Bugday tarlalarından kesemedigimiz çavdar.


Bir kaç yıldir tarlalarımızda aşıri cavdar gelmekte.Halbuki nadas çalışıyoruz.Bir yıl tarlalaŕımiz bos kaliyor.En aşaği kazayaği tırmik bes altı sefer işliyor.Ekim ayında ekiyoruz.Hatta son yıllarda hep sertifikalı tohum ekiyoruz.Geçen ilaclamadan sonra cok güzel berekeimiz oldu.Ekinleri bir dolaştım aman Yarabbim yarısı cavdar.Neyi eksik yapıyoruz.
 
Aldigimiz tohumlarda bile cavdar var icinde bazi turlerinde cavdari arttirdigi soyleniyor bizde 1 sene tarla bos duruyor pulluk 2 kaz ayagi diskaro mibzer ve en son luhla islemi bitiriyoruz cavdara zaman vermiyoruz ama seneye cavdar verimi %50 dusuruyor. Son 2 yildir arpa ekiyoruz yazlik ekmeden once yeşerenleri ölduruyoruz faydasi oldu o kesiyor sonra 2 sene bugday ek yine ayni oluyor
 
  • Beğen
Tepkiler: congerlidavut
Aldigimiz tohumlarda bile cavdar var icinde bazi turlerinde cavdari arttirdigi soyleniyor bizde 1 sene tarla bos duruyor pulluk 2 kaz ayagi diskaro mibzer ve en son luhla islemi bitiriyoruz cavdara zaman vermiyoruz ama seneye cavdar verimi %50 dusuruyor. Son 2 yildir arpa ekiyoruz yazlik ekmeden once yeşerenleri ölduruyoruz faydasi oldu o kesiyor sonra 2 sene bugday ek yine ayni oluyor
 
Çavdar buğdaya göre daha sağlıklı ve 3 senedir çavdarlı ekmek kullanıyoruz.
Çevremde B kan grubu hariç herkese tavsiye ediyorum.10-15 gün kullanın nasıl hafiflediginizi dinç olduğunuzu, iyilestiginizi fark edecek,tadını arayacaksınız.
Tohum bulsam ekmek isterim çavdar
İç ve doğu anadoluda kıraç buğday arpa ekmeye uygun olmayan yerlere ekilmesi uygunmuş.Soguğa kurağa dayanıklıymış.
 
Pullukla derin sürüm yapılıp (kist çıkmadığı sürece) arpa ekilmeli. Nadaslı da olsa peş peşe buğday ekmeyin. Biz arpa-buğday ektiğimiz halde buğdayda tekleme çıkıyor, çıkarsa aktarıp arpa ekiyoruz sonra bir sene nadas.
Tohuma da bağlı çavdarın artması. Eskiden rus ekerdik felaket çavdarlı olurdu. Ama Esperia ya da Odeska o kadar çavdarlı olmuyor. Bu sene nadas yerlere Tekfen 2038 denedik, bakalım ne olacak..
Daha önce Tekfen 2038 eken varsa tecrübelerinden yararlanmak isterim.
 
  • Beğen
Tepkiler: congerlidavut

Çavdar buğdaya göre daha sağlıklı ve 3 senedir çavdarlı ekmek kullanıyoruz.
Çevremde B kan grubu hariç herkese tavsiye ediyorum.10-15 gün kullanın nasıl hafiflediginizi dinç olduğunuzu, iyilestiginizi fark edecek,tadını arayacaksınız.
Tohum bulsam ekmek isterim çavdar
İç ve doğu anadoluda kıraç buğday arpa ekmeye uygun olmayan yerlere ekilmesi uygunmuş.Soguğa kurağa dayanıklıymış.
Neden B kan grubu hariç abi ?
 
  • Beğen
Tepkiler: congerlidavut
Zaten peş peşe ekseydiniz çavdar problemi olmazdı.. nadasa bırakılan tarlanızda olur.. mesela temmuz da hasat ediyosunuz sonra kışı geçirip nisan mayıs gibi nadas hergi yapılıyorsa.. çözüm :
Temmuzda mahsülü kaldırır kaldırmaz pulluk ile derin olmadan ( bazı arkadaşlar derin diyebilir.. o dönemde çok yanlıs) sürüm yapın .. Bu yapacağınız sürüm eylül ekimde yapacağınız sürümden çok daha rahat ve etkili olacaktır..maksat kışa sürülmüş olarak girmesi..daha sonra dilerseniz ekim yapın yok nadas olarak duracaksa nisanda veya mayısta ikileme yapmanız yeterli olur..
Son olarak, bu yöntem ile en az 5 Yıl çavdara elveda bide nadas kalma süresini uzun tuttuğunuz için ekstra verim.. tecrübe ile sabit
 

Benzer Konular