Buğday Rekora Koşuyor


Herkesin olduğu gibi benimde dünya borcum var ama bi fiyatlara restimi çektim
Dün gübrecide oturuyoruz ister borç karşılığı isterse parayla arpa buğday alıyor kendisi ..
Konu fiyatlara geldi arpa 2200 çok iyi fiyat geçen seneye göre 1 lira koydu dedi
Esnafa göre iyi fiyat dedim ama 1 kilo ne satarım ne sattiririm.. alacaklı beklesin diyince
Adam iyi kivrandı durdu sonra belki 100 daha artar dedi
Dedi de bu önümüzdeki yılın maliyetleri artık meydana çıktı
Kimse kendini kandırmasın bu şartlarda 3 liranın altında kimseyi kurtarmaz
aynen doğru dedin kardeşim. yerim olmadığı için 2200 den arpa verdim
 
ithal getireceklerdi ama 15 gün önce 2,75 den aşağıya bulamadılar, oda kimsenin almayacağı ürünü zoraki alıp getirmek dokundu biraz galiba...

çözüm basit zaten, tavuklara verilen yemlikten un yapıp ekmek yapacak millet ne yapacak başka...hiç olmayan bişey değilki...11 protein üzeri oldumu ekmekliktir tamam işte değirmende öğüt gitsin...
 
Arkadaşlar artıyor felan yazıyorsunuz ama piyasada yok daha öyle birşey
sezonda ofise döktügüm bugdaya nakit 2.20 tl fiyat verdiler ama ben nakit satmayip lisansli deposuna döktüm. bugun baktim türipte benim buğday emsalleri 2.50 tl ye satiliyor. en ucuz fiyat suan trakyada bugdayda olmasina rahmen 2.5 alti bugday yok artik. yemlik düşük vasıflı dün 2.40 a satildi. yurt disinda da artiyor fiyat dolar bazinda. devlet ekim kasim gibi 2.6 civari bir fiyat ile bugdayi piyasaya surucem demeseydi suan cok daha yuksek olmustu bugday.
 
Arkadaşlar artıyor felan yazıyorsunuz ama piyasada yok daha öyle birşey

TMO, hububat ve yem piyasalarında istikrar için devreye giriyor



tmo-hububat-ve-yem-piyasalarinda-istikrar-icin-devreye-giriyor-4eedebkv.jpg

TMO’nun internet sitesinde yer alan açıklamada, alım fiyatlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17 Mayıs’ta ekmeklik buğdayda …
TMO’nun internet sitesinde yer alan açıklamada, alım fiyatlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17 Mayıs’ta ekmeklik buğdayda yüzde 36 artışla ton başına 2 bin 250 lira, makarnalık buğdayda yüzde 36 artışla ton başına 2 bin 450 lira ve arpada yüzde 37 artışla ton başına 1750 lira olarak açıklandığı ve söz konusu fiyatların üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandığı anımsatıldı.
Ancak Türkiye’de bu yıl ciddi boyutlara varan tarımsal kuraklığın, hububat ekili alanlarda verim kaybına neden olduğu, hasat ilerledikçe kuraklığın etkisinin belirgin hale geldiği ve öngörülen arz açığı nedeniyle hasadın henüz başı olmasına rağmen hububat piyasa fiyatlarının artışa geçtiği belirtilen açıklamada, şu bilgiler verildi:
“Hasat döneminde piyasada oluşan yüksek fiyatlar, hububatı ham madde olarak kullanan besici, yetiştirici ve yem üreticilerinin maliyetlerini artırmakta, hayvansal ürünlerin tüketiciler aleyhine yüksek fiyatlara ulaşması ve gıda enflasyonu riskini taşımaktadır. Bu kapsamda TMO öncelikle ilgili kullanıcıların önünü görebilmesi ve fiyat artışının önüne geçilebilmesi amacıyla satış fiyatlarını 26 Mayıs’ta ekmeklik buğdayda ton başına 2 bin 450 lira, makarnalık buğdayda ton başına 2 bin 650 lira ve arpada ton başına 1950 lira olarak ilan etmiştir. TMO’nun stoklarındaki ürünler ve ilgili sektörlere uygun fiyatla ürün tedarik etmesi, fiyat istikrarının sigortası niteliğindedir. Bu nedenle TMO stoklarının takviyesi zorunluluk arz etmektedir.”

