Kumsal yerlerde geçirgenlik fazla olduğu için daha üre nitrata dönüşemeden bile toprakda kaybolup gidiyor.Yada çok az kısmı bitkiye geçiyor.Kumsal yerlerde üreyi 1-2-3 seferde atmak daha mantıklı.Kara toprak zaten suyu tutar çok aşırı yağış olmadığı sürece ürenin etkisi 90 güne kadar çıkabilir.Kara toprak dediğimiz humusca zengin topraklarda zaten üre gübresi nitrata dönüşsede kolay kolay yıkanmaz.Hersene yaşıyorum bu olayı.Bir kaç kumsal tarlam var.Oralara artık üreyi 2 yada 3 seferde bölerek veriyorum.Gübreden tam performans alıyorum.Diğer yerlerde toprağı iyi olan yerlerde 2 seferde verdim bu sene.Geçen seneki buğdaylardan çok daha iyiler.Bizim burda üreyi tek seferde atarlar 20-25 kilo şubatın 10 gibi başkada bişi atmazlar.Ben ocak sonu ve şubat sonu 14er kg attım burdaki çiftçiler şaşırdı.Bu kadar gübremi atılır ocakta atılan gübrenin ne faydası olur gibi filan.Sonda nitrat attım bazı yerlere 20 kilo bazı yerlere 17 kil
nuda ben ilk defa atıyorum.Dİyorumki biz şimdye kadar bu işi yanlış yapmışız.Bitkiye isteği zaman gübre vermek mantıklı olanı.Ekimle berber atılan kök gübresi şubatın ilk haftasına kadar yetmiyor bile kardeşlenme zayıf oluyor.Onun için ocak ortası gibi atılan üre kardeşlenmeye ve kök yapısına çok etkisi var.Şuan çevremde arpalar yatmışken benimkiler ayakta.Bizim iklimimiz bu gübrelemeyi kaldırıyor.İklim olarak trakyala aynı sayılırız.Oradan giren yağış bizede tutuyor.Bu gübrelemeyi belki iç anodolu kaldıramaz.