Hocam üzerine bol yağış düşünce gerçekten alımı epey etkili oluyor. Ama yapraktan map vermek ile arasinda dağlar kadar fark oluştu. Ben bu yil bunu bizzat kendim deneyerek tecrübe ettim...Ayrica hafta sonu da yalnizca yapraktan kullandigim yerlerin fotoğrafını atacam size de...Aradaki farki gormeniz lazim
hocam sadece yapraktan attığınız miktar 300-500 gram topraktan attığınız miktar 5-10 kg falan. Arasında illaki fark olacaktır. Mapı 3-5 kg topraktan verseydiniz çok yağış ile dapa göre daha da iyi bi sonuç alabilirdiniz. Yapraktan tamamen tüm ihtiyacı karşılamanız söz konusu olamaz. Ancak havaların soğuk ve topraktan fosfor alımının zor olduğu dönemlerde veya toprakta da eksiklik olduğu dönemlerde bitkinin erken dönemlerinde yapraktan da fosfor vermenin faydası olur.
Sizin topraklarınızın phı normaldir, kireç azdır, alüminyum vs gibi fosforu çok tutan elementler azdır o zaman üstten toprağa atılan fosfor yağışla daha fazla kök bölgesine ilerleyebilir. Normali Yılda 5 cmdir bunun Dap gibi bir fosfor kaynağında. Sizin çok yağışlı olmuştur toprak yapınız güzeldir 6 ayda 5 cm ilerler.
Bi de ılık havalarda bitki fosfor stresi çekmez toprakta normalde olan değerler bile yeterli gelebilir. Kardeşleme sonuna kadar fosfora daha çok ihtiyaç duyar sapa kalkana kadar ihtiyacının %70-80ini bünyesine alır zaten. İhtiyaç oldukça kökte depoladığını kullanmaya devam eder. Rengi veya boyu tek başına veri olarak almayın. Kökten vermiş gibi olması mümkün değildir.
Bu yıl ben de son kez test ettim ve düşük de olsa bitkinin genç döneminde yapraktan fosfor girişi oluyor.
Bu fosfor fosfat değil de fosfit kaynaklıysa hele yapraktan alım çok çok kolay oluyor ve bitki içerisinde de çok daha fazla hareketli bir fosfor kaynağı.
Fosfat kaynaklı fosfor P2O5 , fosforöz , fosfit, amonyum polifosfit , mono potasyum fosfit, fosforöz asit kaynaklı olanlar P2O4 , P2O3 gibi oksijenlerini kaybetmiş iyonlar oldukları için bitki içerisine girmeleri ve içerdeki hareketleri çok daha üst düzeydedir. Ancak tabi P2O5e , fosfata göre baya pahalı bir hammadde.
Acil ihtiyaç duyulan büyük eksiklik çekilen dönemlerde, don kırağı zamanları veya kardeşleme sonu sapa kalkım başı gibi zamanlarda soğuk görünce fosfor stresine girdiği dönemlerde Bitkiye faydasını görünce maliyetine bakılmaz.