Açıklamada, TMO’nun 2020-2021 sezonunda 1,8 milyon ton yem ham maddesinin besici ve yetiştiricilere uygun fiyatlarla tahsis edilerek yem maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlandığına işaret edilerek, son olarak haziranda 160 bin ton mısırın yetiştiricilere ton başına 1950 liradan satıldığı bildirildi.
Üreticilerin ürün arzının devam ettiği hasat döneminde TMO tarafından ilke olarak ithalat ve satış gerçekleştirilmediği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Ancak kuraklık nedeniyle içinde bulunduğumuz olağanüstü dönem, olağanüstü önlemleri gerekli kılmaktadır. Bu nedenle Kuruluşumuz tarafından hububat ve yem piyasalarında istikrarı sağlamak ve ürün arzında oluşan açığı kapatmak üzere ihtiyacımız olan ham maddenin bir kısmı dış alımla tedarik edilerek uygun fiyatla piyasaya arz edilmesi ve gıda enflasyonu riskinin önüne geçilmesi planlanmaktadır. Bu doğrultuda ilk etapta 320 bin ton arpa ve yaklaşık 400 bin ton buğday ithalat ihaleleri için iş ve işlemler başlatılmıştır.”
TMO’nun her koşulda üreticilerin yanında olmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Yem ham maddelerine yönelik gerçekleştirdiğimiz son hamlelerimizin temelinde hayvansal üretimin belkemiği olan besici ve yetiştiricilerimizin ihtiyacını gidermek ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin yem maliyetlerinin azaltılmasına katkı sağlamak yer almaktadır. Kuruluşumuz piyasaları anlık takip etmektedir. Üretici ve tüketicilerimizi koruyan her türlü tedbir zamanında alınmaya devam edilecektir.”





Ve TMO piyasayı düşürmek içi 4. ithalatı gerçekleştiriyor.

Fiyatlar dünyada artarken, Türkiyede neden artmıyor sorusunu cevaplar sanırım.

Aynı istikrarı Gübre ve Mazot konusundada göstermesini bekliyoruz devletimizden.
 
Son düzenleme:
Aycicegi edirne borsasinda 5300 civarinda gozukuyor.
Ilcede de 4.5 civari satanlar olmus.
Bizim bicimlere 20 gunden fazla var bakalim gecen senede 3 tlden acilmisti 4300 leri gordu.
Nohutlarin da bir kismini 9300den verdik. Fiyat boyle giderse aycicegine gore ekimi arttirabiliriz.
 
Gübrede fiyat istikrarı falan beklemeyin

zaten 3 katına çıktı gübre

güçleri ancak ithalat ile ürün fiyatını düşürmeye yeter

yetkililerin atıp tuttuklarına bakmayın enflasyonla mücadele eder görünümdeler sadece

kimin gücü kime yeterse dünyasında yaşıyoruz nede olsa

gübreyi ucuzlatacak kapasiteleri yok,

zaten buna ihtiyaçlarıda yok, çünkü gübre mevki makam sahibi masa başında koltuk sahiplerine lazım bişey değil...
 
Hububatta rekolte kaybı açıklanmıyor ama düz hesapla aşağı yukarı ortalama kayıp belli zaten

buğdayda misal yüzde 40 ortalama ülke geneli rekolte kaybı, buda 20-21 milyon ton normal yıllık üretiminden bu yıl 7-8 milyon ton daha düşük rekolte gerçekleştiğini gösterir, yani 7 milyon ton rekolte kaybı sırf buğdayda var denebilir...açıklanmasa açıklanmasın, sanki hazine saklıyorlar tövbe yaaa...
 
Buğday fiyatları 9 yılın en yüksek seviyesine çıktı

11 Kasım 2021 Perşembe, 10:37Güncelleme: 11 Kasım 2021 Perşembe, 11:16

TARIM

Buğday fiyatları 9 yılın en yüksek seviyesine çıktı​

Buğday fiyatları, büyük ihracatçı ülkelerden biri olan Rusya'da bir yetkilinin fiyatlarda güçlü bir artış olursa ülkesinin tahıl ihracat vergilerini artırabileceğini işaret etmesiyle 9 yılın zirvesine çıktı​

Buğday fiyatları, büyük ihracatçı ülkelerden biri olan Rusya'da bir yetkilinin fiyatlarda güçlü bir artış olursa ülkesinin tahıl ihracat vergilerini artırabileceğini işaret etmesi ve bunun da halihazırda sıkışık olan piyasaya yönelik endişeleri artırmasının ardından Aralık 2012'den beri en yüksek seviyesine tırmandı. Bu hareket küresel gıda enflasyonuna ilişkin yeni bir tehdit olarak değerlendiriliyor.

