kök gelişimine etkisi mükemmel.
Ekli dosyayı görüntüle 72347Ekli dosyayı görüntüle 72348
7) Yapraktan azotlu besleme yapacaksanız mutlaka azda olsa humik asit katın. Herhangi bir ilaç veya yaprak gübresi kullanacaksanız etkisini arttırmak için tankın içine üre eritip katın. Üre en çabuk alınan gübre formu olup yanındakilerin de alımını arttırır. Bunun sebebi de formülünde CH4N2O karbon olması.