Buğday fiyatlarındaki artış, ABD'de tüketici fiyatlarının geçen ay yıllık bazda 1990'dan bu yana en hızlı artışı gerçekleştirmesi ve dünya gıda maliyetlerinin son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşması ile birlikte gerçekleşti. Buğday, ekmekten kek, pasta ve bisküvilere, birçok gıda ürünün yapımında kullanılıyor.

ABD Tarım Bakanlığı, küresel buğday ihracatının bu sezon, Rusya, Avrupa Birliği (AB), Hindistan ve Ukrayna'nın beklenenden daha fazla satış yapması ile birlikte, 200 milyon tonun üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini aşmaya hazırlandığını kaydetti. Buğday talebi, AB'nin sezonu çok düşük bir seviyede kapatmaya hazırlanması ve ABD'deki rezervlerin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30'dan fazla azalmasının beklenmesi ile birlikte, zaten istikrarsız olan küresel arzda bu seyrin sürmesine yol açıyor.

Rusya Tarım Bakanı Dmitry Patrushev, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, küresel fiyatlarda önemli bir artış olursa, Rusya'nın dalgalı tahıl ihracat vergisinin ardındaki formülü değiştirebileceğini söyledi. Bu vergi, yurt dışına satışları yavaşlatmak ve ülke içinde gıda enflasyonunu durdurmak için yıl ortasından bu yana uygulanıyor. Bakan ayrıca, Rusya'nın gelecek yılın ilk yarısında tahıl ihracat kotası uygulamasını tekrar getirmeyi de planladığını kaydetti.

Buğday vadeli kontratları hızlı bir yükseliş gerçekleştiriyor. Chicago piyasasında en aktif işlem gören kontrat dört günde yüzde 6,5 yükseldi ve son dört ayın en iyi haftalık performansını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Buğday fiyatlarındaki yükseliş diğer tarım ürünlerinde de alımları artırdı ve mısır ve soya fasulyesi fiyatlarında da yükselişlere neden oldu.
 
Buğday 2012 rekoruna giderken (kile başı 9,43 dolar), yeni hedef %30 artışla 2008 rekorunu kırmak. (Kile başı 12 dolar)

Bu kış bu hedefte kırılırsa gelecek sezonun kışı (2022-23 kışı) yeni hedef 22,5 dolar seviyeleri. Yani bu seneki ortalama fiyatın tam 3 katı.

buğday.png



Son 1 yıl
13 Kasım 2021 buğday.png
 

Rus tahıllarına yönelik ihracat vergileri önemli ölçüde arttı​

Kaynak
APK-Bilgilendir
14:45 | Dün

Rusya Tarım Bakanlığı, 2 Haziran'da yürürlüğe giren "tahıl damperi" mekanizması kapsamında buğday, arpa ve mısır ihracat vergi oranlarını güncelledi.

17 Kasım'dan itibaren, buğday ve meslin üzerindeki ihracat vergisi iki hafta önceki 69.9 USD/ton'dan 77,1 USD/ton'a yükseltilecek. Daha yüksek vergi, gösterge fiyatının 299.9 USD/ton'dan 310,2 USD/ton'a yükselmesine dayanmaktadır.

Ek olarak, mısır üzerindeki ihracat vergisi 62.9 USD/tona (50.1 USD/ton) yükseltilecektir.

Arpa için tarife keskin bir şekilde 66 USD/tona (54.8 USD/ton) yükseltilecek.

Gösterge niteliğindeki fiyatların ve vergilerin son bir aya ait dinamikleri hakkında detaylı bilgiler tabloda listelenmiştir.



MahsulGösterge fiyatı , USD/tVergi , USD/ t
12 Kasım
Buğday ve meslin310,277,1
Arpa279,366
Mısır274,962,9
29 Ekim
Buğday ve meslin299,969,9
Arpa263,354,8
Mısır256,650,1
22 Ekim
Buğday ve meslin295,867
Arpa245,942,6
Mısır25649,7
15 Ekim
Buğday ve meslin287,661,3
Arpa250,645,9
Mısır254,248,4
 
Son düzenleme:

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt